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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
05/02/2014 |
Data da última atualização: |
05/02/2014 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SILVA, A. O. da; BASSOI, L. H.; SILVA, E. F. de F. e; KLAR, A. E.; LIRA, R. M. de. |
Afiliação: |
ALEXSANDRO OLIVEIRA DA SILVA; LUIS HENRIQUE BASSOI, CPATSA; ENIO FARIAS DE FRANÇA E SILVA; ANTÔNIO EVALDO KLAR; RAQUELE MENDES DE LIRA5. |
Título: |
Evolução da salinidade do solo por aplicação de fertilizantes em cultivo de beterraba fertirrigado. |
Ano de publicação: |
2013 |
Fonte/Imprenta: |
In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 42., 2013, Fortaleza. Anais... Fortaleza: SBEA, 2013. |
Descrição Física: |
1 CD-ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A salinização dos solos pode ter origem natural ou ser induzida pelo homem, sendo a segunda maneira geralmente associada ao manejo inadequado da irrigação ou fertirrigação. O objetivo desse estudo foi verificar a evolução da salinidade provocada pela fertirrigação em um cultivo de beterraba. Um experimento foi realizado na FCA UNESP campus de Botucatu, em vasos de 15L, para a obtenção de curvas de salinização artificial do solo. O solo foi salinizado artificialmente pela fertirrigação excessiva. Os tratamentos foram formados da combinação de dois fatores: salinidade inicial do solo com 5 níveis (S1=1,0; S3=3,0;S6 =6,0; S9=9,0; S12=12,0 dS m-1) e dois manejos de fertirrigação (M1= tradicional e M2 = com controle da concentração iônica da solução do solo). O delineamento adotado foi o de blocos casualizados, com 4 repetições, e os fatores arranjados em esquema fatorial 5 x 2. A obtenção da condutividade elétrica do solo com a correção da umidade do solo proporcionou valores com maiores precisões para a manutenção da salinidade na solução do solo. Os maiores níveis da salinidade do solo ocorreram nas camadas mais profundas do perfil do solo no manejo tradicional da fertirrigação, devido aos altos valores de condutividade elétrica observados neste tratamento. |
Palavras-Chave: |
Beet; Cndutividade elétrica; Cultivo. |
Thesagro: |
Beterraba; Fertirrigação; Salinidade; Solo. |
Thesaurus Nal: |
Soil. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/96480/1/Bassoi8.pdf
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Marc: |
LEADER 02090nam a2200265 a 4500 001 1978734 005 2014-02-05 008 2013 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, A. O. da 245 $aEvolução da salinidade do solo por aplicação de fertilizantes em cultivo de beterraba fertirrigado. 260 $aIn: CONGRESSO BRASILEIRO DE ENGENHARIA AGRÍCOLA, 42., 2013, Fortaleza. Anais... Fortaleza: SBEA$c2013 300 $c1 CD-ROM. 520 $aA salinização dos solos pode ter origem natural ou ser induzida pelo homem, sendo a segunda maneira geralmente associada ao manejo inadequado da irrigação ou fertirrigação. O objetivo desse estudo foi verificar a evolução da salinidade provocada pela fertirrigação em um cultivo de beterraba. Um experimento foi realizado na FCA UNESP campus de Botucatu, em vasos de 15L, para a obtenção de curvas de salinização artificial do solo. O solo foi salinizado artificialmente pela fertirrigação excessiva. Os tratamentos foram formados da combinação de dois fatores: salinidade inicial do solo com 5 níveis (S1=1,0; S3=3,0;S6 =6,0; S9=9,0; S12=12,0 dS m-1) e dois manejos de fertirrigação (M1= tradicional e M2 = com controle da concentração iônica da solução do solo). O delineamento adotado foi o de blocos casualizados, com 4 repetições, e os fatores arranjados em esquema fatorial 5 x 2. A obtenção da condutividade elétrica do solo com a correção da umidade do solo proporcionou valores com maiores precisões para a manutenção da salinidade na solução do solo. Os maiores níveis da salinidade do solo ocorreram nas camadas mais profundas do perfil do solo no manejo tradicional da fertirrigação, devido aos altos valores de condutividade elétrica observados neste tratamento. 650 $aSoil 650 $aBeterraba 650 $aFertirrigação 650 $aSalinidade 650 $aSolo 653 $aBeet 653 $aCndutividade elétrica 653 $aCultivo 700 1 $aBASSOI, L. H. 700 1 $aSILVA, E. F. de F. e 700 1 $aKLAR, A. E. 700 1 $aLIRA, R. M. de
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
07/10/2020 |
Data da última atualização: |
07/10/2020 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
SETOTAW, T. A.; CAIXETA, E. T.; ZAMBOLIM, E. M.; SOUSA, T. V.; PEREIRA, A. A.; OLIVEIRA, A. C. B. de; CRUZ, C. D.; ZAMBOLIM, L.; SAKYAMA, N. S. |
Afiliação: |
TESFAHUN ALEMU SETOTAW, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA MOURA, CNPCa; EUNIZE MACIEL ZAMBOLIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; TIAGO VIEIRA SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; ANTÔNIO ALVES PEREIRA, EPAMIG; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, CNPCa; COSME DAMIÃO CRUZ, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; LAÉRCIO ZAMBOLIM, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA; NEY SUSSUMU SAKIYAMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE VIÇOSA. |
Título: |
Genome introgression of Híbrido de Timor and its potential to develop high cup quality C. arabica cultivars. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Journal of Agricultural Science, v. 12, n. 4, p. 64-76, 2020. |
ISSN: |
E-ISSN 1916-9760 |
DOI: |
10.5539/jas.v12n4p64 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Híbrido de Timor is the principal source for disease and pest resistance genes in C. arabica breeding program worldwide. The part of the chromosome responsible for resistance introgressed from C. canephora to Híbrido de Timor are claimed to affect the cup quality of the C. arabica cultivars derived from the crossing program of Híbrido de Timor. Therefore, this work was done to study the genome introgression of Híbrido de Timor and its impact on the cup quality on the C. arabica cultivars. For genome introgression and genetic relationship analysis, seventy-six accessions from C. arabica, C. canephora and Híbrido de Timor were analyzed using AFLP and SSR molecular markers. To understand the effect of genome introgressed from Híbrido de Timor on cup quality, three C. arabica, seven Híbrido de Timor and six cultivars derived from Híbrido de Timor × C. arabica were genotyped using SSR molecular markers and sensorial analysis was performed. The genetic diversity analysis among the tested genotypes showed high genetic similarity between Híbrido de Timor with C. arabica and clear differentiation among coffee species. The analysis of genome introgression of C. arabica and C. canephora var Robusta into Híbrido de Timor not reach 30% of C. canephora genome. The sensorial analysis of coffee genotypes demonstrated non-significant difference on cup quality parameters among C. arabica cv Bourbon and cultivars derived from Híbrido de Timor that showed the possibility of developing C. arabica cultivars without affecting the cup quality. Similarly, the SSR marker diversity showed high genetic similarity between the Bourbon and the C. arabica cultivars derived from Híbrido de Timor. MenosHíbrido de Timor is the principal source for disease and pest resistance genes in C. arabica breeding program worldwide. The part of the chromosome responsible for resistance introgressed from C. canephora to Híbrido de Timor are claimed to affect the cup quality of the C. arabica cultivars derived from the crossing program of Híbrido de Timor. Therefore, this work was done to study the genome introgression of Híbrido de Timor and its impact on the cup quality on the C. arabica cultivars. For genome introgression and genetic relationship analysis, seventy-six accessions from C. arabica, C. canephora and Híbrido de Timor were analyzed using AFLP and SSR molecular markers. To understand the effect of genome introgressed from Híbrido de Timor on cup quality, three C. arabica, seven Híbrido de Timor and six cultivars derived from Híbrido de Timor × C. arabica were genotyped using SSR molecular markers and sensorial analysis was performed. The genetic diversity analysis among the tested genotypes showed high genetic similarity between Híbrido de Timor with C. arabica and clear differentiation among coffee species. The analysis of genome introgression of C. arabica and C. canephora var Robusta into Híbrido de Timor not reach 30% of C. canephora genome. The sensorial analysis of coffee genotypes demonstrated non-significant difference on cup quality parameters among C. arabica cv Bourbon and cultivars derived from Híbrido de Timor that showed the possibility of developing C. arabic... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Bayesian model; Coffee quality; Genetic diversity; Molecular markers. |
Thesaurus NAL: |
Bayesian theory; Coffee (beverage); Disease resistance. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216470/1/Setotaw-et-al-2020-1.pdf
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Marc: |
LEADER 02678naa a2200325 a 4500 001 2125339 005 2020-10-07 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 022 $aE-ISSN 1916-9760 024 7 $a10.5539/jas.v12n4p64$2DOI 100 1 $aSETOTAW, T. A. 245 $aGenome introgression of Híbrido de Timor and its potential to develop high cup quality C. arabica cultivars.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aHíbrido de Timor is the principal source for disease and pest resistance genes in C. arabica breeding program worldwide. The part of the chromosome responsible for resistance introgressed from C. canephora to Híbrido de Timor are claimed to affect the cup quality of the C. arabica cultivars derived from the crossing program of Híbrido de Timor. Therefore, this work was done to study the genome introgression of Híbrido de Timor and its impact on the cup quality on the C. arabica cultivars. For genome introgression and genetic relationship analysis, seventy-six accessions from C. arabica, C. canephora and Híbrido de Timor were analyzed using AFLP and SSR molecular markers. To understand the effect of genome introgressed from Híbrido de Timor on cup quality, three C. arabica, seven Híbrido de Timor and six cultivars derived from Híbrido de Timor × C. arabica were genotyped using SSR molecular markers and sensorial analysis was performed. The genetic diversity analysis among the tested genotypes showed high genetic similarity between Híbrido de Timor with C. arabica and clear differentiation among coffee species. The analysis of genome introgression of C. arabica and C. canephora var Robusta into Híbrido de Timor not reach 30% of C. canephora genome. The sensorial analysis of coffee genotypes demonstrated non-significant difference on cup quality parameters among C. arabica cv Bourbon and cultivars derived from Híbrido de Timor that showed the possibility of developing C. arabica cultivars without affecting the cup quality. Similarly, the SSR marker diversity showed high genetic similarity between the Bourbon and the C. arabica cultivars derived from Híbrido de Timor. 650 $aBayesian theory 650 $aCoffee (beverage) 650 $aDisease resistance 653 $aBayesian model 653 $aCoffee quality 653 $aGenetic diversity 653 $aMolecular markers 700 1 $aCAIXETA, E. T. 700 1 $aZAMBOLIM, E. M. 700 1 $aSOUSA, T. V. 700 1 $aPEREIRA, A. A. 700 1 $aOLIVEIRA, A. C. B. de 700 1 $aCRUZ, C. D. 700 1 $aZAMBOLIM, L. 700 1 $aSAKYAMA, N. S. 773 $tJournal of Agricultural Science$gv. 12, n. 4, p. 64-76, 2020.
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