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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
05/03/2004 |
Data da última atualização: |
08/07/2016 |
Autoria: |
RIBEIRO, E. L. de A.; SILVA, L. das D. F. da; MIZUBUTI, I. Y.; ROCHA, M. A. da; SILVA, A. P. da; MORI, R. M.; FERREIRA, D. O. L.; CASIMIRO, T. R. |
Título: |
Desempenho produtivo de ovelhas acasaladas no verão e no outono recebendo ou não suplementação alimentar durante o acasalamento. |
Ano de publicação: |
2002 |
Fonte/Imprenta: |
Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 23, n. 1, p. 35-44, 2002. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Este trabalho teve como principais objetivos avaliar o desempenho de ovelhas de diferentes grupos genéticos quando acasaladas no verao ou no outono, bem como o efeito da suplementaçao alimentar por 14 dias antes e durante o periodo de acasalamento. Foram utilizadas 76 ovelhas, com idade variando de 2 a 8 dentes, dos grupos genéticos Corriedale, Hampshire Down, Ile de France e Suffolk. Apesar de ter ocorrido maiores ganhos de peso no acasalamento de verao e para as ovelhas suplementadas, estas diferenças nao se traduziram em maior desempenho reprodutivo. A produtividade, expressa como quilos de cordeiros desmamados por quilo de ovelha acasalada, foi similar nos acasalamentos de verao e outono (0,27 e 0,26) e para ovelhas recebendo ou nao suplementaçao alimentar (0,27 e 0,26). Os outros efeitos avaliados (idade das ovelhas, grupo genético, tipo de parto e o sexo dos cordeiros) também nao afetaram este indice de produtividade. Portanto, havendo boa condiçao de pastagem nao ha necessidade de suplementaçao alimentar antes e durante a monta, podendo ser utilizada a estaçao de acasalamento de verao ou outono, no norte do Paraná.
[Productive performance of ewes in summer or autumn mating seasons, and receiving or not food suplementation during the mating period].
Abstract: This work had as objectives to evaluate the performance of ewes from different genetic groups when mated in summer or autumn, and receiving or not food supplementation from 14 days before and during the mating season. Seventy-six ewes from the genetic groups Corriedale, Hampshire Down, Ile de France and Suffolk, with ages varying from 2 to 8 teeth, were used. Although greater weight gains occurred in the summer mating and in ewes receiving food supplementation, these differences did not enhance the reproductive performance of these animals. Productivity expressed as kg of weaned lambs / kg of joined ewes was similar for summer and autumn mating (0.27 and 0.26), and for ewes receiving or not food supplementation (0.27 and 0.26). The other evaluated effects, age of ewe, genetic group, type of lambing (single or twins) and sex of lambs, did not affect this productivity index. It can be concluded that in good pasture conditions, there is no need for food supplementation before and during the mating season. At the same way, it can be used summer or autumn mating seasons in the northern region of the Paraná state MenosResumo: Este trabalho teve como principais objetivos avaliar o desempenho de ovelhas de diferentes grupos genéticos quando acasaladas no verao ou no outono, bem como o efeito da suplementaçao alimentar por 14 dias antes e durante o periodo de acasalamento. Foram utilizadas 76 ovelhas, com idade variando de 2 a 8 dentes, dos grupos genéticos Corriedale, Hampshire Down, Ile de France e Suffolk. Apesar de ter ocorrido maiores ganhos de peso no acasalamento de verao e para as ovelhas suplementadas, estas diferenças nao se traduziram em maior desempenho reprodutivo. A produtividade, expressa como quilos de cordeiros desmamados por quilo de ovelha acasalada, foi similar nos acasalamentos de verao e outono (0,27 e 0,26) e para ovelhas recebendo ou nao suplementaçao alimentar (0,27 e 0,26). Os outros efeitos avaliados (idade das ovelhas, grupo genético, tipo de parto e o sexo dos cordeiros) também nao afetaram este indice de produtividade. Portanto, havendo boa condiçao de pastagem nao ha necessidade de suplementaçao alimentar antes e durante a monta, podendo ser utilizada a estaçao de acasalamento de verao ou outono, no norte do Paraná.
[Productive performance of ewes in summer or autumn mating seasons, and receiving or not food suplementation during the mating period].
