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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agricultura Digital. |
Data corrente: |
01/12/2022 |
Data da última atualização: |
01/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
SOUZA, M. I. F.; VISOLI, M. C.; TORRES, T. Z.; FALCAO, P. R. K.; NHANI JUNIOR, A.; GIACHETTO, P. F.; SILVA, F. R. da; CINTRA, L. C.; OSAWA, C. C.; SILVA, A. R. da; BARBOSA, L. A. F. |
Afiliação: |
MARCIA IZABEL FUGISAWA SOUZA, CNPTIA; MARCOS CEZAR VISOLI, CNPTIA; TERCIA ZAVAGLIA TORRES, CNPTIA; PAULA REGINA KUSER FALCAO, CNPTIA; ANTONIO NHANI JUNIOR, CNPTIA; POLIANA FERNANDA GIACHETTO, CNPTIA; FELIPE RODRIGUES DA SILVA, CNPTIA; LEANDRO CARRIJO CINTRA, CNPTIA; CARLA CRISTIANE OSAWA, CNPTIA; ALESSANDRA RODRIGUES DA SILVA, ARIG; LUIZ ANTONIO FALAGUASTA BARBOSA, CNPTIA. |
Título: |
Planos de gestão de dados acionáveis por máquina alinhados aos princípios FAIR para o Laboratório Multiusuário de Bioinformática da Embrapa. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Campinas: Embrapa Agricultura Digital, 2022. |
Páginas: |
68 p. |
Descrição Física: |
il. color. |
Série: |
(Embrapa Agricultura Digital. Documentos, 183). |
ISSN: |
2764-2488 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Esta publicação traz uma contribuição efetiva para comunidade de dados ômicos da Embrapa ao apresentar modelos de planos de gestão de dados acionáveis por máquina, alinhados aos princípios FAIR, desenvolvidos pelo Laboratório Multiusuário de Bioinformática da Embrapa. |
Palavras-Chave: |
Bioinformática; Dados FAIR; Gestão de dados de pesquisa; Laboratório Multiusuário de Bioinformática da Embrapa; PGDam; Plano de gestão de dados; Plano de gestão de dados acionável por máquina. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1149101/1/Doc183-2022.pdf
|
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agricultura Digital (CNPTIA) |
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Biblioteca |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
07/11/2016 |
Data da última atualização: |
19/01/2018 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SOARES, M. V. L.; ALVES FILHO, E. G.; SILVA, L. M. A. e; NOVOTNY, E. H.; CANUTO, K. M.; WURLITZER, N. J.; NARAIN, N.; BRITO, E. S. de. |
Afiliação: |
MARCIA VALERIA L. SOARES, Departamento de Engenharia Química, Universidade Federal do Ceará.; ELENILSON G. ALVES FILHO, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará.; LORENA MARA ALEXANDRE E SILVA, CNPAT; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; KIRLEY MARQUES CANUTO, CNPAT; NEDIO JAIR WURLITZER, CNPAT; NARENDRA NARAIN, Departamento de Tecnologia de Alimentos (DETAL), Universidade Federal do Ceará.; EDY SOUSA DE BRITO, CNPAT. |
Título: |
Tracking thermal degradation on passion fruit juice through Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics. |
Ano de publicação: |
2017 |
Fonte/Imprenta: |
Food Chemistry, v. 219, p. 1-6, 2017. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Thermal food processing mainly aims to control microorganism in order to extend its shelf life. However, it may induce chemical and nutritional changes in foodstuff. The Nuclear Magnetic Resonance (NMR) coupled to multivariate analysis was used to evaluate the effect of different thermal processing conditions (85 and 140 ºC for 4; 15; 30; and 60 s) on the passion fruit juice using an Armfield pasteurizer. Through this approach it was possible to identify the changes in the juice composition. The temperature and the time lead to a hydrolysis of the sucrose to glucose and fructose. Additionally, juice submitted to 140 ºC for 60 s results in the degradation of the sucrose and the formation of 5-(hydroxymethyl)-2- furfural (HMF). Despite no novel chemical marker has been identified, the 1H NMR chemometrics approach may contribute in the choice of the temperature and time to be employed in the juice processing. |
Palavras-Chave: |
NMR; Passiflora edulis f flavicarpa; PCA; PLS-DA; Reação de Maillard; Ressonância magnética nuclear; Sterilization; Tropical fruit. |
Thesagro: |
Esterilização; Fruta Tropical; Maracujá. |
Thesaurus NAL: |
Maillard reaction. |
Categoria do assunto: |
-- P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 01913naa a2200349 a 4500 001 2073858 005 2018-01-19 008 2017 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSOARES, M. V. L. 245 $aTracking thermal degradation on passion fruit juice through Nuclear Magnetic Resonance and chemometrics.$h[electronic resource] 260 $c2017 520 $aThermal food processing mainly aims to control microorganism in order to extend its shelf life. However, it may induce chemical and nutritional changes in foodstuff. The Nuclear Magnetic Resonance (NMR) coupled to multivariate analysis was used to evaluate the effect of different thermal processing conditions (85 and 140 ºC for 4; 15; 30; and 60 s) on the passion fruit juice using an Armfield pasteurizer. Through this approach it was possible to identify the changes in the juice composition. The temperature and the time lead to a hydrolysis of the sucrose to glucose and fructose. Additionally, juice submitted to 140 ºC for 60 s results in the degradation of the sucrose and the formation of 5-(hydroxymethyl)-2- furfural (HMF). Despite no novel chemical marker has been identified, the 1H NMR chemometrics approach may contribute in the choice of the temperature and time to be employed in the juice processing. 650 $aMaillard reaction 650 $aEsterilização 650 $aFruta Tropical 650 $aMaracujá 653 $aNMR 653 $aPassiflora edulis f flavicarpa 653 $aPCA 653 $aPLS-DA 653 $aReação de Maillard 653 $aRessonância magnética nuclear 653 $aSterilization 653 $aTropical fruit 700 1 $aALVES FILHO, E. G. 700 1 $aSILVA, L. M. A. e 700 1 $aNOVOTNY, E. H. 700 1 $aCANUTO, K. M. 700 1 $aWURLITZER, N. J. 700 1 $aNARAIN, N. 700 1 $aBRITO, E. S. de 773 $tFood Chemistry$gv. 219, p. 1-6, 2017.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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