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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  28/11/2018
Data da última atualização:  02/05/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BREDA. F. A. da F.; SILVA, T. F. R. da; SANTOS, S. G. dos; ALVES, G. C.; REIS, V. M.
Afiliação:  UFRRJ; THAMIRES FERREIRA RODRIGUES DA SILVA, UFRRJ; SILVANA GOMES DOS SANTOS, UFRRJ; GABRIELA CAVALCANTI ALVES, UFRRJ; VERONICA MASSENA REIS, CNPAB.
Título:  Modulation of nitrogen metabolism of maize plants inoculated with Azospirillum brasilense and Herbaspirillum seropedicae.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Archives of Microbiology, v. 201, n. 4, p. 547-558, 2019.
DOI:  10.1007/s00203-018-1594-z
Idioma:  Português
Conteúdo:  Maize is highly responsive to the application of nitrogen to achieve high productivity. Inoculation with diazotrophic bacteria can improve plant growth with low N fertilization. The objective was to evaluate the inoculation of two species of diazotrophs on N metabolism in maize plants, in the presence of two concentrations of nitrogen in a hydroponic system. A factorial arrangement composed of two N levels (3.0 and 0.3 mM), with the presence of Hs?Herbaspirillum seropedicae, and Ab?Azospirillum brasilense or not. The parameters used were dry mass; N, P, and K accumulation; nitrate reductase activity; soluble fractions in roots and leaves. The inoculation altered the N metabolism and promoted greater development of maize plants, as well as a higher accumulation of P and K in the shoots. A more intensive process of N assimilation was evidenced when the plants were inoculated with H. seropedicae, leading to increased levels of NO3− and reduced N-amino, sugars, and NH4+ in leaves associated with high N level, opposite of A. brasilense.
Palavras-Chave:  Inoculation Diazotrophs; Soluble fractions.
Thesaurus Nal:  Nitrogen.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB40986 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  04/12/2023
Data da última atualização:  04/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MORAIS, B. H. dos S.; LIMA, A. J. M. de; ALBUQUERQUE, N. I. de; CHISTÉ, R. C.; GUIMARÃES, D. A. de A.
Afiliação:  BRUNO HENRIQUE DOS SANTOS MORAIS, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; ANA JULIA MOTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; NATALIA INAGAKI DE ALBUQUERQUE, CPATU; RENAN CAMPOS CHISTÉ, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ; DIVA ANÉLIE DE ARAÚJO GUIMARÃES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARÁ.
Título:  Bacteriological, physicochemical, and sensory characteristics of collared peccary sausages (Pecari tajacu) with added dietary fibers.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Science and Technology, v. 42, e04922, 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1590/fst.04922
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Collared peccary (Pecari tajacu) is a wild animal, which the meat presents high levels of proteins and unsaturated fatty acids that enable the development of innovative healthier food products. In this study, fresh sausages of collared peccary meat were developed with claimed functional appeal due to the addition of dietary fibers. The fresh sausages were prepared using a standard formulation (SF) without the addition of dietary fibers, and four other formulations containing oat (OF), wheat (WF), cassava (CF), and a mixture of the three fibers (OWCF). Both the collared peccary meats and the sausages were in accordance with the bacteriological limits established by the Brazilian law. The palette and ham meat presented around 6.7-7.0% of total lipids and 20.96% of total proteins, while in the sausages these values varied from 19.7-24.1% of total lipids and ?15.5% of total proteins. SF and OWCF sausages were the most accepted among consumers, with acceptance index of 87% for both sausages, and purchase intention above 4 (scale from 1 to 5). Therefore, the use of collared peccary meat, to prepare fresh sausages with dietary fiber addition, can be seen as a promising innovative alternative to provide a healthier protein-containing food with pleasing sensory characteristics.
Palavras-Chave:  Cateto; Catitu; Pecari tajacu.
Thesagro:  Animal Selvagem; Aveia; Carne; Fibra; Mandioca; Trigo.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159106/1/Bacteriological-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPATU59195 - 1UPCAP - DD
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