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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Suínos e Aves.
Data corrente:  22/09/2017
Data da última atualização:  22/09/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  KAWSKI, V. L.; BERTOL, T. M.; SANTOS, M. J. H. dos; SAWITZKI, M. C.; FIORENTINI, A. M.; COLDEBELLA, A.; AGNES, I. B. L.
Afiliação:  VICKY LILGE KAWSKI, CNPSA; TERESINHA MARISA BERTOL, CNPSA; MARIA JOSÉ HONORATO DOS SANTOS, Associação de Pequenos Agricultores do Oeste Catarinense; MARISTELA CORTEZ SAWITZKI, Unipampa/Uruguaiana; ANGELA MARIA FIORENTINI, UFPel; ARLEI COLDEBELLA, CNPSA; INGRID BEATRIZ LERMEN AGNES, UNC/Concórdia.
Título:  Sensory and physicochemical characteristics of salamis added with vegetable-based curing ingredients.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, Santa Maria, v. 47, n. 8, ed. 20151510, 2017.
DOI:  http://dx.doi.org/10.1590/0103-8478cr20151510
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  ABSTRACT: The aim of this study was to evaluate the sensory and physicochemical quality of colonial salamis added with vegetable-based curing ingredients as potential enhancers of quality products. Salamis were produced according to three treatments: (A) Control: 0.1% curing salt; (B) rosemary: 0.05% curing salt + 0.5% rosemary extract (RE); and (C) RE+celery: 0.14% Veg 503 + 0.27% Veg 504 (sea salt plus celery, nitrate and nitrite supplies, respectively) + 0.5% of RE. No significant differences were observed (P>0.05) among the three treatments for dry matter (DM), crude protein (CP), ash, ether extract (EE) and gross energy (GE). Sensory analysis was performed by applying the preference test and multiple comparison between the three treatments. Salamis added with vegetable-based curing ingredients were sensory equivalent to conventional level of curing salts. Vegetable extracts allowed the development of the sensory features of salami and did not interfere in the fermentation process. Results suggested that the extracts can serve as effective natural curing ingredients for the ripening process and cured meat color as well as adequate shelf-life replacing the commercial curing salts in meat and meat products. After 30 days of ripening, salami from the control treatment (conventional levels of nitrite and nitrate) and the treatments with added vegetable-based curing ingredients and low nitrite and nitrate content (RE and RE + celery) were equivalent in sensory quality. RESUMO... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Maturação de salame.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Suínos e Aves (CNPSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPSA21094 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, D. de M.; ALMEIDA, L. M. Adubação química do arroz no Nordeste. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Rio de Janeiro, v. 1, p. 353-356, 1966. Título em inglês: Chemical fertilization of rice in the Northeast.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoVIANA, T. V. de A.; VASCONCELOS, D. V.; AZEVEDO, B. M. de; SOUZA, V. F. de. Estudo da aptidão agroclimática do Estado do Piauí para o cultivo da aceroleira. Ciência Agronômica, v. 33, n. 2, p.61-64, 2002.
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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3.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, D. M.; MACIEL, L. S.; DIONISIO, A. P.; BASSINELLO, P. Z.; BONFIM, R. M. Qualidade nutricional de polpa de baru conservado on farm. RG News, v. 9, n. 1, p. 111, 2023. Trabalho apresentado no 6º Simpósio da Rede de Recursos Genéticos Vegetais do Nordeste. 2023, Recife.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTABOSA, F. J. S.; VIEIRA FILHO, J. E. R.; VASCONCELOS, D. Impacto do seguro agrícola na produtividade: uma avaliação regional no Brasil. Revista de Política Agrícola, ano 30, n. 2, p. 85-97, abr./maio/jun. 2021.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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5.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, E. L. J.; AZEVEDO, B. M. de; MARINHO, A. B.; CARVALHO, A. C. P. P. de; VASCONCELOS, D. V.; VIANA, T. V. de A. Aclimatização de mudas de helicônia em ambiente protegido em função do tipo de recipiente e do volume do substrato. Revista Brasileira de Horticultura Ornamental, Campinas, v. 15, n. 2, 2009. p. 159-163.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 4
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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6.Imagem marcado/desmarcadoCAMPOS, A. S.; BOMFIM, G. V. do; CARVALHO, A. C. P. P. de; AZEVEDO, B. M. de; CASTRO, A. C. R. de; VASCONCELOS, D. V. Aclimatização de mudas micropropagadas de Anthurium maricense com diferentes lâminas de irrigação. Irriga, Botucatu, v. 24, n. 1, p. 25-37, jan./mar. 2019.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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7.Imagem marcado/desmarcadoROCHA, E. L. J.; CARVALHO, A. C. P. P. de; AZEVEDO, B. M. de; MARINHO, A. B.; VIANA, T. V. de A.; VASCONCELOS, D. V. Aclimatização de mudas micropropagadas de helicônia em ambiente protegido em função do tipo de substrato. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 33, n. 6, p. 1457-1462, 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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8.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, V. F. de; VASCONCELOS, D. V.; SILVA, E. M. P. da; ARAÚJO, A. R. de; VIANA, T. V. de A. Produtividade do maracujazeiro amarelo sob diferentes lâminas de irrigação e doses de potássio aplicadas por gotejamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. 6 p. 1 DVD.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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9.Imagem marcado/desmarcadoSOUSA, V. F. de; VASCONCELOS, D. V.; VIANA, T. V. de A.; ARAÚJO, A. R. de; SILVA, E. M. P. da; D'ALBUQUERQUE JÚNIOR, B. S. Qualidade de frutos do maracujazeiro amarelo sob lâminas de irrigação e doses de potássio aplicadas por gotejamento. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 20.; ANNUAL MEETING OF THE INTERAMERICAN SOCIETY FOR TROPICAL HORTICULTURE, 54., 2008, Vitória. Frutas para todos: estratégias, tecnologias e visão sustentável: anais. Vitória: INCAPER: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2008. 6 p. 1 DVD.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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10.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, D. V.; SOUSA, V. F. de; VIANA, T. V. de A.; AZEVEDO, B. M. de; SOUSA, G. G. de; CAVALCANTE JÚNIOR, J. A. H. Interação entre níveis de irrigação e fertirrigação potássica na cultura do maracujazeiro. Irriga, Botucatu, v. 18, n. 1, p. 160-170, jan./mar. 2013.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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11.Imagem marcado/desmarcadoPANTOJA, M. H. A.; SILVA, J. A. R. da; LOURENÇO JÚNIOR, J. de B.; MARTORANO, L. G.; ARAÚJO, A. A.; ADAMI, C. O.; MARGRIDO, Y. M. M.; VASCONCELOS, D. V. Avaliação de índices indicadores de estresse térmico em búfalos criados na Amazônia Oriental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 25., 2015, Fortaleza. Dimensões tecnológicas e sociais da zootecnia: anais. Fortaleza: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2015.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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12.Imagem marcado/desmarcadoCARVALHO, A. C. P. P. de; BEZERRA, F. C.; GONDIM, R. S.; BOMFIM, G. V. do; AZEVEDO, B. M. de; VIANA, T. V. de A.; FURLAN, R. A.; OLIVEIRA, K. M. A. S. de; VASCONCELOS, D. V. Aclimatização de mudas micropropagadas de abacaxizeiro ornamental (Ananas comosus var. erectifolius). Fortaleza: Embrapa Agroindústria Tropical, 2012. 25 p. (Embrapa Agroindústria Tropical. Documentos, 156).
Tipo: Documentos
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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13.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. A.; ADAMI, C. O. R.; SILVA JUNIOR, C. C. da; VASCONCELOS, D. V.; SILVA, J. A. R. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; MARTORANO, L. G.; PANTOJA, M. H. de A.; DELGADO, M. L.; MARGAIDO, Y. M. M. Adaptabilidade de bubalinos ao clima da Amazônia Oriental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 41.; CONGRESSO DE MEDICINA VETERINÁRIA MILITAR, 14.; CONGRESSO DE AQUICULTURA, 10.; ENCONTRO DE SAÚDE PÚBLICA DO CONESUL, 2.; FEIRA DE PRODUTOS E SERVIÇOS, 17., 2014, Gramado. Um mundo, uma saúde: anais. Porto Alegre: Sociedade de Veterinária do Rio Grande do Sul, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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14.Imagem marcado/desmarcadoVASCONCELOS, D. H. P.; BARBOSA, F. G.; OLIVEIRA, M. da C. F. de; LIMA, M. A. S.; FREIRE, F. das C. O.; SOUSA, A. H.; REIS, F. A. A. dos; MAFEZOLI, J. New clerodane diterpenes from fungal biotransformation of the 3,12-Dioxo-15,16-Epoxy-4-Hydroxycleroda-13(16),14-Diene. Bioorganic & Organic Chemistry, v. 1, n. 6, 036, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria Tropical.
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15.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. A.; ADAMI, C. O. R.; SILVA JUNIOR, C. C. da; VASCONCELOS, D. V.; SILVA, J. A. R. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; MARTORANO, L. G.; PANTOJA, M. H. de A.; DELGADO, M. L.; MARGAIDO, Y. M. M. Índice de tolerância ao calor de bubalinos em clima amazônico. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 41.; CONGRESSO DE MEDICINA VETERINÁRIA MILITAR, 14.; CONGRESSO DE AQUICULTURA, 10.; ENCONTRO DE SAÚDE PÚBLICA DO CONESUL, 2.; FEIRA DE PRODUTOS E SERVIÇOS, 17., 2014, Gramado. Um mundo, uma saúde: anais. Porto Alegre: Sociedade de Veterinária do Rio Grande do Sul, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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16.Imagem marcado/desmarcadoARAÚJO, A. A.; ADAMI, C. O. R.; SILVA JUNIOR, C. C. da S.; VASCONCELOS, D. V.; SILVA, J. A. R. da; LOURENÇO JUNIOR, J. de B.; MARTORANO, L. G.; PANTOJA, M. H. de A.; DELGADO, M. L.; MARGAIDO, Y. M. M. Relação entre variáveis fisiológicas e climáticas de bubalinos criados na Amazônia Oriental. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE MEDICINA VETERINÁRIA, 41.; CONGRESSO DE MEDICINA VETERINÁRIA MILITAR, 14.; CONGRESSO DE AQUICULTURA, 10.; ENCONTRO DE SAÚDE PÚBLICA DO CONESUL, 2.; FEIRA DE PRODUTOS E SERVIÇOS, 17., 2014, Gramado. Um mundo, uma saúde: anais. Porto Alegre: Sociedade de Veterinária do Rio Grande do Sul, 2014.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
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