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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  17/09/2020
Data da última atualização:  01/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALVES, J. R. A.; FARIAS, A. E. M. de; SILVA, J. D. da; VIANA, M. P.; LIMA, A. M. C.; FACCIOLI-MARTINS, P. Y.; PINHEIRO, R. R.; ALVES, F. S. F.; AZEVEDO, S. S. de; ALVES, C. J.
Afiliação:  JOSÉ ROMERO ALEXANDRE ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil; AREANO ETHÉRIO MOREIRA DE FARIAS, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil; JOSÉ DÊVEDE DA SILVA, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil; MAÍRA PORTO VIANA, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil; ANA MILENA CÉZAR LIMA, Universidade Federal do Piauí (UFPI) - Teresina, PI, Brazil; PATRICIA YOSHIDA FACCIOLI-MARTINS, CNPC; RAYMUNDO RIZALDO PINHEIRO, CNPC; FRANCISCO SELMO FERNANDES ALVES, CNPC; SÉRGIO SANTOS DE AZEVEDO, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil; CLEBERT JOSÉ ALVES, Universidade Federal de Campina Grande (UFCG) - Patos, PB, Brazil.
Título:  Factors associated with the seroprevalence of caseous lymphadenitis in sheep from Northeastern Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Preventive Veterinary Medicine, v. 182, e105098, Sept. 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.prevetmed.2020.105098
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Caseous lymphadenitis (CL) is one of the main infectious diseases in sheep, responsible for great economic losses, mainly in Northeast region of Brazil, which has the largest sheep flock in the country. Thus, the aim of this survey was to determine the factors associated with the seroprevalence of this disease in sheep from Northeastern Brazil using a planned sample of flocks and animals. Samples were collected from 2312 adult and young sheep of both sex from 196 farms, located in 51 municipalities in five Northeastern Brazilian states (Ceará, Paraíba, Piauí, Rio Grande do Norte, and Sergipe). Serological diagnosis was performed using the indirect ELISA technique. Factors associated with seropositivity were identified by variables extracted from epidemiological questionnaires administered to breeders, using univariable and multivariable analyses. Factors associated with prevalence were purebred sheep (Prevalence ratio - PR = 1.189; P = 0.017), ram acquisition from animal expositions (PR = 1.192; P = 0.020), offspring is separated from ewes (PR = 1.132; P = 0.048), water supplied to sheep from ponds (PR = 1.365; P = 0.002), and delayed disposal of infected animals (PR = 1.263; P = 0.027). Flock-level and animal-level prevalences were 93.88 % (95 % CI = 89.60?96.46%) and 37.46 % (95 % CI = 35.51?39.45%), respectively. In view of the high prevalence found here and based on the associated factors, the implementation of an efficient CL control programme in Northeastern ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial pathogens; High prevalence; Indirect ELISA; Northeastern Brazil; Soroprevalência.
Thesagro:  Bactéria; Corynebacterium Pseudotuberculosis; Doença Animal; Linfadenite Caseosa; Ovino.
Thesaurus Nal:  Bacterial infections; Epidemiology; Mycobacterial diseases; Sheep diseases.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC39631 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Gado de Leite.
Data corrente:  12/10/2021
Data da última atualização:  12/10/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  NASCIMENTO, E. C. do; SABINO, M. C.; CORGUINHA, L. da R.; TARGINO, B. N.; LANGE, C. C.; PINTO, C. L. de O.; PINTO, M. de F.; VIDIGAL, P. M. P.; SANT'ANA, A. S.; HUNGARO, H. M.
Afiliação:  EDILANE CRISTINA DO NASCIMENTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; MELISSA CORREA SABINO, Universidade Federal de Juiz de Fora; LUCAS DA ROZA CORGUINHA, Universidade Federal de Juiz de Fora; BRENDA NERES TARGINO, Universidade Federal de Juiz de Fora; CARLA CHRISTINE LANGE, CNPGL; CLAUDIA LUCIA DE OLIVEIRA PINTO, Empresa Mineira de Pesquisa Agropecuária; PRISCILA DE FARIA PINTO, Universidade Federal de Juiz de Fora; PEDRO MARCUS PEREIRA VIDIGAL, Universidade Federal de Viçosa; ANDERSON S. SANT'ANA, Unicamp; HUMBERTO MOREIRA HUNGARO, Universidade Federal de Juiz de Fora.
Título:  Lytic bacteriophages UFJF_PfDIW6 and UFJF_PfSW6 prevent Pseudomonas fluorescens growth in vitro and the proteolytic-caused spoilage of raw milk during chilled storage .
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Food Microbiology, v. 101, 103892, 2022
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In this study, P. fluorescens-infecting phages were isolated, characterized, and evaluated to their potential to control the bacterial counts and, consequently, the proteolytic spoilage of raw milk during cold storage. The UFJF_PfDIW6 and UFJF_PfSW6 phages showed titers of 9.7 and 7.6 log PFU/ml; latent period of 115 and 25 min, and burst size of 145 and 25 PFU/infected cell, respectively. They also were highly specific to the host bacterium, morphologically classified as the Podoviridae family, stable at pH 5 to 11 and were not inactivated at 63 degrees Celsius or 72 degrees Celsiusfor 30 min. These phages found to be effective against P. fluorescens, reducing bacterial count throughout the entire exponential growth phase in broth formulated with milk at both 4 degrees Celsius and 10 degrees Celsius. This effect on bacteria growth led to inhibition by at least 2 days in proteases production, delaying the degradation of milk proteins. When applied together in raw milk stored at 4 degrees Celsius, they reduced the total bacteria, psychrotrophic, and Pseudomonas by 3 log CFU/ml. This study?s findings indicate that these phages have a great potential to prevent the growth of Pseudomonas and, consequently, to retard proteolytic spoilage of raw milk during chilled storage.
Palavras-Chave:  Dairy food; Milk spoilage; Shelf-life.
Thesagro:  Armazenamento; Bactéria; Laticínio; Leite.
Thesaurus NAL:  Psychrotrophic bacteria; Storage.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Gado de Leite (CNPGL)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPGL25445 - 1UPCAP - DD
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