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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Hortaliças.
Data corrente:  04/10/2005
Data da última atualização:  04/10/2005
Autoria:  PIVETTA, C. R.; HELDWEIN, A. B.; MALDANER, I. C.; SCHNEIDER, F. M.; TRENTIN, R.
Título:  Uso de evaporímentro de piche para estimativa da evapotranspiração da cultura do tomateiro (Lycopersicon esulentum Mill.) em estufas plásticas no outono.
Ano de publicação:  2005
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROMETEOROLOGIA, 14., 2005, Campinas. Agrometeorologia, agroclima e agronegócio: anais. Campinas: Sociedade Brasileira de Agrometeorologia: Universidade Estadual de Campinas, 2005.
Descrição Física:  CD-ROM.
Idioma:  Português
Palavras-Chave:  Cultivar Monte Carlo.
Thesagro:  Cultivo Protegido; Época de Plantio; Evapotranspiração; Lycopersicon Esculentum; Tomate.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Hortaliças (CNPH)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPH30640 - 1ADDPL - --CD 156
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  19/05/2020
Data da última atualização:  17/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  COELHO, C. C. de S.; SILVA, R. B. S.; CARVALHO, C. W. P. de; ROSSI, A. L.; TEIXEIRA, J. A.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  Caroline Corrêa de Souza Coelho, UFRJ; Raysa Brandão Soares Silva, PUC - RIO; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; André Linhares Rossi, CBPF; José A. Teixeira, entre of Biological Engineering, Universidade do Minho; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Cellulose nanocrystals from grape pomace and their use for the development of starch-based nanocomposite films.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  International Journal of Biological Macromolecules, v. 159, p. 1048-1061, 2020.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.05.046
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Nanocompositefilms prepared from starch (ST) in the presence of cellulose nanocrystals (CNCs) was performedusing grape pomace asraw material.CNCswere obtainedbyacidhydrolysis and added tofilmogenic solutions (1,2, 5, 10 and 15 g/100 g of ST). Cellulose, CNCs and Nanocomposites were characterized. Amorphous non-cellulosic materials were removed from the grape pomace presented values for CrI 64% and 71% and yield 12and 70% in Cellulose and CNCs, respectively. Nanocomposites showed smaller permeability and the addition of5 to 15% CNCs formed more opaquefilms and had improved tensile strength and Young’s modulus. The additionof CNCs from 5 to 15% proved to be effective in improving mechanicalproperties and decreasing water vaporper-meability, important characteristics in food packaging materials. This study provided an effective method to ob-tain CNCs from the agroindustrial waste and open the way to produce high-value starch based nanocomposites.
Palavras-Chave:  Barrier properties.
Thesaurus NAL:  Biopolymers; Food technology; Mechanical properties; Nanocomposites; Packaging.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14897 - 1UPCAP - DD
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