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Biblioteca(s):  Embrapa Algodão.
Data corrente:  28/03/2023
Data da última atualização:  28/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SEVERINO, L. S.
Afiliação:  LIV SOARES SEVERINO, CNPA.
Título:  Single-seed selection of fast-germinating genotypes of castor (Ricinus communis).
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Industrial Crop and Products, v. 194, 116307, p. 1-9, 2023.
ISSN:  0926-6690
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2023.116307
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Castor (Ricinus communis) is a non-edible seed cultivated for the highly-valued oil extracted from its seed. Uneven germination and seedling emergence is a frequent problem for the establishment of castor fields. This study tested the hypothesis that castor can be selected for fast germination using the method of single-seed selection. Two-hundred castor seeds cv. BRS Energia were incubated at 22 ◦C in germination paper, and the 10 seeds that germinated faster were selected, planted, and cultivated to produce seeds. The harvested seeds were subjected to an additional cycle of single-seed selection for fast germination, and the gemination ability was sequentially tested along 8 months after harvest. It was observed that freshly harvested seeds have reduced germination ability at suboptimal temperature (22 ◦C), but they germinated better when exposed to near-optimal temperature (30 ◦C) or the germination ability gradually increased over time. The selection for fast-germinating seeds unintentionally selected seeds that germinate quickly in response to sodium hypochlorite (NaClO) which was used for disinfection, and that sensibility was effectively transferred to the descendants. Other highly saline substances (NaCl and KCl) elicited germination on the previously-selected NaClO-sensitive genotypes. The study was not conclusive if two cycles of single-seed selection obtained substantial improvement of the germination ability of freshly harvested seeds under subo... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  BRS Energia.
Thesagro:  Germinação; Mamona; Ricinus Communis.
Thesaurus Nal:  Castor beans; Seed germination.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Algodão (CNPA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPA29030 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  26/03/2019
Data da última atualização:  07/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  C - 0
Autoria:  SANTOS, S. F. dos; BOMFIM, M. A. D.; CÂNDIDO, M. J. D.; GALVANI, D. B.; QUEIROGA, R. de C. R. do E.
Afiliação:  SUELI FREITAS DOS SANTOS; MARCO AURELIO DELMONDES BOMFIM, CNPC; MAGNO JOSÉ DUARTE CÂNDIDO; DIEGO BARCELOS GALVANI, CNPC; RITA DE CÁSSIA RAMOS DO EGITO QUEIROGA.
Título:  Produção e composição do leite de cabras alimentadas com dietas contendo farelo de mamona extrusado.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Revista Agrária Acadêmica, v. 2, n. 1, p. 16-27, Jan./Fev. 2019.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: Objetivou-se avaliar a produção e composição do leite de cabras leiteiras alimentadas com dietas contendo alimento extrusado à base de farelo de mamona (AEFM). Os valores médios de nitrogênio uréico do leite (NUL), e dos teores na concentração dos ácidos graxos butírico (C4:0) e caprílico (C8:0), foram influenciados (P<0,05) quando comparada ao tratamento controle. Para o índice de aterogenicidade (IA), observou-se influência (P<0,05), demonstrando melhor resultado no nível 33% de substituição. As variáveis odor característico, odor estranho, sabor característico, sabor estranho, sabor rançoso, sabor adocicado e aceitação global, foram influenciados (P<0,05), com médias de 3,24, 2,88, 5,20, 3,86, 3,49, 4,10 e 4,36% respectivamente. O (AEFM) pode substituir o farelo de soja em até 33% na dieta de cabras lactantes sem causar prejuízos para a produção, composição físico-química, perfil dos ácidos graxos do leite e nas suas características sensoriais, sendo então, uma fonte de alimentação alternativa para cabras lactantes. [Production and composition of goats milk fed with diets containing extruded castor meal]. Abstract: The objective of this study was to evaluate the production, composition and sensory characteristics of dairy goat milk fed diets containing extruded food-based castor meal (EFCM). The average values of milk urea nitrogen (MUN) were affected (P <0.05), and the concentration of the butyric acid content in fatty acids (C4: 0) and caprylic (C8: 0) were affe... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Qualidade do leite.
Thesagro:  Alimento Alternativo; Alimento Para Animal; Cabra Leiteira; Caprino; Lactação; Ricinus Communis; Subproduto.
Thesaurus NAL:  Animal feeding; Animal nutrition; Biodiesel; Brazil; Dairy goats; Industrial byproducts; Lactation; Milk quality; Ruminant nutrition; Semiarid soils.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195040/1/cnpc-2019-Producao.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC39036 - 1UPCAP - PP
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