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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/05/2020
Data da última atualização:  21/05/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ALMEIDA, L. G.; SILVA, E. M. da; MAGALHAES, P. C.; KARAM, D.; REIS, C. O. dos; GOMES JÚNIOR, C. C.; MARQUES, D. M.
Afiliação:  Lorena Gabriela Almeida, Universidade Federal de Lavras; Eder Marcos da Silva, Universidade Federal de Lavras; PAULO CESAR MAGALHAES, CNPMS; DECIO KARAM, CNPMS; Caroline Oliveira dos Reis, Universidade Federal de Lavras; Carlos César Gomes Júnior, Universidade Federal de Viçosa; Daniele Maria Marques, Universidade Federal de Lavras.
Título:  Root system of maize plants cultivated under water deficit conditions with application of chitosan.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 19, e1131, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.18512/1980-6477/ rbms.v19n1p11e1131
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Low water availability is regarded as an abiotic stress that limits the agricultural production. Due to the physical and chemical characteristics of chitosan (CHT), this substance might stimulate physiological responses on plants with respect to water deficit tolerance. In this sense, maize plants were submitted to water deficit and leaf application of chitosan (140 mg/L) during pre-flowering stage. Two maize hybrids, presenting different water deficit tolerance levels, were used: DKB 390 (tolerant) and BRS1010 (sensitive). Evaluations of the root system and production components were conducted. Maize plants submitted to leaf application of chitosan at the dose of 140 mg/L presented specific behavior in regard to hybrids. The tolerant type presented a more developed root system and an expressive agronomical yield when compared to the sensitive type. These results were probably obtained due to the stimulating effect of CHT on plant growth, enhancing the root system development and contributing to increase the availability and absorption of water and nutrients. Chitosan presents potential to reduce the harmful effect of water deficit on the root system, without negatively compromising the agronomical yield.
Palavras-Chave:  Biopolimeros; Estresse hídrico; WinRhizo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213136/1/Root-system.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29228 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Clima Temperado. Para informações adicionais entre em contato com cpact.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  10/11/2023
Data da última atualização:  14/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  ANTUNES, K. A.; MONTEIRO, L. M.; ALMEIDA, V. P.; MONCHAK, I. T.; PERERA, W. H.; HEIDEN, G.; GUARINO, E. de S. G.; SANTOS, V. L. P.; FARAGO, P. V.; RAMAN, V.; KHAN, I. A.; MANFRON, J.
Afiliação:  KEVIN A. ANTUNES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; LUCIANE M. MONTEIRO, UNVIERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; VALTER P. ALMEIDA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; IRAILSON T. MONCHAK, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; WILMER H. PERERA, CAMAG SCIENTIFIC; GUSTAVO HEIDEN, CPACT; ERNESTINO DE SOUZA GOMES GUARINO, CPACT; VERA L. P. SANTOS, UNINTER; PAULO V. FARAGO, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA; VIJAYASANKAR RAMAN, THE UNIVERSITY OF MISSISSIPI; IKHLAS A. KHAN, THE UNIVERSITY OF MISSISSIPI; JANE MANFRON, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE PONTA GROSSA.
Título:  Authentication and Quality Control of the Brazilian Traditional Herb -Espinheira-Santa by Morpho-Anatomy and Microscopy.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Microscopy and Microanalysis, v. 29, n. 5, p. 1809-1821, Oct. 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1093/micmic/ozad098
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The leaves of Monteverdia ilicifolia (syn. Maytenus ilicifolia), commonly called espinheira-santa, are widely used in South American traditional medicines to treat gastritis and ulcers. Several products labeled as espinheira-santa are sold as dietary supplements in retail stores and via e-commerce. Many different species with similar leaf morphology are often mistaken for Monteverdia ilicifolia and used as espinheira-santa, including Monteverdia aquifolia (Celastraceae), Citronella gongonha (Cardiopteridaceae), Jodina rhombifolia (Santalaceae), Sorocea bonplandii (Moraceae), and Zollernia ilicifolia (Fabaceae). This study aimed to characterize M. ilicifolia and distinguish it from adulterants using morphological and microscopic techniques. In addition, foreign matter and powder characteristics of botanical materials sold as ?espinheira-santa? were analyzed. The morphoanatomical studies of the leaves and stems of M. ilicifolia and its five adulterant species have revealed noteworthy features that can help species identification and quality control of commercial espinheira-santa. This study showed that many commercial espinheira-santa materials were adulterated and of inferior quality.
Palavras-Chave:  Monteverdia ilicifolia.
Thesagro:  Botânica; Espinheira Santa.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPACT22708 - 1UPCAP - DD
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