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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  16/02/2009
Data da última atualização:  08/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  TOMAZALLI, I. B.; FREITAS, J. B. DE; FABBI, L. M.; FILIPINI, T. A.; SILVA, C. M. da; BEDIN, J. M.; DUARTE, D. A. M.; SANTOS, A. dos; BACARRIN, A.; HIGA, L. R. G.; YANO, D. M. Y.; KILLNER, M.; FREZZA, A. L. C.; ABECIA, E. C. de G.; TRONCO, V. M.; TOMAZELLI JÚNIOR, O.; BARIONI JUNIOR, W.
Afiliação:  Ingrid Boesche Tomazelli, Senai; Josinete Barros de Freitas, Ministério da Agricultura; Leania Maria Fabbi, LAPA/PE; Terezinha Agnese Filipini, Senai; Cláudia Maria da Silva, Senai; Janaina Müssnich Bedin, Senai; Dalila Angélica Moliterno, LAPA/PE; Amaury dos Santos, LARA/SP; Aldo Baccarin, FI/SP; Lígia Rossi Garcia Higa, FI/SP; Dirce Mithico Yamaoka Yano, SFDK/SP; Mário Killner, SFDK/SP; Andréa Leão Cameiro Frezza, Madasa; Eduardo Carlos de Gosztonyi Abecia, EPAGRI; Vânia Maria Tronco, EPAGRI; Osmar Tomazelli Júnior, EPAGRI; WALDOMIRO BARIONI JUNIOR, CPPSE.
Título:  Comparison of the BAX system PCR method to Brazil's official method for the detection of Salmonella in food, water, and environmental samples.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Journal of Food Protection, v. 71, n. 12, p. 2442-2447, dec. 2008.
DOI:  10.4315/0362-028x-71.12.2442
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A two-stage study compared the BAX system PCR method with the reference culture method used by the Brazilian Ministry of Agriculture and Food Supply for the detection of Salmonella in food, water, and environmental samples. In stage 1, fish matrix samples (n = 258) were spiked at several levels with Salmonella and a combination of Salmonella and non-Salmonella competitive organisms. Replicates were analyzed by the BAX system PCR method and the reference method with comparable results (sensitivity = 97.5%, specificity = 83.3%) from both methods at the limit of detection. In stage 2, a total of 1,988 samples with 70 product types were analyzed with both methods. Five laboratories were involved in this study, and the samples used were from routine analyses. The BAX system PCR method was shown to be comparable to the reference method, with a limit of detection of 1.0 to 2.0 CFU/25 g of sample. Analysis of the results obtained in stage 2 and in the combination of stages 1 and 2 for the BAX system showed the following performance: sensitivity = 99.0%, specificity = 97.2%, false-negative rate = 1.1%, and false-positive rate = 2.8%. Therefore, the BAX system appears to be equivalent to the reference method, with =97.3% agreement.
Palavras-Chave:  Detection of Salmonella; PCR.
Thesagro:  Método.
Thesaurus Nal:  Brazil.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPPSE18280 - 1UPCAP - DDPROCI-2008.00293TOM2008.00293
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