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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
02/08/2023 |
Data da última atualização: |
20/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Comunicado Técnico/Recomendações Técnicas |
Autoria: |
TORREZAN, R.; SÁ, D. de G. C. F. de; LIMA, J. P.; SILVA, P. S.; PACHECO, I. DA S. |
Afiliação: |
RENATA TORREZAN, CTAA; DANIELA DE GRANDI C FREITAS DE SA, CTAA; JANINE PASSOS LIMA, CTAA; PRISCILA SANTOS SILVA; INGRID DA SILVA PACHECO. |
Título: |
Cocadas cremosas de polpa de coco verde com frutas. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindústria de Alimentos, 2023. |
Páginas: |
7 p. |
Série: |
(Embrapa Agroindústria de Alimentos. Comunicado Técnico, 248) |
ISSN: |
2965-5153 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
ODS 2. |
Conteúdo: |
A cocada é um doce à base de coco, tradicional em várias regiões do mundo, inclusive no Brasil. A substituição da utilização do coco maduro pelo albúmen do coco verde ou polpa de coco, ora descartado junto com as cascas após a extração da água, para a elaboração de cocadas é uma das alternativas para seu aproveitamento. Desta forma, o objetivo deste trabalho é apresentar o processo de elaboração de cocadas cremosas com o albúmen sólido de coco verde adicionado de frutas tropicais - umbu, mamão, abacaxi e manga, que incorporam não só sabor diferenciado, mas também agregam valor nutricional adicional ao produto. São apresentadas etapas envolvidas no processamento e as formulações das cocadas cremosas. ODS 2. |
Palavras-Chave: |
Cocos nucifera L; Doce de coco verde. |
Thesagro: |
Abacaxi; Coco; Cocos Nucifera; Doce; Mamão; Manga; Nutrição; Polpa de Fruta; Processamento; Tecnologia de Alimento. |
Thesaurus Nal: |
Coconut products; Food processing; Food technology; Papayas; Pineapples. |
Categoria do assunto: |
Q Alimentos e Nutrição Humana |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/255927/1/CT-248-CP-09-22-12set2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
17/12/2015 |
Data da última atualização: |
31/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
VAZ, F.; SANTOS FILHO, E.; SILVA, S.; ARAÚJO, S.; ARNAUD, T. S.; BANDEIRA, A.; VIDAL, A. C. B.; STAMFORD, N. P.; MOUCO, M. A. do C.; GOUVEIA, E. |
Afiliação: |
FERNANDA VAZ; EDNALDO SANTOS FILHO; SUZYANE SILVA; SILVANY ARAÚJO; THATIANA STAMFORD ARNAUD; ANDREA BANDEIRA; ANA CRISTINA BRASILEIRO VIDAL; NEWTON PEREIRA STAMFORD; MARIA APARECIDA DO CARMO MOUCO, CPATSA; ESTER GOUVEIA. |
Título: |
Biodegradation of paclobutrazol: a plant growth regulator used in irrigated mango orchard soil. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
In: CHAMY, R.; ROSENKRANZ, F.; SOLER, L. (Ed.). Biodegradation and bioremediation of polluted systems: new advances and technologie. Rijeka, Croatia: InTech, 2015. |
Páginas: |
cap. 5, p. 85-107. |
DOI: |
dx.doi.org/10.5772/60818 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Paclobutrazol (PBZ), [2RS,3RS]-1-[4-chlorophenyl]-4,4-dimethyl-2-(1H-1,2,4-triazol-1-yl) pentan-3-ol, consists of a triazole ring and a benzene ring-chloro linked to a carbon chain open. It is a plant growth regulator widely used in many crops in order to produce fruit throughout the year by inhibiting gibberellin synthesis, a hormone responsible for the vegetative plant growth. Actually, studies are showing that paclobutrazol remains active in the soil for a long time, affecting the growth and development of subsequent crops by reducing plant vigor. Biodegradation is an effective and cheap process that can to degrade or transform contaminants to less toxic or nontoxic. In this work, the biodegradation of paclobutrazol was studied using in submersed culture and saturated and unsaturated soils. In these conditions, experiments with biostimulation and bioaugmentation were performed. In the experiments carried out in submersed culture, with biostimulation by addition of glycerol, the PBZ biodegradation was higher than that with PBZ as sole carbon source. The biodegradation of PBZ in unsaturated soils was more efficient when soil samples with a history of application of PBZ were used. The highest number of applications of PBZ favored biodegradation. The biodiversity of the microbiota in the soil favored the biodegradation of PBZ aromatic rings. PBZ was not seen to be phytotoxic and the biodegraded products increased the germination index. |
Palavras-Chave: |
Growth regulator; Mango; PBZ. |
Thesagro: |
Biodegradação; Irrigação; Manga; Mangifera Indica; Regulador de crescimento. |
Thesaurus NAL: |
paclobutrazol; Pseudomonas. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135847/1/Mouco-2015.pdf
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Marc: |
LEADER 02600naa a2200373 a 4500 001 2031964 005 2017-05-31 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $adx.doi.org/10.5772/60818$2DOI 100 1 $aVAZ, F. 245 $aBiodegradation of paclobutrazol$ba plant growth regulator used in irrigated mango orchard soil.$h[electronic resource] 260 $c2015 300 $acap. 5, p. 85-107. 520 $aPaclobutrazol (PBZ), [2RS,3RS]-1-[4-chlorophenyl]-4,4-dimethyl-2-(1H-1,2,4-triazol-1-yl) pentan-3-ol, consists of a triazole ring and a benzene ring-chloro linked to a carbon chain open. It is a plant growth regulator widely used in many crops in order to produce fruit throughout the year by inhibiting gibberellin synthesis, a hormone responsible for the vegetative plant growth. Actually, studies are showing that paclobutrazol remains active in the soil for a long time, affecting the growth and development of subsequent crops by reducing plant vigor. Biodegradation is an effective and cheap process that can to degrade or transform contaminants to less toxic or nontoxic. In this work, the biodegradation of paclobutrazol was studied using in submersed culture and saturated and unsaturated soils. In these conditions, experiments with biostimulation and bioaugmentation were performed. In the experiments carried out in submersed culture, with biostimulation by addition of glycerol, the PBZ biodegradation was higher than that with PBZ as sole carbon source. The biodegradation of PBZ in unsaturated soils was more efficient when soil samples with a history of application of PBZ were used. The highest number of applications of PBZ favored biodegradation. The biodiversity of the microbiota in the soil favored the biodegradation of PBZ aromatic rings. PBZ was not seen to be phytotoxic and the biodegraded products increased the germination index. 650 $apaclobutrazol 650 $aPseudomonas 650 $aBiodegradação 650 $aIrrigação 650 $aManga 650 $aMangifera Indica 650 $aRegulador de crescimento 653 $aGrowth regulator 653 $aMango 653 $aPBZ 700 1 $aSANTOS FILHO, E. 700 1 $aSILVA, S. 700 1 $aARAÚJO, S. 700 1 $aARNAUD, T. S. 700 1 $aBANDEIRA, A. 700 1 $aVIDAL, A. C. B. 700 1 $aSTAMFORD, N. P. 700 1 $aMOUCO, M. A. do C. 700 1 $aGOUVEIA, E. 773 $tIn: CHAMY, R.; ROSENKRANZ, F.; SOLER, L. (Ed.). Biodegradation and bioremediation of polluted systems: new advances and technologie. Rijeka, Croatia: InTech, 2015.
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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