Abstract: This work had as objectives to evaluate the performance of ewes from different genetic groups when mated in summer or autumn, and receiving or not food supplementation from 14 days before and during the ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Desempenho produtivo; Estação de monta; Flushing; Grupo genético; Suplementação. |
Thesagro: |
Ovelha; Ovino; Raça; Reprodução Animal. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Biblioteca |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Pantanal; Embrapa Suínos e Aves; Embrapa Territorial. |
Data corrente: |
25/10/2019 |
Data da última atualização: |
19/11/2019 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MARQUES, D. K. S.; SILVA, J. C. B.; OLIVEIRA, M. D. de; MATTHIENSEN, A.; IEDE, E. T.; LISITA, F. O.; GERHARD, P.; SANTOS, S. A.; PENTEADO, S. do R. C.; SALIS, S. M. de; ABREU, U. G. P. de; REIS, V. D. A. dos. |
Afiliação: |
DEBORA KARLA SILVESTRE MARQUES, CPAP; JULIANA CORREA BORGES SILVA, CPAP; MARCIA DIVINA DE OLIVEIRA, CPAP; ALEXANDRE MATTHIENSEN, CNPSA; EDSON TADEU IEDE, CNPF; FREDERICO OLIVIERI LISITA, CPAP; PEDRO GERHARD, CNPM; SANDRA APARECIDA SANTOS, CPAP; SUSETE DO ROCIO CHIARELLO PENTEADO, CNPF; SUZANA MARIA DE SALIS, CPAP; URBANO GOMES PINTO DE ABREU, CPAP; VANDERLEI DONISETI ACASSIO DOS REIS, CPAP. |
Título: |
Alien species: economical use, control and impact reduction. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: VILELA, G. F.; BENTES, M. P. de M.; OLIVEIRA, Y. M. M. de; MARQUES, D. K. S.; SILVA, J. C. B. (Ed.). Life on land: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. (Sustainable development goal, 15). |
Páginas: |
p. 95-104. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
This chapter deals with the contributions of the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) to reach target 15.8 of the Sustainable Development Goals 15 (United Nations, 2018): By 2020, introduce measures to prevent the introduction and significantly reduce the impact of invasive alien species on land and water ecosystems and control or eradicate the priority species. Invasive species are one of the most important environmental challenges in the world. It is not always possible to combat them; generally, complex and expensive proceedings without guaranteed results are necessary. To reduce the impact of alien organisms on the environment, management strategies are used aiming to create mechanisms of environmental resistance. |
Thesagro: |
Biodiversidade. |
Thesaurus NAL: |
Biodiversity; Invasive species. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/203769/1/Alien-species-economical-use-2019.pdf
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Marc: |
LEADER 01748naa a2200301 a 4500 001 2113495 005 2019-11-19 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMARQUES, D. K. S. 245 $aAlien species$beconomical use, control and impact reduction.$h[electronic resource] 260 $c2019 300 $ap. 95-104. 520 $aThis chapter deals with the contributions of the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa) to reach target 15.8 of the Sustainable Development Goals 15 (United Nations, 2018): By 2020, introduce measures to prevent the introduction and significantly reduce the impact of invasive alien species on land and water ecosystems and control or eradicate the priority species. Invasive species are one of the most important environmental challenges in the world. It is not always possible to combat them; generally, complex and expensive proceedings without guaranteed results are necessary. To reduce the impact of alien organisms on the environment, management strategies are used aiming to create mechanisms of environmental resistance. 650 $aBiodiversity 650 $aInvasive species 650 $aBiodiversidade 700 1 $aSILVA, J. C. B. 700 1 $aOLIVEIRA, M. D. de 700 1 $aMATTHIENSEN, A. 700 1 $aIEDE, E. T. 700 1 $aLISITA, F. O. 700 1 $aGERHARD, P. 700 1 $aSANTOS, S. A. 700 1 $aPENTEADO, S. do R. C. 700 1 $aSALIS, S. M. de 700 1 $aABREU, U. G. P. de 700 1 $aREIS, V. D. A. dos 773 $tIn: VILELA, G. F.; BENTES, M. P. de M.; OLIVEIRA, Y. M. M. de; MARQUES, D. K. S.; SILVA, J. C. B. (Ed.). Life on land: contributions of Embrapa. Brasília, DF: Embrapa, 2019. E-book. (Sustainable development goal, 15).
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Registro original: |
Embrapa Pantanal (CPAP) |
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