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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Soja; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  15/12/2016
Data da última atualização:  18/07/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  PERAZZOLI, S.; BRUCHEZ, B. M.; MICHELON, W.; STEINMETZ, R. L. R.; MEZZARI, M. P.; NUNES, E. de O.; SILVA, M. L. B. da.
Afiliação:  SIMONE PERAZZOLI, UFSC/Departamento de Engenharia Química; BRUNA M. BRUCHEZ, UNOESC; WILLIAM MICHELON, UFSC/Departamento de Engenharia Química; RICARDO LUIS RADIS STEINMETZ, CNPSA; MELISSA PAOLA MEZZARI, UNOESC; ESTELA DE OLIVEIRA NUNES, CNPSO; MARCIO LUIS BUSI DA SILVA, CNPSA.
Título:  Optimizing biomethane production from anaerobic degradation of Scenedesmus spp. biomass harvested from algae-based swine digestate treatment.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  International Biodeterioration & Biodegradation, v. 109, p. 23-28, Apr. 2016.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The objective of this work was to quantify biomethane from anaerobic degradation of microalgae biomass harvested from a field-scale tank reactor simulating phycoremediation of swine wastewater. The effects of nutrients starvation on microalgae chemical cellular composition changes and its influence on biomethane generation potential were also addressed. Microalgae polyculture was dominated by uncultured Scenedesmus clone BF 063 which showed a carbohydrate, protein and lipid content of 27.6 ± 3.3, 57.6 ± 0.1 and 3.9 ± 0.6%, respectively. After 25 days exposed to N- and P-free medium, microalgae biomass composition showed 54.6 ± 2.6, 24.1 ± 2.4 and 16.9 ± 0.8% of carbohydrate, protein and lipid, respectively. Volatile solids concentration in the biomass harvested from N- and P-rich medium was lower [67 ± 1.7 g VS (kg biomass)?1] than biomass harvested from nutrient depleted medium [204.1 ± 3.1 g VS (kg biomass)?1]. Consequently, much higher biomethane production was obtained i.e., 103.5 LN CH4 (kg biomass)?1 vs 44 LN CH4 (kg biomass)?1. The results suggest that biomethane production in digesters could be improved by integrating microalgae biomass harvested from algae-based swine wastewater digestate treatment.
Palavras-Chave:  Biometano; Resíduo de suíno.
Thesagro:  Águas residuais; Diagnóstico; Microalga.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/164127/1/final8083.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21090 - 1UPCAP - DD
CNPSO37087 - 1UPCAP - DD
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61.Imagem marcado/desmarcadoPERAZZOLI, S.; BRUCHEZ, B. M.; MICHELON, W.; STEINMETZ, R. L. R.; MEZZARI, M. P.; NUNES, E. de O.; SILVA, M. L. B. da. Optimizing biomethane production from anaerobic degradation of Scenedesmus spp. biomass harvested from algae-based swine digestate treatment. International Biodeterioration & Biodegradation, v. 109, p. 23-28, Apr. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Soja; Embrapa Suínos e Aves.
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62.Imagem marcado/desmarcadoROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Valores de energia metabolizável aparente e digestibilidade de aminoácidos de microalga (Spirulina platensis) para frangos de corte. In: SEMINÁRIO TÉCNICO CIENTÍFICO DE AVES E SUÍNOS, 16.; FEIRA DA INDÚSTRIA LATINO-AMERICANA DE AVES E SUÍNOS, 2017, Florianópolis. Anais... Florianópolis: Gessulli, 2017. AVESUI 2017.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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63.Imagem marcado/desmarcadoROZA, L. da F.; TAVERNARI, F. de C.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; BOIAGO, M. M.; PAIANO, D. Valores de energia metabolizável aparente e digestibilidade de aminoácidos de microalga (Spirulina platensis) para frangos de corte. Avicultura Industrial, Itu, ed. 1269, ano 108, n. 8, p. 52-56, 2017.
