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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
14/12/2021 |
Data da última atualização: |
14/12/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
KOMMERS, D. R.; BIANCHI, C. A. M.; AVILA, C. A. de J.; HAMPEL, B. J.; SCHIAVO, J.; DALMAGO, G. A. |
Afiliação: |
DANIELA REGINA KOMMERS, Aluna do Curso de Agronomia do Departamento de Estudos Agrários da UNIJUÍ, Bolsista PIBIC/UNIJUÍ, Ijuí-RS, danielakommers@gmail.com; CLEUSA ADRIANE MENEGASSI BIANCHI, Professora orientadora doutora, do Departamento de Estudos Agrários (DEAg)/ UNIJUÍ, Ijuí-RS, cleusa.bianchi@unijui.edu.br; CILENE FÁTIMA DE JESUS AVILA, Aluna do Curso de Agronomia do Departamento de Estudos Agrários da UNIJUÍ, Ijuí-RS, cilene.avila1@gmail.com; BRENDA JACOBOSKI HAMPEL, Aluna do Curso de Agronomia do Departamento de Estudos Agrários da UNIJUÍ, Bolsista PROBIC/FAPERGS, Ijuí-RS, brenda.hampel@hotmail.com; JORDANA SCHIAVO, Engenheira Agrônoma do Instituto Regional de Desenvolvimento Rural (IRDeR) Augusto Pestana - RS, jordana.schiavo@unijui.edu.br; GENEI ANTONIO DALMAGO, CNPT. |
Título: |
Efeito dos arranjos de plantas de canola sobre a produtividade de grãos, componentes de rendimento e teor de óleo. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28.; SALÃO DO CONHECIMENTO, 2020, Ijuí. Anais... Ijuí: UNIJUI, 20 a 23 out. 2020. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A canola (Brassica napus) teve seu desenvolvimento através do melhoramento genético da colza, uma espécie oleaginosa, pertencente à família Brassicae (crucíferas) a partir da qual foram selecionados cultivares com teores de glucosinolatos e ácido erúcico reduzidos, pois os mesmos são nocivos ao organismo animal (ESTEVEZ et al., 2014). Os genótipos de canola disponíveis para o cultivo apresentam grande variabilidade de produção entre anos, além disso, a canola é altamente plástica (TOMM et al., 2007), sendo necessário estudos para identificar as melhores condições de manejo, visando atingir a produtividade potencial da espécie e adequar os arranjos de semeadura para cada genótipo. |
Palavras-Chave: |
Brassica napus L; Oleaginosas; Var oleífera. |
Thesagro: |
População. |
Thesaurus Nal: |
Oilseeds; Population. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/229093/1/2020-PA-VI-IJUI-Arranjo-de-Plantas-Efeito-do-Arranjo-Kommers-Resumo.pdf
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Marc: |
LEADER 01514nam a2200241 a 4500 001 2137747 005 2021-12-14 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aKOMMERS, D. R. 245 $aEfeito dos arranjos de plantas de canola sobre a produtividade de grãos, componentes de rendimento e teor de óleo.$h[electronic resource] 260 $aIn: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA, 28.; SALÃO DO CONHECIMENTO, 2020, Ijuí. Anais... Ijuí: UNIJUI, 20 a 23 out. 2020.$c2020 520 $aA canola (Brassica napus) teve seu desenvolvimento através do melhoramento genético da colza, uma espécie oleaginosa, pertencente à família Brassicae (crucíferas) a partir da qual foram selecionados cultivares com teores de glucosinolatos e ácido erúcico reduzidos, pois os mesmos são nocivos ao organismo animal (ESTEVEZ et al., 2014). Os genótipos de canola disponíveis para o cultivo apresentam grande variabilidade de produção entre anos, além disso, a canola é altamente plástica (TOMM et al., 2007), sendo necessário estudos para identificar as melhores condições de manejo, visando atingir a produtividade potencial da espécie e adequar os arranjos de semeadura para cada genótipo. 650 $aOilseeds 650 $aPopulation 650 $aPopulação 653 $aBrassica napus L 653 $aOleaginosas 653 $aVar oleífera 700 1 $aBIANCHI, C. A. M. 700 1 $aAVILA, C. A. de J. 700 1 $aHAMPEL, B. J. 700 1 $aSCHIAVO, J. 700 1 $aDALMAGO, G. A.
