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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Arroz e Feijão. |
Data corrente: |
07/11/2017 |
Data da última atualização: |
07/11/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BUENO, A. C. S. O.; CASTRO, G. L. S.; REGO, M. C. F.; BATISTA, T. F. V.; FILIPPI, M. C. C.; SILVA, G. B. da. |
Afiliação: |
UFRA; UFRA; UFRA; UFRA; MARTA CRISTINA CORSI DE FILIPPI, CNPAF; GISELE BARATA DA SILVA, UFRA. |
Título: |
Trichoderma reduces scald and protects the photosynthetic apparatus in rice plants. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Biocontrol Science and Technology, v. 27, n. 4, p. 449-460, 2017. |
DOI: |
10.1080/09583157.2017.1297771 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Scald reduces the photosynthetic area, causing yield losses in rice. Changes in gas exchange parameters caused by the pathogen begin before the onset of symptoms. Chemical methods are most commonly applied to control this disease; further research into biological control methods is required. Since Trichoderma asperellum induces plant pathogen defences, increases growth, and improves photosynthetic capability, this study investigated the efficacy of T. asperellum (Ufra T06, UfraT09, Ufra T12, and Ufra T52 (Ta)) in reducing the scald lesion size and the area under the disease progress curve and in minimising the negative effects of scald on gas exchange, chlorophyll a fluorescence, chlorophyll content, and oxidative stress enzyme activity. The experiment was a completely randomised design with five replications and two treatments. Scald was reduced by 62% in plants treated with T. asperellum compared with that in control. There was a 62% increase in the net CO2 assimilation rate (A) and a drop of 78% in the transpiration rate (E) in plants treated with T. asperellum. The maximum fluorescence (F-m) was 128% higher, and ascorbate peroxidase activity was also higher in plants treated with T. asperellum than in the control. This shows that the use of T. asperellum may be effective in improving the sustainability of the integrated management of rice diseases. |
Thesagro: |
Arroz; Controle biológico; Oryza sativa. |
Thesaurus Nal: |
Biological control; Rice. |
Categoria do assunto: |
H Saúde e Patologia |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF) |
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Registros recuperados : 74 | |
61. | | RIBEIRO, L. da S.; OLIVEIRA, I. R. de; DANTAS, J. S.; SILVA, C. V. da; SILVA, G. B. da; AZEVEDO, J. R. de. Variabilidade espacial de atributos físicos de solo coeso sob sistemas de manejo convencional e de plantio direto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 51, n. 9, p. 1699-1702, set. 2016. Notas científicas.
Título em inglês: Spatial variability of physical attributes of a cohesive soil under conventional and no-tillage management systems.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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62. | | SILVA, G. B. da; ARAÚJO, L. G. de; LOBO, V. L. da S.; PRABHU, A. S.; RÊGO, M. C. F.; PAES, E. T.; FILIPPI, M. C. C. de. Use of local rice cultivars as additional differentials to identify pathotypes of Pyricularia oryzae. Bragantia, v. 70, n. 4, p. 860-868, 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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63. | | BUENO, A. C. S. O.; CASTRO, G. L. S.; REGO, M. C. F.; BATISTA, T. F. V.; FILIPPI, M. C. C.; SILVA, G. B. da. Trichoderma reduces scald and protects the photosynthetic apparatus in rice plants. Biocontrol Science and Technology, v. 27, n. 4, p. 449-460, 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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64. | | NASCENTE, A. S.; FILIPPI, M. C. C. de; LANNA, A. C.; SOUSA, T. P. de; SOUZA, A. C. A. de; LOBO, V. L. da S.; SILVA, G. B. da. Effects of beneficial microorganisms on lowland rice development. Environmental Science and Pollution Research, v. 24, n. 32, p. 25233-25242, Nov. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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65. | | SOUZA, A. C. A. de; FILIPPI, M. C. C. de; SILVA, G. B. da; MARTINS, B. de M.; SOUSA, T. P. de; CORTES, M. V. de B.; PRABHU, A. S. Effeciency da adubação com silício e rizobactérias na supressão de arroz da brusone em condições de sequeiro. In: INTERNATIONAL PLANT PROTECTION CONGRESS, 18., 2015, Berlin. Abstracts. Berlin: IPPC, 2015. p. 546.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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66. | | PEIXOTO, L. F.; SOUZA, A. C. A. de; MARTINS, B. E. de M.; ALMEIDA, C. M. B. de; SOUSA, T. P. de; PRABHU, A. S.; SILVA, G. B. da; FILIPPI, M. C. C. de. Interação entre silício e bioindutores via foliar na supressão de brusone em plantio direto de arroz em rotação com soja. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 78. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Pôster - pós-graduação.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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67. | | UBER, T. M.; SILVA, G. B. da; SCARATTI, G.; AMORIM, S. M.; HELM, C. V.; PERALTA, R. A.; MOREIRA, R. de F. P. M.; BRACHT, A.; PERALTA, R. M. Degradação e detoxificação do corante azul brilhante de Remazol R pela lacase de Oudemansiella canarii. In: SIMPÓSIO DE BIOQUÍMICA E BIOTECNOLOGIA, 7., 2019, Londrina. Inovação tecnológica e desenvolvimento sustentável. Londrina: UEL, 2019. 4 p. Publicado no Anais Eletrônico da Galoá Proceddings.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Florestas. |
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68. | | SILVA, J. L. S.; CUNHA, E. F. M.; SOUZA, F. I. B. de; GALVÃO, J. R.; FARIAS NETO, J. T. de; SILVA, G. B. da; RÊGO, M. C. F.; CUNHA, R. L. Morphoanatomy and histochemistry analyses of cassava roots do not discriminate resistant from susceptible genotypes to soft root rot. Acta Amazonica, Manaus, v. 47, n. 1, p. 1-6, mar. 2017.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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70. | | SILVA, G. B. da; BENITES, F. R. G.; AUAD, A. M.; HOLLERBACH, J. B.; ROCHA, W. S. D. da; BRIGHENTI, A. M.; MARTINS, C. E.; SOUZA SOBRINHO, F. de. Produtividade de forragem verde de populações melhoradas de B. ruziziensis. In: WORKSHOP DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA EMBRAPA GADO DE LEITE, 16., 2015, Juiz de Fora, MG Anais... Juiz de Fora: Embrapa Gado de Leite, 2015. 1 CD-ROM. (Embrapa Gado de Leite. Documentos, 185.). 2 p.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Gado de Leite. |
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72. | | SILVA, G. B. da; RÊGO, M. C. F.; FRANÇA, S. K. S. de; SOUSA, T. P. de; NASCENTE, A. S.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; SOUZA, A. C. A. de; BEZERRA, G. de A. Uso do Trichoderma na cultura do arroz. In: MEYER, M. C.; MAZARO, S. M.; SILVA, J. C. da (Ed.). Trichoderma: uso na agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2019. p. 349-360.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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73. | | SILVA, G. B. da; RÊGO, M. C. F.; FRANÇA, S. K. S. de; SOUSA, T. P. de; NASCENTE, A. S.; LANNA, A. C.; FILIPPI, M. C. C. de; SOUZA, A. C. A. de; BEZERRA, G. de A. Uso de Trichoderma en el cultivo de arroz. In: MEYER, M. C.; MAZARO, S. M.; SILVA, J. C. da (ed.). Trichoderma: su uso en la agricultura. Brasília, DF: Embrapa, 2022. p. 355-367. Traducción: Yelitza Coromoto Colmenárez e Carlos Luis Vásquez Freytez.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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74. | | SOUZA, A. C. A. de; PEIXOTO, L. F.; MARTINS, B. E. de M.; ALMEIDA, C. M. B. de; SOUSA, T. P. de; PRABHU, A. S.; SILVA, G. B. da; FILIPPI, M. C. C. de. Supressão de brusone com o uso de silício e bioindutores via semente, no plantio direto de arroz em rotação com soja. In: SEMINÁRIO JOVENS TALENTOS, 7., 2013, Santo Antônio de Goiás. Coletânea dos resumos apresentados. Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2013. p. 74. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 292). Pôster - pós-graduação.Tipo: Resumo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão. |
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