Tipo: Artigo de Divulgação na Mídia
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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64.Imagem marcado/desmarcadoMIELE, M.; SILVA, M. L. B. da; NICOLOSO, R. da S.; CORREA, J. C.; HIGARASHI, M. M.; KUNZ, A.; SANDI, A. J. Tratamento dos efluentes de usinas de biogás. Revista de Política Agrícola, Brasília, DF, ano 24, n. 1, p. 31-45, 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Unidades Centrais.
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65.Imagem marcado/desmarcadoTAVERNARI, F. de C.; ROZA, L. da F.; SUREK, D.; SORDI, C.; SILVA, M. L. B. da; ALBINO, L. F. T.; MIGLIORINI, M. J.; PAIANO, D.; BOIAGO, M. M. Apparent metabolisable energy and amino acid digestibility of microalgae Spirulina platensis as an ingredient in broiler chicken diets. British Poultry Science, p. 1466-1799, 2018.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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66.Imagem marcado/desmarcadoHIGARASHI, M. M.; CORREA, J. C.; KUNZ, A.; NICOLOSO, R. da S.; OLIVEIRA, P. A. V. de; CASSOL, P. C.; AITA, C.; SILVA, M. L. B. da; MEZZARI, M. P. Emissão de gases de efeito estufa (GEE) nos arranjos tecnológicos de produção e uso do biogás. In: SOTTA, E. D.; SAMPAIO, F. G.; COSTA, M. de S. N. (Org.). Coletânea de fatores de emissão e remoção de gases de efeito estufa da pecuária brasileira. Brasília, DF: MAPA: SENAR, 2020. p. 130-131.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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67.Imagem marcado/desmarcadoZIMMER, L. E.; KLEIN, C. H.; KUNZ, A.; BIESUS, L. L.; VIZZOTTO, R.; SCHUCK, C. M.; SILVA, M. L. B. da; NICOLOSO, R. da S.; TONI, F. L. de; SCHWINGEL, M. E.; JACOB, J. de S.; MULINARI, M. R.; SUZIN, L. Comitê Local de Gestão Ambiental - CLGA. In: WORKSHOP DO PROJETO ISOEMBRAPA, 2012, Jaguariúna. Modelos de excelência e compartilhamento de boas práticas de gestão: anais... Jaguariúna: Embrapa Meio Ambiente, 2012. 1 CD ROM. Projeto/Plano de Ação: 11.11.11.111.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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68.Imagem marcado/desmarcadoBOIAGO, M. M.; DILKIN, J. D.; KOLM, M. A.; BARRETA, M.; SOUZA, C. F.; BALDISSERA, M. D.; SANTOS, I. D. dos; WAGNER, R.; TAVERNARI, F. de C.; SILVA, M. L. B. da; ZAMPAR, A.; STIVANIN, T. E.; SILVA, A. S. da. Spirulina platensis in Japanese quail feeding alters fatty acid profiles and improves egg quality: benefits to consumers. Journal of Food Biochemistry, v. 43, n. 7, e12860, 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Suínos e Aves.
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69.Imagem marcado/desmarcadoPANDOLFI, J. R. C.; SILVA, V. S.; KRAMER, B.; PEIXOTO, J. de O.; CANTAO, M. E.; LOYOLA, W.; COLDEBELLA, A.; RECH, D. V.; TREVISOL, I. M.; ESTEVES, P. A.; JAENISCH, F. R. F.; KLEIN, T. A. P.; VAZ, C. S. L.; CARON, L.; SCHIOCHET, M. F.; LOPES, L. dos S.; IBELLI, A. M. G.; TESSMANN, A. L.; MORES, N.; BRENTANO, L.; SANTOS, F. B. de O.; LEDUR, M. C.; IANISKI, F.; SILVA, M. L. B. da. Comparative study of poultry gut and litter microbiota through a metagenomic approach. In: SIMPÓSIO EMBRAPA LabEx EUA DE SANIDADE ANIMAL, 2., 2012, Brasília. Anais... Brasília: Embrapa Estudos e Capacitação, 2012. p. 181-182. Projeto/Plano de Ação: 11.11.11.111.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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