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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Uva e Vinho.
Data corrente:  20/12/2010
Data da última atualização:  20/10/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, E. L. de; SOUZA, A. L. K. de; TIECHER, A.; GIRARDI, C. L.; NORA, L.; SILVA, J. A. da; ARGENTA, L. C.; ROMBALDI, C. V.
Afiliação:  EDSON LUIZ DE SOUZA, EPAGRI; André Luiz Kulkamp de Souza, UFPEL; Aline Tiecher, UFPEL; CESAR LUIS GIRARDI, CNPUV; LEONARDO NORA, UFPEL; Jorge Adolfo da Silva, UFPEL; Luiz Carlos Argenta, EPAGRI; Cesar Valmor Rombaldi, UFPEL.
Título:  Changes in enzymatic activity, accumulation of proteins and softening of persimmon (Diospyros kaki Thunb.) flesh as a function of pre-cooling acclimatization.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Scientia Horticulturae, v. 127, n. 3, p. 242-248, 2010.
DOI:  10.1016/j.scienta.2010.09.025
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  One of the major causes of ?Fuyu? persimmon loss after cold storage (CS) is the breakdown of its flesh, which results in the production of a translucent fruit (a water-soaked fruit). It is believed that the cause of this disturbance is linked to disorganization of the cytoskelet and endomembrane system, which changes the synthesis and transport of proteins and metabolites, resulting in incomplete ripening. To test this hypothesis, ?Fuyu? persimmon was subjected to three different postharvest treatments (T): Control ? harvested and kept at 23±3 ◦C and relative humidity (RH) of 85±5% (room temperature, RT) for 12 days, T1 ? harvested and kept under cold storage (CS) (1±1 ◦C and RH of 85±5%) for 30 days followed by RT storage for 2 days, T2 ? kept under RT for 2 days (acclimatization) followed by CS for 30 days. Control and T2 resulted in fruit with decreased flesh firmness (FF), and increased soluble solids (SS) and ascorbic acid (AA) contents. In these fruit the activity of endo-1,4-ß-glucanase (endo-1,4-ß-gluc), pectin methylesterase (PME), polygalacturonase (PG) and ß-galactosidase (ß-gal) increased. T1 resulted in translucent fruit with decreased FF, without any enzymatic activity changes, probably due to the physical disruption of the cytoskeleton. Further, there was an increased content of proteins corresponding to expansins in fruit kept under Control and T2 conditions, which suggests that these conditions do contribute to the synthesis and/or transport of p... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Acúmulo de proteína.
Thesagro:  Caqui; Conservação; Enzima; Fruticultura; Pós-colheita; Resfriamento; Textura.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/24366/1/girardi.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Uva e Vinho (CNPUV)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPUV12782 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Cerrados. Para informações adicionais entre em contato com cpac.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados.
Data corrente:  15/10/2002
Data da última atualização:  15/10/2002
Autoria:  ALMEIDA, S. P. de.
Título:  Frutas nativas do cerrado brasileiro: aproveitamento alimentar.
Ano de publicação:  2000
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NACIONAL DE BOTANICA, 51., Brasilia, DF. Resumos. Brasilia: Sociedade Botanica do Brasil, 2000.
Páginas:  p. 335.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Baru; Cajuzinho; Dipterya alata; Fruta nativa; Gueroba; Hymenaea stignocarpa; Syagrus oleracea.
Thesagro:  Alimentação; Annona Crassiflora; Araticum; Buriti; Cagaita; Cerrado; Eugenia Dysenterica; Jatobá.
Thesaurus NAL:  Anacardium; foods; fruits; Mauritia flexuosa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAC22059 - 1UPCPL - --CRI5940
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