|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
06/01/2021 |
Data da última atualização: |
06/01/2021 |
Autoria: |
BUENO, C. da S.; ALVAREZ, L. C. B.; SILVA, G. C. da. |
Afiliação: |
Carolina da Silveira Bueno, Universidade Estadual de Campinas; Larissa Carolina Barboza Alvarez, Universidade Estadual de Campinas; Grazielle Cardoso da Silva, Universidade Estadual de Campinas. |
Título: |
Redes e fronteiras tecnológicas em instituição de pesquisa: há um caminho sendo construído para o desenvolvimento rural da Bioeconomia? |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 38, n. 1, e26776, 2021. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2021.v1.26776 |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Título em inglês: Technological networks and borders in research institution: is there a way being built for the rural development of Bioeconomy? |
Conteúdo: |
Resumo: Este artigo propõe-se a avaliar a rede de pesquisa tecnológica da Embrapa, empresa pública que visa ao desenvolvimento de inovações agrícolas no Brasil. Avaliar as redes de pesquisa visa trazer novos e importantes elementos para a tomada de decisões em políticas científicas e tecnológicas. A análise foi feita a partir do estudo de redes com o objetivo de analisar as fronteiras tecnológicas desenvolvidas pela Embrapa. Os resultados mostraram que houve uma inflexão das tecnologias desenvolvidas pela Embrapa, caracterizadas como tecnologias ligadas à química verde. Conclui-se que a Embrapa possui tecnologias com oportunidades futuras ligadas ao desenvolvimento de produtos da Bioeconomia, sendo um indicador importante para uma oportunidade de governança do desenvolvimento do agronegócio no Brasil, uma vez que seus resultados de P&D podem ser incorporados por mercados brasileiros. Abstract: This paper aims to evaluate the scientific and technological research network of Embrapa, a public company that aims at the development of agricultural innovations in Brazil. Evaluating research networks aims to bring new and important elements for decisionmaking in scientific and technological policies. The analysis was made from the study of complex networks in order to analyze the technological frontiers developed by Embrapa. The results showed that there was an inflection of the technologies developed by Embrapa which are characterized as technologies related to green chemistry. It can be concluded that Embrapa has technologies with future opportunities linked to the development of products from the Bioeconomy, being an important indicator for an opportunity for governance of the development of agribusiness in Brazil, since its R&D results can be incorporated by Brazilian markets. MenosResumo: Este artigo propõe-se a avaliar a rede de pesquisa tecnológica da Embrapa, empresa pública que visa ao desenvolvimento de inovações agrícolas no Brasil. Avaliar as redes de pesquisa visa trazer novos e importantes elementos para a tomada de decisões em políticas científicas e tecnológicas. A análise foi feita a partir do estudo de redes com o objetivo de analisar as fronteiras tecnológicas desenvolvidas pela Embrapa. Os resultados mostraram que houve uma inflexão das tecnologias desenvolvidas pela Embrapa, caracterizadas como tecnologias ligadas à química verde. Conclui-se que a Embrapa possui tecnologias com oportunidades futuras ligadas ao desenvolvimento de produtos da Bioeconomia, sendo um indicador importante para uma oportunidade de governança do desenvolvimento do agronegócio no Brasil, uma vez que seus resultados de P&D podem ser incorporados por mercados brasileiros. Abstract: This paper aims to evaluate the scientific and technological research network of Embrapa, a public company that aims at the development of agricultural innovations in Brazil. Evaluating research networks aims to bring new and important elements for decisionmaking in scientific and technological policies. The analysis was made from the study of complex networks in order to analyze the technological frontiers developed by Embrapa. The results showed that there was an inflection of the technologies developed by Embrapa which are characterized as technologies related to green chemistry. It... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bioeconomia; Química verde; Redes de pesquisa. |
Thesagro: |
Agronegócio; Biodiversidade; Biotecnologia; Inovação; Patente; Tecnologia Agrícola; Transferência de Tecnologia. |
Thesaurus Nal: |
Bioeconomics; Green chemistry; Innovation adoption; Patents; Technology transfer. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219922/1/26776-128122-3-PB.pdf
|
Marc: |
LEADER 03049naa a2200349 a 4500 001 2129001 005 2021-01-06 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2021.v1.26776$2DOI 100 1 $aBUENO, C. da S. 245 $aRedes e fronteiras tecnológicas em instituição de pesquisa$bhá um caminho sendo construído para o desenvolvimento rural da Bioeconomia?$h[electronic resource] 260 $c2021 500 $aTítulo em inglês: Technological networks and borders in research institution: is there a way being built for the rural development of Bioeconomy? 520 $aResumo: Este artigo propõe-se a avaliar a rede de pesquisa tecnológica da Embrapa, empresa pública que visa ao desenvolvimento de inovações agrícolas no Brasil. Avaliar as redes de pesquisa visa trazer novos e importantes elementos para a tomada de decisões em políticas científicas e tecnológicas. A análise foi feita a partir do estudo de redes com o objetivo de analisar as fronteiras tecnológicas desenvolvidas pela Embrapa. Os resultados mostraram que houve uma inflexão das tecnologias desenvolvidas pela Embrapa, caracterizadas como tecnologias ligadas à química verde. Conclui-se que a Embrapa possui tecnologias com oportunidades futuras ligadas ao desenvolvimento de produtos da Bioeconomia, sendo um indicador importante para uma oportunidade de governança do desenvolvimento do agronegócio no Brasil, uma vez que seus resultados de P&D podem ser incorporados por mercados brasileiros. Abstract: This paper aims to evaluate the scientific and technological research network of Embrapa, a public company that aims at the development of agricultural innovations in Brazil. Evaluating research networks aims to bring new and important elements for decisionmaking in scientific and technological policies. The analysis was made from the study of complex networks in order to analyze the technological frontiers developed by Embrapa. The results showed that there was an inflection of the technologies developed by Embrapa which are characterized as technologies related to green chemistry. It can be concluded that Embrapa has technologies with future opportunities linked to the development of products from the Bioeconomy, being an important indicator for an opportunity for governance of the development of agribusiness in Brazil, since its R&D results can be incorporated by Brazilian markets. 650 $aBioeconomics 650 $aGreen chemistry 650 $aInnovation adoption 650 $aPatents 650 $aTechnology transfer 650 $aAgronegócio 650 $aBiodiversidade 650 $aBiotecnologia 650 $aInovação 650 $aPatente 650 $aTecnologia Agrícola 650 $aTransferência de Tecnologia 653 $aBioeconomia 653 $aQuímica verde 653 $aRedes de pesquisa 700 1 $aALVAREZ, L. C. B. 700 1 $aSILVA, G. C. da 773 $tCadernos de Ciência & Tecnologia$gv. 38, n. 1, e26776, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
04/11/2022 |
Data da última atualização: |
04/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CARVALHO, J. C. B. de; CHAIBUB, A. A.; SOUSA, K. C. I.; BRITO, D. C. de; FILIPPI, M. C. C. de; ARAÚJO, L. G. de. |
Afiliação: |
JACQUELINE CAMPOS BORBA DE CARVALHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; AMANDA ABDALLAH CHAIBUB, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; KELLEN CRISTHINA INÁCIO SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; DENISE CANDINI DE BRITO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; LEILA GARCES DE ARAUJO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE GOIÁS. |
Título: |
Efficiency of a new Waitea circinata extract against rice pathogens. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 51, e66916, 2021. |
ISSN: |
1983-4063 |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/1983-40632021v5166916 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Waitea circinata (Warcup & Talbot) is an orchid antagonist mycorrhizal fungus with biocontrol potential against rice pathogens. This study aimed to optimize the extraction method, obtain a new extract and evaluate its efficiency against rice pathogens in vitro and in vivo, as well as to compare it with other extraction methods and W. circinata. The extracts were obtained and screened for in vitro growth inhibition against the pathogens Cochliobolus miyabeanus, Monographella albescens and Sarocladium oryzae, using the following extracts: mycelial, crude, lyophilized and mycelial mass. An additional in vitro assay was performed with the principal rice pathogen (Magnaporthe oryzae), in order to evaluate the conidial germination and appressorium formation. Based on this evaluation, the lyophilized and mycelial mass extracts were tested in vivo against rice blast (M. oryzae) and compared to the W. circinata mycelial suspension, in different application forms (simultaneous and previous). The mycelial mass extract inhibited all the pathogens, and the crude and lyophilized extracts inhibited C. miyabeanus and M. albescens, respectively. The mycelial mass extract inhibited the M. oryzae conidial germination and appressorium formation by 80 %, and the simultaneous and previous applications suppressed the rice blast by 94 %. These results indicate that the new extract can be used to control rice pathogens. |
Palavras-Chave: |
Biocontrol; Biocontrole; Waitea circinata. |
Thesagro: |
Arroz; Brusone; Escaldadura; Fungo; Mancha Parda; Podridão. |
Thesaurus NAL: |
Blast disease; Fungal brown spot; Rice. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148055/1/pat-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 02377naa a2200349 a 4500 001 2148055 005 2022-11-04 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1983-4063 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/1983-40632021v5166916$2DOI 100 1 $aCARVALHO, J. C. B. de 245 $aEfficiency of a new Waitea circinata extract against rice pathogens.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aWaitea circinata (Warcup & Talbot) is an orchid antagonist mycorrhizal fungus with biocontrol potential against rice pathogens. This study aimed to optimize the extraction method, obtain a new extract and evaluate its efficiency against rice pathogens in vitro and in vivo, as well as to compare it with other extraction methods and W. circinata. The extracts were obtained and screened for in vitro growth inhibition against the pathogens Cochliobolus miyabeanus, Monographella albescens and Sarocladium oryzae, using the following extracts: mycelial, crude, lyophilized and mycelial mass. An additional in vitro assay was performed with the principal rice pathogen (Magnaporthe oryzae), in order to evaluate the conidial germination and appressorium formation. Based on this evaluation, the lyophilized and mycelial mass extracts were tested in vivo against rice blast (M. oryzae) and compared to the W. circinata mycelial suspension, in different application forms (simultaneous and previous). The mycelial mass extract inhibited all the pathogens, and the crude and lyophilized extracts inhibited C. miyabeanus and M. albescens, respectively. The mycelial mass extract inhibited the M. oryzae conidial germination and appressorium formation by 80 %, and the simultaneous and previous applications suppressed the rice blast by 94 %. These results indicate that the new extract can be used to control rice pathogens. 650 $aBlast disease 650 $aFungal brown spot 650 $aRice 650 $aArroz 650 $aBrusone 650 $aEscaldadura 650 $aFungo 650 $aMancha Parda 650 $aPodridão 653 $aBiocontrol 653 $aBiocontrole 653 $aWaitea circinata 700 1 $aCHAIBUB, A. A. 700 1 $aSOUSA, K. C. I. 700 1 $aBRITO, D. C. de 700 1 $aFILIPPI, M. C. C. de 700 1 $aARAÚJO, L. G. de 773 $tPesquisa Agropecuária Tropical$gv. 51, e66916, 2021.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|