Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Soja.
Data corrente:  01/04/1992
Data da última atualização:  01/04/1992
Autoria:  SHARMA, D. K.
Afiliação:  Centre for Energy Studies, Indian Institute of Technology, New Delhi, 110 016, India.
Título:  Two-step process for the selective production of fermentable sugars and Ethanol from biomass residues (agricultural wastes).
Ano de publicação:  1989
Fonte/Imprenta:  Cellulose Chemical Technology, v.23, n.1, p.45-51, 1989.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In the present dying age of petroleum , efforts are undertaken to develop technologically advantageous processes for the production of ethanol from biomass residues, such as agricultural wastes. Dilute acid hydrolysis of agricultural wastes, in order to get reducing sugars fermentable to ethanol, appers to be commercially more attractive in comparison to the enzymatic hydrolysis process. At present, bagasse and rice husk have been hydrolysed by using 1% acetic acid (process derived) and 10% Ca3 (PO4)2, respectively, at 205o, to get in the farmer step, xylose. In the latter one, the spent biomass residues were hydrolysed by using 1% H2SO4, to get glucose. The use of Ca3 (PO4)2 in the first step led to greater yields of xylose, incomparison to those obtained with acetic acid catalysed hydrolysis. The lignin left behind can be hydrocracked to get phenols and hydrocarbons. Thus, this new two-step hydrolysis process affords the convenient production of xylose and glucose in separate steps. Both the xylose and glucose streams can be fermented to get ethanol (a source of fuel and chemical feedstocks).
Palavras-Chave:  Agricola.
Thesagro:  Açúcares; Biomassa; Etanol; Fermentação; Resíduo.
Thesaurus Nal:  agricultural wastes; biomass; ethanol; fermentation; sugars.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Soja (CNPSO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSO14233 - 1ADCSP - --92759275
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  22/09/2021
Data da última atualização:  22/09/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  MONTEIRO, M. L. G.; MÁRSICO, E. T.; CUNHA, L. C. M.; ROSENTHAL, A.; DELIZA, R.; CONTE JUNIOR, C. A.
Afiliação:  MARIA LÚCIA GUERRA MONTEIRO, UFRJ; ELIANE TEIXEIRA MÁRSICO, UFF; LEDA CRISTINA MUZZI CUNHA, UFF; AMAURI ROSENTHAL, CTAA; ROSIRES DELIZA, CTAA; CARLOS ADAM CONTE-JUNIOR, UFRJ.
Título:  Application of emerging non-thermal technologies to sodium reduction in ready-to-eat fish products.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 71, 102710, 2021.
Páginas:  7 p.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  High hydrostatic pressure; Nile tilapia; Salt reduction; UV-C Radiation.
Thesagro:  Peixe.
Thesaurus NAL:  Sensory evaluation.
Categoria do assunto:  X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15222 - 1UPCAP - DD
Fechar
Expressão de busca inválida. Verifique!!!
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional