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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Amapá.
Data corrente:  12/04/2016
Data da última atualização:  18/10/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RIBEIRO, S. C.; CASTELO, A. S.; SILVA, B. M. P. da; CUNHA, A. da S.; PROIETTI JÚNIOR, A. A.; YOSHIOKA, E. T. O.
Afiliação:  SUZANA CORDEIRO RIBEIRO, UNIFAP; ANTONIELSON SILVA CASTELO, CPAF-AP; BRUNA MARJARA PICANÇO DA SILVA, CPAF-AP; ANDREZA DA SILVA CUNHA, CPAF-AP; ALDO APARECIDO PROIETTI JÚNIOR, UNIFAP; ELIANE TIE OBA YOSHIOKA, CPAF-AP.
Título:  Hematological responses of tambaqui Colossoma macropomum (Serrassalmidae) fed with diets supplemented with essential oil from Mentha piperita (Lamiaceae) and challenged with Aeromonas hydrophila.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Acta Amazonica, Manaus, v. 46, n. 1, p. 99-106, 2016.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392201501284
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In fish farmings, diseases can be reduced by using immunostimulants. The aim of this study was to evaluate the immunostimulant potential of Mentha piperita in tambaqui fed with 0, 0.5, 1.0 and 1.5% of oil per kg of commercial fish feed. The fish were inoculated with Aeromonas hydrophila to challenge them. Hematological and biochemical parameters were determined after 30 days of feeding and seven days after the challenge. There was no mortality and M. piperita oil did not influence fish production parameters. However, blood hemoglobin concentration (Hb) increased in the fish fed with 0.5 and 1.5% of oil per kg of diet; albumin increased in those fed with 1.0%; cholesterol increased in all groups with oil; and triglycerides increased in those fed with 0.5%. After the bacterial challenge, the fish showed decreases in Hb when fed with diet enriched with 1.5% oil per kg of diet, in mean corpuscular volume with 1.0% and in mean corpuscular hemoglobin concentration with 0 and 1.5%. Protein levels increased in groups with 0 and 1.5% of oil and albumin when fed with 0 and 1.0%; cholesterol levels increased in the control group; and high levels of triglycerides were observed in the groups with 0, 0.5 and 1.5%. Thus, M. piperita essential oil promoted hematological alterations in tambaqui and can be recommended in diets containing up to 1.0% per kg, because of the minimal physiological modifications caused. However, additional studies are necessary to obtain more information regarding ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacterial challenge; Natural product.
Thesagro:  Peixe de água doce.
Thesaurus Nal:  biochemistry; freshwater fish; immune system.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/142267/1/CPAF-AP-2016-Hematological-responses-of-tambaqui.pdf
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Registro original:  Embrapa Amapá (CPAF-AP)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAF-AP17368 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Trigo.
Data corrente:  30/09/1996
Data da última atualização:  14/06/2010
Autoria:  STIVAL, A. L.; MORAES-FERNANDES, M. I. B. de; ARIAS, G.; SILVA, M. S.; HAAS, J. C.; FERREIRA, A. G.
Afiliação:  1, 6 UFRGS, Porto Alegre; 2-5 EMBRAPA-CNPT.; MARCIO SO E SILVA, CNPT; JOAO CARLOS HAAS, CNPT.
Título:  Cultura de anteras de cevada: estudo de indução e regeneração usando genótipos brasileiros e dois meios de cultura.
Ano de publicação:  1996
Fonte/Imprenta:  In: EMBRAPA. Centro Nacional de Pesquisa de Trigo. Resultados de pesquisa de cevada - 1994. Passo Fundo, 1996.
Páginas:  p. 103-110
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultura de tecidos.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPT12781 - 1UPCPL - --633.16072E53r
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