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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
30/06/2021 |
Data da última atualização: |
30/06/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
CRUZ, J. C. da; CARVALHO, L. C. S.; SILVA, R. A. B.; GONÇALVES, G. A. S. |
Afiliação: |
JÚLIA CAMILA DA CRUZ, Instituto Federal do Sudeste de Minas; LAUANE CRISTINE SILVA CARVALHO, Instituto Federal do Sudeste de Minas; REJIANE AVELAR BASTOS SILVA, Instituto Federal do Sudeste de Minas; GILMA AUXILIADORA SANTOS GONÇALVES, Instituto Federal do Sudeste de Minas. |
Título: |
Estudo de caso das perdas e aproveitamento de coproduto de alho em uma fábrica de temperos. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 38, n. 1, e26878, 2021. |
ISSN: |
0104-1096 |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2021.v38.26878 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Case Study of the losses and use of garlic coproducts in a seasoning factory. |
Conteúdo: |
Resumo: Na elaboração de diferentes temperos, molhos e especiarias, uma fábrica de temperos de Barbacena, MG, gera um grande volume de coprodutos oriundos do despolpamento de vegetais para obtenção de extratos, e o coproduto obtido desse processo é descartado, gerando grande perda de matéria-prima, aumento dos custos de produção e do volume de lixo gerado. O objetivo deste trabalho foi contribuir com uma solução, realizando um estudo de caso para avaliar o desperdício gerado e propor formas de aproveitamento do coproduto do alho. Foi feito um levantamento sobre as perdas de alho, cebola, pimentão e salsa e, com base nele, foram preparados o coproduto desidratado e temperos de alho e sal, nas proporções de 0, 10, 20 e 30% de coproduto, em substituição ao alho integral. Foram feitas caracterizações físico-químicas do coproduto do alho fresco, coproduto do alho desidratado e dos temperos elaborados. Os resultados mostraram que a salsa gera o volume maior de coprodutos. O coproduto do alho apresenta características satisfatórias para processamento na forma desidratada e no tempero de alho e sal com 10% de polpa. Sugerimos que sejam feitos estudos quanto à avaliação sensorial dos produtos e testes do emprego de coprodutos da cebola, pimentão e salsa, para a elaboração de diferentes produtos. Abstract: In the preparation of different seasonings, sauces and spices, a seasoning factory in Barbacena, MG, Brazil, generates a large volume of coproducts from the pulping of vegetables to obtain extracts. The residue from this process is discarded, generating a great loss of raw material, increasing the production costs and the volume of waste. The objective of this work was to contribute with a solution by carrying out a case study to evaluate the generated waste, and to propose ways to use the garlic coproduct. A survey on the losses of garlic, onion, pepper, and parsley was carried out, and with basis on it, the dehydrated coproducts and garlic spices and salt, at 0, 10, 20 and 30% of coproduct were prepared to replace whole garlic. The physicochemical characterizations were performed for fresh garlic coproduct, dehydrated garlic coproduct, and the elaborated spices. The results showed that parsley generates the greatest volume of coproduct. The garlic coproduct shows satisfactory characteristics for processing in the dehydrated form and in the seasoning of garlic and salt with 10% pulp. We suggest that studies on the sensory evaluation of the products and tests on the use of coproducts of onion, pepper, and parsley be done for the preparation of different products. MenosResumo: Na elaboração de diferentes temperos, molhos e especiarias, uma fábrica de temperos de Barbacena, MG, gera um grande volume de coprodutos oriundos do despolpamento de vegetais para obtenção de extratos, e o coproduto obtido desse processo é descartado, gerando grande perda de matéria-prima, aumento dos custos de produção e do volume de lixo gerado. O objetivo deste trabalho foi contribuir com uma solução, realizando um estudo de caso para avaliar o desperdício gerado e propor formas de aproveitamento do coproduto do alho. Foi feito um levantamento sobre as perdas de alho, cebola, pimentão e salsa e, com base nele, foram preparados o coproduto desidratado e temperos de alho e sal, nas proporções de 0, 10, 20 e 30% de coproduto, em substituição ao alho integral. Foram feitas caracterizações físico-químicas do coproduto do alho fresco, coproduto do alho desidratado e dos temperos elaborados. Os resultados mostraram que a salsa gera o volume maior de coprodutos. O coproduto do alho apresenta características satisfatórias para processamento na forma desidratada e no tempero de alho e sal com 10% de polpa. Sugerimos que sejam feitos estudos quanto à avaliação sensorial dos produtos e testes do emprego de coprodutos da cebola, pimentão e salsa, para a elaboração de diferentes produtos. Abstract: In the preparation of different seasonings, sauces and spices, a seasoning factory in Barbacena, MG, Brazil, generates a large volume of coproducts from the pulping of vegetables to... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Coprodutos de alho; Indústria de temperos; Polpa desidratada. |
