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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Meio Ambiente.
Data corrente:  04/09/2023
Data da última atualização:  20/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RAKOCEVIC, M.; SCHOLZ, M. B. dos S.; PAZIANOTTO, R. A. A.; MATSUNAGA, F. T.; RAMALHO, J. C.
Afiliação:  MIROSLAVA RAKOCEVIC, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO NORTE FLUMINENSE; MARIA BRIGIDA DOS SANTOS SCHOLZ, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; RICARDO ANTONIO ALMEIDA PAZIANOTTO, CNPMA; FABIO TAKESHI MATSUNAGA, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; JOSÉ COCHICHO RAMALHO, UNIVERSIDADE DE LISBOA.
Título:  Variation in Yield, Berry Distribution and Chemical Attributes of Coffea arabica Beans among the Canopy Strata of Four Genotypes Cultivated under Contrasted Water Regimes
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Horticulturae v.9, n.2, p.215, 2023.
ISSN:  2311-7524
DOI:  http://dx.doi.org/10.3390/horticulturae9020215
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Abstract: Water availability, light, management practices, and harvest time impacts on Coffea arabica L. yield and bean quality remain uncertain. It was hypothesized that the soil water and light availability could impact berry distribution, yield, and bean chemical attributes within the plant canopy. Therefore, it was aimed to study berry yield, berry distribution, and bean chemical traits along the canopy strata of four coffee genotypes (Iapar 59, Catuaí 99 and two Ethiopian wild accessions, ?E083? and ?E027?), cultivated with (IRR) and without irrigation (NI) in the two initial harvest years. The maximum height of berry occurrence was lower in NI than in IRR plants in both harvest years. In the 2nd harvest year, higher leaf-to-fruit ratio was found under NI than under IRR for all genotypes, except for Catuaí 99, while the most regular berry distribution among canopy strata was obtained in IRR ?E083?, the highest bean yield in IRR ?E083? and Iapar 59, and the highest percent of useful bean biomass in NI Catuaí 99. The reduced lipid content under IRR was more important in the 1st (all genotypes) than in the 2nd harvest year (Iapar 59 and ?E027?). As a novelty, chemical bean composition was additionally impacted by light availability along the canopy strata. Proteins declined from bottom (shaded) to upper (highly light exposed) strata, regardless of genotype and harvest year. Similar stratification was observed in caffeine in the 2nd year. Although some traits were somewhat ... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  chlorogenic acids; Disponibilidade de luz; Ethiopian accessions; Leaf-to-fruit ratio.
Thesagro:  Biomassa; Café; Café Catuaí; Cafeína; Disponibilidade de Água; Grão; Irrigação; Lipídio; Produtividade; Proteína Vegetal.
Thesaurus Nal:  Biomass production; Caffeine; Chlorogenic acid; Coffee beans; Irrigation; Lipids; Proteins; Sucrose.
Categoria do assunto:  S Ciências Biológicas
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156335/1/Pazianotto-Variation-yield-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Meio Ambiente (CNPMA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMA17444 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia; Embrapa Cerrados; Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  16/03/2011
Data da última atualização:  21/06/2017
Tipo da produção científica:  Autoria/Organização/Edição de Livros
Autoria:  AVILA, V. S. de; SOARES, J. P. G. (ed.).
Afiliação:  VALDIR SILVEIRA DE AVILA, CNPSA; JOAO PAULO GUIMARAES SOARES, CPAC.
Título:  Produção de ovos em sistema orgânico.
Edição:  2. ed. Rev e Ampl.
Ano de publicação:  2010
Fonte/Imprenta:  Concórdia: Embrapa Suínos e Aves; Seropédia: Embrapa Agrobiologia, 2010.
Idioma:  Português
Conteúdo:  A produção de alimentos saudáveis e sustentáveis nos aspectos ambientais, sociais e econômicos é um dos grandes desafios do momento, ao mesmo tempo em que há uma enorme geração de conhecimento científico e a velocidade do fluxo dessas informações é muito grande. Esta publicação busca oportunizar, em um vocabulário acessível, ao técnico e ao pequeno produtor familiar a aplicação diária desses conhecimentos, adaptando-os à sua realidade local. Desta forma, acreditamos estar contribuindo um pouco mias com o fortalecimento da produção orgânica e, consequentemente, com a permanência digna de milhares de agricultores familiares em suas propriedades, produzindo alimentos saudáveis para a população brasileira.
Palavras-Chave:  Alimento orgânico; Ave; Aves - produção orgânica; Criação de ave; Criação de galinha; Egg; Instação; Ovos; Ovos - produção orgânica; Produção de ovos; Sistema orgânico.
Thesagro:  Avicultura; Biossegurança; Galinha; Galinheiro; Manejo; Ovo; Produção Orgânica; Raça.
Thesaurus NAL:  Aves.
Categoria do assunto:  --
L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/104574/1/Producao-de-ovos-em-sistema-organico.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAB37860 - 1UPELV - PP637.5A958p.2011.00150
CNPSA18382 - 1UMTLV - PP637.5A958p2011.06010
CPAC32866 - 1UPCLV - PP637.5A958p2011.109
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