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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  18/05/2023
Data da última atualização:  11/12/2023
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  FIGUEIREDO, G.; PIMENTA, T. S.; CLERICI, M. T. P. S.; VIANA, A. J. S.; CARVALHO, C. W. P. de; FELISBERTO, M. H. F.; SCHMIELE, M.
Afiliação:  GEYCSON FIGUEIREDO, Universidade Federal dos Vales do jequitinhonha e Mucuri; THAIS SILVEIRA PIMENTA, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri; MARIA TERESA PEDROSA SILVA CLERICI, UNICAMP; ABRAÃO JOSÉ SILVA VIANA, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri; CARLOS WANDERLEI PILER DE CARVALHO, CTAA; MÁRIA HERMINIA FERRARI FELISBERTO, UFV; MARCIO SCHMIELE, Universidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e Mucuri.
Título:  Ryegrass nanostarch: prospection and characterization.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023.
Idioma:  Inglês
Notas:  Poster 157713. Eixo temático: novos processos e ingredientes. CIPCA.
Conteúdo:  Starches are homopolysaccharides widely used in the most diverse industrial sectors. Despite its versatility, it has limitations due to its botanical origins, such as instability to freezing and thawing cycles, acidic pH, cold insolubility, high shear, high temperatures and restricted viscosity range. This work aimed to investigate a new botanical source for starch extraction using ryegrass seed (Lolium multiflorum L.) of the Winter Star 3 variety, using four extraction methods (aqueous, reducing ? 0.2% active SO2, alkaline ? NaOH 0 .1M and combined - 0.2% SO2 + 0.1M NaOH). Starches were analyzed for chemical, morphological, structural and thermal properties. It was noticed that the samples did not differ in terms of extraction yield (31.55 to 37.81% based on flour), with ryegrass seed having 63.93% starch but being higher in absolute values for reducing method, where the disruption of the disulfide bonds of the protein matrix, favoring the leaching of the starch granules. The starches obtained by the alkaline and combined methods had the lowest protein contents (0.24 and 0.25%, respectively), although the ash content was higher in the alkaline method (1.16%) and similar to the other techniques (~0.75%). The apparent amylose content showed mean values of 16.69% and did not differ with the applied extraction method. The minerals Si, P, Ca, K, S, Fe, Cu and Ag were identified in the starches. Si and P were the major minerals in the starches obtained by the aqueous and reducing... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Gelatinization enthalpy; Nanoscale.
Thesaurus Nal:  Silicon.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15507 - 1UPCRA - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoHASHIMOTO, J. M.; SCHMIELE, M.; NABESHIMAM, E. H. Modelling to obtain expanded cowpea products in a twin screw extruder. Brazilian Journal of Food Technology, v. 24, e2020111, 2021.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoHASHIMOTO, J. M.; SCHMIELE, M.; NABESHIMA, E. H. Pasting properties of raw and extruded cowpea cotyledons flours. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v. 23, e2019303, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBONFIM, L. O. da S.; SILVA, K. J. D. e; HASHIMOTO, J. M.; SCHMIELE, M.; CHANG, Y. K. Efeito dos parâmetros operacionais da extrusão termoplástica nas características físico-químicas de farinhas de cotilédones de feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.]. In: CONGRESSO NACIONAL DE FEIJÃO-CAUPI, 4., 2016, Sorriso. Feijão-caupi: avanços e desafios tecnológicos e de mercados: resumos. Brasília, DF: Embrapa, 2016. p. 222. Na publicação: Kaesel Jackson Damasceno-Silva.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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4.Imagem marcado/desmarcadoFIGUEIREDO, G.; PIMENTA, T. S.; CLERICI, M. T. P. S.; VIANA, A. J. S.; CARVALHO, C. W. P. de; FELISBERTO, M. H. F.; SCHMIELE, M. Ryegrass nanostarch: prospection and characterization. In: CONFERÊNCIA INTERNACIONAL DE PROTEÍNAS E COLOIDES ALIMENTARES,9., 2023, Rio de Janeiro. Anais... Campinas, Galoá, 2023. Poster 157713. Eixo temático: novos processos e ingredientes. CIPCA.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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