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Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
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Biblioteca |
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Volume |
Status |
URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agrobiologia. Para informações adicionais entre em contato com cnpab.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrobiologia; Embrapa Instrumentação. |
Data corrente: |
04/11/2022 |
Data da última atualização: |
29/11/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
SILVA, M. S. R. de A.; CARVALHO, L. A. L. de; BRAOS, L. B.; ANTUNES, L. F. DE S.; SILVA, C. S. R. de A.; SILVA, C. G. N. da; PINHEIRO, D. G.; CORREIA, M. E. F.; ARAUJO, E. da S.; COLNAGO, L. A.; DESOIGNIES, N.; ZONTA, E.; RIGOBELO, E. C. |
Afiliação: |
MAURA SANTOS REIS DE ANDRADE DA SILVA, UNESP; LUCAS AMOROSO LOPES DE CARVALHO; LUCAS BOSCOV BRAOS, UNESP; UIZ FERNANDO DE SOUSA ANTUNES, UFRRJ; CAMILLA SANTOS REIS DE ANDRADE DA SILVA, UFRRJ; CLEUDISON GABRIEL NASCIMENTO DA SILVA, UFLA; DANIEL GUARIZ PINHEIRO, UNESP; MARIA ELIZABETH FERNANDES CORREIA, CNPAB; EDNALDO DA SILVA ARAUJO, CNPAB; LUIZ ALBERTO COLNAGO, CNPDIA; NICOLAS DESOIGNIES, Ecole Provinciale du Hainaut Condorcet; EVERALDO ZONTA, UFRRJ; EVERLON CID RIGOBELO, UNESP. |
Título: |
Effect of the application of vermicompost and millicompost humic acids about the soybean microbiome under water restriction conditions. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Microbiology, 04 nov. 2022 |
ISSN: |
1664-302X |
DOI: |
https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.1000222 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Humic substances (HSs) are constituent fractions of organic matter and are highly complex and biologically active. These substances include humic acids (HA), fulvic acids (FA), and humin. HS are known to stimulate the root system and plant growth and to mitigate stress damage, including hydric stress. Humic acids have already been reported to increase microbial growth, affecting their beneficial effect on plants. However, there is scarce information on whether HA from vermicompost and millicompost, along with Bradyrhizobium, improves the tolerance of soybean to water restriction. This study aimed to evaluate the responses of soybean plants to the application of vermicompost HA (HA-V) and millicompost (HA-M) along with Bradyrhizobium sp. under water restriction. The experiment was carried out in a greenhouse, and the treatments received Bradyrhizobium sp. inoculation with or without the application of HA from vermicompost and millicompost with or without water restriction. The results showed that HA provided greater soybean growth and nodulation than the control. The application of HA-M stimulated an increase in the richness of bacterial species in roots compared to the other treatments. After the application of water stress, the difference between the treatments disappeared. Microbial taxa were differentially abundant in plants, with the fungal fraction most affected by HA application in stressed roots. HA-V appears to be more prominent in inducing taxa under stress conditions. Although the results showed slight differences between HA from vermicompost and millicompost regarding plant growth, both humic acids promoted an increase in plant development compared to the control. MenosHumic substances (HSs) are constituent fractions of organic matter and are highly complex and biologically active. These substances include humic acids (HA), fulvic acids (FA), and humin. HS are known to stimulate the root system and plant growth and to mitigate stress damage, including hydric stress. Humic acids have already been reported to increase microbial growth, affecting their beneficial effect on plants. However, there is scarce information on whether HA from vermicompost and millicompost, along with Bradyrhizobium, improves the tolerance of soybean to water restriction. This study aimed to evaluate the responses of soybean plants to the application of vermicompost HA (HA-V) and millicompost (HA-M) along with Bradyrhizobium sp. under water restriction. The experiment was carried out in a greenhouse, and the treatments received Bradyrhizobium sp. inoculation with or without the application of HA from vermicompost and millicompost with or without water restriction. The results showed that HA provided greater soybean growth and nodulation than the control. The application of HA-M stimulated an increase in the richness of bacterial species in roots compared to the other treatments. After the application of water stress, the difference between the treatments disappeared. Microbial taxa were differentially abundant in plants, with the fungal fraction most affected by HA application in stressed roots. HA-V appears to be more prominent in inducing taxa under stress conditio... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Endophytic community; Soybean plant. |
Thesaurus NAL: |
Abiotic stress; Vermicomposting. |
Categoria do assunto: |
E Economia e Indústria Agrícola |
Marc: |
LEADER 02748naa a2200337 a 4500 001 2148033 005 2022-11-29 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1664-302X 024 7 $ahttps://doi.org/10.3389/fmicb.2022.1000222$2DOI 100 1 $aSILVA, M. S. R. de A. 245 $aEffect of the application of vermicompost and millicompost humic acids about the soybean microbiome under water restriction conditions.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aHumic substances (HSs) are constituent fractions of organic matter and are highly complex and biologically active. These substances include humic acids (HA), fulvic acids (FA), and humin. HS are known to stimulate the root system and plant growth and to mitigate stress damage, including hydric stress. Humic acids have already been reported to increase microbial growth, affecting their beneficial effect on plants. However, there is scarce information on whether HA from vermicompost and millicompost, along with Bradyrhizobium, improves the tolerance of soybean to water restriction. This study aimed to evaluate the responses of soybean plants to the application of vermicompost HA (HA-V) and millicompost (HA-M) along with Bradyrhizobium sp. under water restriction. The experiment was carried out in a greenhouse, and the treatments received Bradyrhizobium sp. inoculation with or without the application of HA from vermicompost and millicompost with or without water restriction. The results showed that HA provided greater soybean growth and nodulation than the control. The application of HA-M stimulated an increase in the richness of bacterial species in roots compared to the other treatments. After the application of water stress, the difference between the treatments disappeared. Microbial taxa were differentially abundant in plants, with the fungal fraction most affected by HA application in stressed roots. HA-V appears to be more prominent in inducing taxa under stress conditions. Although the results showed slight differences between HA from vermicompost and millicompost regarding plant growth, both humic acids promoted an increase in plant development compared to the control. 650 $aAbiotic stress 650 $aVermicomposting 653 $aEndophytic community 653 $aSoybean plant 700 1 $aCARVALHO, L. A. L. de 700 1 $aBRAOS, L. B. 700 1 $aANTUNES, L. F. DE S. 700 1 $aSILVA, C. S. R. de A. 700 1 $aSILVA, C. G. N. da 700 1 $aPINHEIRO, D. G. 700 1 $aCORREIA, M. E. F. 700 1 $aARAUJO, E. da S. 700 1 $aCOLNAGO, L. A. 700 1 $aDESOIGNIES, N. 700 1 $aZONTA, E. 700 1 $aRIGOBELO, E. C. 773 $tFrontiers in Microbiology, 04 nov. 2022
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Registro original: |
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