Thesagro: |
Alho; Allium Sativum; Desperdício; Despolpamento; Perda; Tempero. |
Thesaurus Nal: |
Condiments; Coproducts; Industrial wastes; Pulping. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/224176/1/Estudo-de-Caso-das-perdas-2021.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Ocidental. |
Data corrente: |
04/02/2019 |
Data da última atualização: |
23/03/2021 |
Autoria: |
KRUG, C. |
Afiliação: |
CRISTIANE KRUG, CPAA. |
Título: |
A comunidade de abelhas (Hymenoptera - Apoidea) de duas áreas de interesse biológico e histórico em Santa Catarina. |
Ano de publicação: |
2010 |
Fonte/Imprenta: |
2010. |
Páginas: |
143 f. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese (Doutorado em Ciências) - Universidade de São Paulo, Ribeirão Preto. |
Conteúdo: |
The bee community (Hymenoptera, Apoidea) was studied in two preservation areas in the Santa Catarina state: at the Serra do Itajaí National Park (PNSI) in Blumenau and the Fritz Plaumann State Park (PEFP) in Concórdia. The bees were collected in each area bimonthly for two years, from January 2008 to March 2010. Three collecting methods were employed: pantrap, entomological nets and smell baits. 6074 individuals of 193 bee species were sampled: 3112 individuals of 133 species in Blumenau and 2962 individuals of 110 species from Concórdia. Fifty bee species were found in both areas. Apidae was the most abundant family in number of individuals and species in both localities, followed by Halictidae. The richness of species in Blumenau was higher than in Concórdia, what probably reflects a better a preservation of the former. The network between bees and plants was studied using the data from the entomological nets. In Blumenau, the 124 bee species collected interacted with 110 plant species, totalizing 623 qualitative and 2780 quantitative interactions. In Concórdia, the 99 bee species interacted with 77 plant species, totalizing 434 qualitative and 2764 quantitative interactions. The similarity between the bee fauna in both areas was high; however the flora similarity was low. The networks from both areas are nested and have a strong asymmetry, showing a pattern that is similar to the one found in different studies of mutualistic interactions. Comparing theses results to the bee fauna found by Fritz Müller in the surroundings of Blumenau in the XIX century and by Fritz Plaumann in the surroundings of Concórdia in the XX century, we observe that only 41% and 16% were common, respectively, or it is possible that many bee species could be locally extinct. As a study case, the floral visitors and some pollination aspects of the tristylyspecies Oxalis cytizoides Mart. & Zucc (Oxalidaceae) were evaluated at the PEFP. Among the 30 visiting bee species, stand out as potential pollinators Hypanthium divaricatum, Lophopedia nigrispinis and Ceratina sp. 16 due to the high visit frequency and active pollen collection on the flowers. MenosThe bee community (Hymenoptera, Apoidea) was studied in two preservation areas in the Santa Catarina state: at the Serra do Itajaí National Park (PNSI) in Blumenau and the Fritz Plaumann State Park (PEFP) in Concórdia. The bees were collected in each area bimonthly for two years, from January 2008 to March 2010. Three collecting methods were employed: pantrap, entomological nets and smell baits. 6074 individuals of 193 bee species were sampled: 3112 individuals of 133 species in Blumenau and 2962 individuals of 110 species from Concórdia. Fifty bee species were found in both areas. Apidae was the most abundant family in number of individuals and species in both localities, followed by Halictidae. The richness of species in Blumenau was higher than in Concórdia, what probably reflects a better a preservation of the former. The network between bees and plants was studied using the data from the entomological nets. In Blumenau, the 124 bee species collected interacted with 110 plant species, totalizing 623 qualitative and 2780 quantitative interactions. In Concórdia, the 99 bee species interacted with 77 plant species, totalizing 434 qualitative and 2764 quantitative interactions. The similarity between the bee fauna in both areas was high; however the flora similarity was low. The networks from both areas are nested and have a strong asymmetry, showing a pattern that is similar to the one found in different studies of mutualistic interactions. Comparing theses results to the b... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Entomologia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/192422/1/Tese-Cristiane-Krug.pdf
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Marc: |
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