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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
07/01/2019 |
Data da última atualização: |
07/01/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
QUEIROGA, J. L. de; SILVA, I. D. S.; FAGUNDES, G. G.; CARVALHO, J. C. de; URCHEI, M. A.; ALVAREZ, I. A. |
Afiliação: |
JOEL LEANDRO DE QUEIROGA, CNPMA; IGOR DUARTE SOUSA SILVA, UNICAMP; GIOVANA GARCIA FAGUNDES, UNICAMP; JULIANA CARNEIRO CARVALHO, UNICAMP; MARIO ARTEMIO URCHEI, CNPMA; IVAN ANDRE ALVAREZ, CNPM. |
Título: |
Sistematização de sistemas orgânicos de produção de agricultores familiares do Circuito das Frutas, estado de São Paulo. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 13, n. 1, p. 1-7, Jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), X Congresso Brasileiro (CBA), V Seminário do DF e Entorno (SEMDF), 12-15 setembro de 2017, Brasília, DF, Brasil. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Resumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as the fruits produced by these farmers, whose practices and processes are being systematized. The databases of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) and the Natural Agriculture Association of Campinas and Region (ANC) were consulted. The total of 44 farmers was identified. The largest number of farmers in the municipalities of Itatiba, Morungaba, Jundiaí and Jarinu were the ones with the highest numbers of farmers, Vinhedo and Louveira, presented the smallest numbers and Valinhos was the only municipality that did not present any certified organic farmer. Certified organic farmers cultivate 25 different types of fruits, with banana, strawberry, lemon and orange being the ones with the highest occurrence of records. Although some fruits characteristic of the Circuit have not stood out among the organic farmers, the systematization and socialization of practices and processes adopted by these organic farmers in the cultivation of fruit trees could potentiate the agroecological transition of the production systems of the familiar farmers of the Fruit Circuit. MenosResumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Fruticulture; Practices; Práticas; Processes; Processos. |
Thesagro: |
Agricultura familiar; Agricultura orgânica; Fruticultura. |
Thesaurus Nal: |
Fruits; Organic production; Plant cultural practices. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/189823/1/2018AA21.pdf
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Marc: |
LEADER 03732nam a2200301 a 4500 001 2103107 005 2019-01-07 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aQUEIROGA, J. L. de 245 $aSistematização de sistemas orgânicos de produção de agricultores familiares do Circuito das Frutas, estado de São Paulo.$h[electronic resource] 260 $aCadernos de Agroecologia, Porto Alegre, v. 13, n. 1, p. 1-7, Jul. 2018. Edição dos anais do VI Congresso Latino-Americano (CLAA), X Congresso Brasileiro (CBA), V Seminário do DF e Entorno (SEMDF), 12-15 setembro de 2017, Brasília, DF, Brasil.$c2018 520 $aResumo: Este trabalho apresenta os Resultados da primeira etapa de pesquisa que teve como objetivo a identificação de agricultores orgânicos certificados existentes no Circuito das Frutas, bem como as frutas produzidas por estes agricultores, cujas práticas e processos estão sendo sistematizadas. Foram consultadas as bases de dados do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA) e da Associação de Agricultura Natural de Campinas e Região (ANC). Foi identificado um total de 44 agricultores. O maior número de agricultores encontra-se nos munícipios de Itatiba, Morungaba, Jundiaí e Jarinu os que apresentaram os maiores números de agricultores, Vinhedo e Louveira os que apresentaram os menores números e Valinhos foi o único município que não apresentou nenhum agricultor orgânico certificado. Os agricultores orgânicos certificados cultivam 25 tipos diferentes de frutas, sendo que banana, morango, limão e laranja foram as que apresentaram a maior ocorrência de registros. Embora algumas frutas características do Circuito não terem se destacado entre os agricultores orgânicos, a sistematização e socialização de práticas e processos adotados por estes agricultores orgânicos no cultivo de frutíferas poderão potencializar a transição agroecológica dos sistemas de produção dos agricultores familiares do Circuito das Frutas. Abstract: This work presents the results of the first research stage that aimed to identify certified organic farmers in the Fruit Circuit, as well as the fruits produced by these farmers, whose practices and processes are being systematized. The databases of the Ministry of Agriculture, Livestock and Supply (MAPA) and the Natural Agriculture Association of Campinas and Region (ANC) were consulted. The total of 44 farmers was identified. The largest number of farmers in the municipalities of Itatiba, Morungaba, Jundiaí and Jarinu were the ones with the highest numbers of farmers, Vinhedo and Louveira, presented the smallest numbers and Valinhos was the only municipality that did not present any certified organic farmer. Certified organic farmers cultivate 25 different types of fruits, with banana, strawberry, lemon and orange being the ones with the highest occurrence of records. Although some fruits characteristic of the Circuit have not stood out among the organic farmers, the systematization and socialization of practices and processes adopted by these organic farmers in the cultivation of fruit trees could potentiate the agroecological transition of the production systems of the familiar farmers of the Fruit Circuit. 650 $aFruits 650 $aOrganic production 650 $aPlant cultural practices 650 $aAgricultura familiar 650 $aAgricultura orgânica 650 $aFruticultura 653 $aFruticulture 653 $aPractices 653 $aPráticas 653 $aProcesses 653 $aProcessos 700 1 $aSILVA, I. D. S. 700 1 $aFAGUNDES, G. G. 700 1 $aCARVALHO, J. C. de 700 1 $aURCHEI, M. A. 700 1 $aALVAREZ, I. A.
