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Biblioteca(s):  Embrapa Florestas.
Data corrente:  29/07/2008
Data da última atualização:  25/02/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MAGALHAES, W. L. E.; JOB, A. E.; FERREIRA, C. A.; SILVA, H. D. da.
Afiliação:  WASHINGTON LUIZ ESTEVES MAGALHAES, CNPF; ALDO ELOIZO JOB, Faculdades de Ciência e Tecnologia, Universidade Estadual Paulista; CARLOS ALBERTO FERREIRA, Pesquisador aposentado da Embrapa Florestas; HELTON DAMIN DA SILVA, CNPF.
Título:  Pyrolysis and combustion of pulp mill lime sludge.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Analytical and Applied Pyrolysis, v. 82, n. 2, p. 298-303, 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Thermal degradation and gaseous products evolving from pyrolysis and combustion of pulp mill lime sludge were investigated using Thermogravimetric Analysis in conjunction with Fourier Transform Infrared Analysis (TG-FTIR). The materials were studied in temperatures ranging from 25 to 1000 8C. The addition of calcium carbonate caused a decrease in S-containing compounds that evolved from the sludge combustion. The temperature range for decomposition by pyrolysis is higher than for decomposition by combustion. FTIR spectra of the gases evolved show considerable amounts of CO2, in addition to HNCO and CH4 absorptions. NH3 gas was not detected, and sulfur and nitrogen-containing gases only developed in insignificant amounts. The sludge combustion presents two maxima pattern, determined by the CO2 and H2O evolution, that could be associated to the flaming of volatile matter – for the first maximum – followed by a glowing of the fixed carbon – for the second maximum. Results show that pulp mill lime sludge can be used as an alternative energy source if pollutant gases and heat expended from dewatering are carefully managed.
Palavras-Chave:  Decomposição termal; Lodo; Pirólise.
Thesagro:  Análise; Celulose; Combustão.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Florestas (CNPF)
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CNPF43211 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoRIBOLLI, J.; HASHIMOTO, D. T.; O'SULLIVAN, F. L. A.; ZANIBONI-FILHO, E. Supplemental technologies for freshwater fish conservation. In: GALETTI JUNIOR, P. M. (ed.). Conservation genetics in the Neotropics. Cham: Springer, 2023. Cap. 12, p. 275-321.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoSPANGHERO, D. B. N.; SPANGHERO, E. C. A. de M.; PEDRON, J. dos S.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; ZANIBONI-FILHO, E. Peppermint essential oil as an anesthetic for and toxicity to juvenile silver catfish. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00367, 2019. Título em português: Óleo essencial de hortelã-pimenta como anestésico e sua toxicidade para juvenis de jundiá.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoSPANGHERO, D. B. N.; SPANGHERO, E. C. A. de M.; PEDRON, J. dos S.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; ZANIBONI-FILHO, E. Z. Peppermint essential oil as an anesthetic for and toxicity to juvenile silver catfish. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 54, e00367, 2019. Título em português: Óleo essencial de hortelã-pimenta como anestésico e sua toxicidade para juvenis de jundiá.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoSPANGHERO, D. B. N.; SPANGHERO, E. C. A. de M.; PEDRON, J. dos S.; CHAGAS, E. C.; CHAVES, F. C. M.; ZANIBONI-FILHO, E. Sodium butyrate and peppermint essential oil in jundiá diet: performance, histology, and challenge of Ichthyophthirius multifiliis. Ciência Rural, v. 50, n. 11, e20200427, Oct. 2020. Título em português: Butirato de sódio e óleo essencial de hortelã-pimenta na dieta de jundiá: desempenho, histologia e desafio ao Ichthyophthirius multifiliis.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Ocidental.
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