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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá. |
Data corrente: |
22/04/2014 |
Data da última atualização: |
21/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
LIMA, J. de F.; GARCIA, J. da S.; SILVA, T. C. da. |
Afiliação: |
JO DE FARIAS LIMA, CPAF-AP; JAMILE DA SILVA GARCIA, UNIVERSIDADE DO ESTADO DO AMAPÁ; THIBÉRIO CARVALHO DA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO OESTE DO PARANÁ. |
Título: |
Natural diet and feeding habits of a freshwater prawn (Macrobrachium carcinus: Crustacea, Decapoda) in the estuary of the Amazon River. |
Ano de publicação: |
2014 |
Fonte/Imprenta: |
Acta Amazonica, Manaus, v. 44, n. 2, p. 235-244, 2014. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Macrobrachium carcinus is a Brazilian native prawn with recognized potential for use in aquaculture activities. However, there is little information about the natural diet and feeding habits of this species. The aim of this study was the identification of the diet items of M. carcinus based on the analysis of the stomach contents. Specimens were collected in the Amazon River estuary between January 2009 and January 2010. The stomach analysis was carried out by using the frequency of occurrence (FO), methods of points (MP) and feeding index (FI). It was observed that prawns fed on detritus, animals and plant fragments as the most important food items. Sediment accounted for the main stomach content, accounting for 43.2% by the MP, 44.9% by FI and 100% by the FO. Sexual differences in feeding preferences were not found in this study, and seasonal differences in the frequency of items ingested by M. carcinus were not observed. The results indicated that M. carcinus can be considered omnivorous species, but with an important carnivorous component, similar to that found in other Macrobrachium species. |
Palavras-Chave: |
Food; Ingestão de areia; Morfologia do estomago; Palaemonid; Pitu; Sand ingestion; Stomach morphology. |
Thesagro: |
Alimento; Camarão pitu; Crustáceo. |
Thesaurus Nal: |
shrimp. |
Categoria do assunto: |
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/101294/1/CPAF-AP-2014-Natural-diet-and-feeding.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Amapá (CPAF-AP) |
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Biblioteca |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Algodão. |
Data corrente: |
20/01/2012 |
Data da última atualização: |
20/01/2012 |
Autoria: |
ARAÚJO, E. de O.; CAMACHO, M. A.; SANTOS, E. F. dos; CÂMARA, A. P. |
Afiliação: |
ÉRICA DE OLIVEIRA ARAÚJO; MARCOS ANTONIO CAMACHO; ELCIO FERREIRA DOS SANTOS; ANA PAULA CÂMARA. |
Título: |
Teor, conteúdo, eficiência de absorção, transporte e utilização de nitrogênio e fósforo pelo algodoeiro cultivado sob diferentes concentrações de BORO e ZINCO. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DO ALGODÃO, 8.; COTTON EXPO, 1., 2011, São Paulo. Evolução da cadeia para construção de um setor forte: Anais. Campina Grande, PB: Embrapa Algodão, 2011. |
Páginas: |
p.1709-1717 |
Idioma: |
Português |
Palavras-Chave: |
MICRONUTRIENTES. |
Thesagro: |
Algodão; Eficiência Nutricional; Gossypium Hirsutum. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/52676/1/NUT-010Poster.177.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Algodão (CNPA) |
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