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Registro original: |
Embrapa Meio Ambiente (CNPMA) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Meio Ambiente. |
Data corrente: |
21/09/1998 |
Data da última atualização: |
16/12/2019 |
Autoria: |
MELO, I. S. de; LAZARETTI, E.; VALARINI, P. J.; FRIGHETTO, R. T. S. |
Afiliação: |
ITAMAR SOARES DE MELO, CNPMA; PEDRO JOSE VALARINI, EMBAPA - CNPMA; ROSA TOYOKO SHIRAISHI FRIGHETTO, CNPMA. |
Título: |
Role of Rhizobacteria in control of bean root rot caused by Fusarium solani f. sp. phaseoli. |
Ano de publicação: |
1998 |
Fonte/Imprenta: |
In: INTERNATIONAL MYCOLOGICAL CONGRESS, 6., 1998, Jerusalem. Abstracts. Jerusalem: [s.n.], 1998. |
Páginas: |
p.13 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The most important root pathogen of bean in Brazil is Fusarium solani f. sp. phaseoli which can attack roots of healthy beans growing under fairly normal conditions. To obtain rhizosphere-competent bacteria which could be used as biocontrol agents, bacteria were isolated from rhizosphere and rhizophane of bean healthy plants by standard techniques. Nine isolates including Bacillus subtilis and Pseudomonas spp. were selected for greenhouse and field tests. All these isolates inhibited in vitro Fusarium solani f. sp. phaseoli and Rhizoctonia solani. An isolate of B. subtilis inhibited the mycelial growth of several plant pathogenic fungi including Phytophthora citrophthora, Verticillium dahliae, Sclerotinia sclerotiorum. This strain produced an antibiotic substance in an ethyl acetate extract that totally inhibited germination of conidia and the mycelial growth of Fusarium solani. Seed bacterization of bean with a cell suspension of B. subtilis, reduced significantly infections as compared with the control, promoted the plant growth and, increased the nodulation by Rhizobium. In field conditions, with naturally infested soil with Fusarium solani, the bacterium reduced the incidence of the disease and increased the grain yield. |
Palavras-Chave: |
Rhizobacteria. |
Thesagro: |
Fusarium Solani. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207159/1/Melo-Role.pdf
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Marc: |
LEADER 01839nam a2200181 a 4500 001 1012984 005 2019-12-16 008 1998 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aMELO, I. S. de 245 $aRole of Rhizobacteria in control of bean root rot caused by Fusarium solani f. sp. phaseoli.$h[electronic resource] 260 $aIn: INTERNATIONAL MYCOLOGICAL CONGRESS, 6., 1998, Jerusalem. Abstracts. Jerusalem: [s.n.]$c1998 300 $ap.13 520 $aThe most important root pathogen of bean in Brazil is Fusarium solani f. sp. phaseoli which can attack roots of healthy beans growing under fairly normal conditions. To obtain rhizosphere-competent bacteria which could be used as biocontrol agents, bacteria were isolated from rhizosphere and rhizophane of bean healthy plants by standard techniques. Nine isolates including Bacillus subtilis and Pseudomonas spp. were selected for greenhouse and field tests. All these isolates inhibited in vitro Fusarium solani f. sp. phaseoli and Rhizoctonia solani. An isolate of B. subtilis inhibited the mycelial growth of several plant pathogenic fungi including Phytophthora citrophthora, Verticillium dahliae, Sclerotinia sclerotiorum. This strain produced an antibiotic substance in an ethyl acetate extract that totally inhibited germination of conidia and the mycelial growth of Fusarium solani. Seed bacterization of bean with a cell suspension of B. subtilis, reduced significantly infections as compared with the control, promoted the plant growth and, increased the nodulation by Rhizobium. In field conditions, with naturally infested soil with Fusarium solani, the bacterium reduced the incidence of the disease and increased the grain yield. 650 $aFusarium Solani 653 $aRhizobacteria 700 1 $aLAZARETTI, E. 700 1 $aVALARINI, P. J. 700 1 $aFRIGHETTO, R. T. S.
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