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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/12/2013
Data da última atualização:  30/06/2017
Autoria:  FERNANDES, T. M.; SILVA, J. A. da; SILVA, A. H. A. da; CAVALHEIRO, J. M. de O.; CONCEIÇÃO, M. L. da.
Afiliação:  Thiago Mendes Fernandes, Universidade Federal da Paraíba (UFPB), Departamento de Farmácia; João Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Nutrição; Ana Hermínia Andrade da Silva, UFPB, Departamento de Estatística.; José Marcelino de Oliveira Cavalheiro, UFPB, Departamento de Estatística; Maria Lúcia da Conceição, UFPB, Departamento de Nutrição.
Título:  Flour production from shrimp by-products and sensory evaluation of flour-based products.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 48, n. 8, p. 962-967, ago. 2013.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Produção de farinha de resíduo de camarão e avaliação sensorial de subprodutos formulados com base na farinha.
Conteúdo:  The objective of this work was to evaluate the production of flour using by‑products (cephalothorax) obtained from the shrimp (Litopenaeus vannamei) industry, and to perform a sensory analysis of shrimp flour‑based products. Physicochemical and microbiological analyses on fresh cephalothorax and on manufactured flour were performed, as well as the determination of cholesterol content of this flour, and the sensorial evaluation of soup and pastry made with this flour. By the microbiological analyses, no pathogenic microorganism was detected in the samples. Physicochemical analyses of flour showed high levels of protein (50.05%) and minerals (20.97%). Shrimp cephalothorax flour showed high levels of cholesterol. The sensory evaluation indicated a good acceptance of the products, with satisfactory acceptability index (81% for soup, and 83% for pastry), which indicates that shrimp cephalothorax in the form of flour has a potential for developing new products.
Palavras-Chave:  Aceitação; Cefalotórax; Tecnologia de alimentos.
Thesaurus Nal:  Consumer acceptance; Food technology; Litopenaeus vannamei.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/94164/1/Flour-production-from-shrimp.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE55380 - 1UPEAP - PP630.72081P474
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  20/03/2008
Data da última atualização:  16/07/2009
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Autoria:  GUERRA, A. F.; ROCHA, O. C.; RODRIGUES, G. C.; SANZONOWICZ, C.; TOLEDO, P. M. dos R.; RIBEIRO, L. F.
Afiliação:  Antonio Fernando Guerra, CPAC; Omar Cruz Rocha, CPAC; G. C. Rodrigues; Cláudio Sanzonowicz, CPAC; P. M. dos R. Toledo; L. F. Ribeiro.
Título:  Aprimoramento do sistema de produção de café irrigado visando à competitividade e à sustentabilidade.
Ano de publicação:  2007
Fonte/Imprenta:  In: ANDRADE, S. R. M. de; FALEIRO, F. G.; SERENO, J. R.; DALLA CORTE, J. L.; SOUSA, E. dos S. de (Ed.). Resultados de pesquisa para o Cerrado: 2004-2005. Planaltina, DF: Embrapa Cerrados, 2007.
Páginas:  p. 145-151.
Idioma:  Português
Thesagro:  Café; Produção.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/CPAC-2010/28614/1/relat-01.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC28614 - 1UPCAA - --CRI7309CRI7309
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