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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
03/06/2019 |
Data da última atualização: |
30/10/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
MORALES, M. M.; MARCÍLIO, M. R.; SILVA, B. R. da; SARTORI, W. W.; FERREIRA, A.; CAPAREDA, S. C. |
Afiliação: |
MARINA MOURA MORALES, CNPF; Marcia Regina Marcílio, Universidade Federal de Mato Grosso; BRUNO RAFAEL DA SILVA, CPAMT; Wyllian Winckler Sartori, Universidade Federal de Mato Grosso; ANDERSON FERREIRA, CPAMT; Sergio C. Capareda, Texas A&M University. |
Título: |
Elucidating the chemical properties and potential applications of wood vinegars produced by controlled thermal treatments. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
International Journal of Advanced Engineering Research and Science, v. 6, n. 5, p. 545-560, May 2019. |
DOI: |
10.22161/ijaers.6.5.71 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
? Wood vinegar (WV) has been used for ages as fertilizer and antimicrobial agent, but its impacts on ecosystems are not well understood. Our objective was to investigate potential uses for WVs made from biomass resources and evaluate conditions for possible agronomic, chemical/pharmaco-chemical purposes and potential impact on the environment. We studied four woods vinegars made by slow pyrolysis using: Cambara (WVCam), Eucaliptus (WVEuc) at 350ºC for 72 h, Nim (WVNim) and Nim mixed with fresh Nim leaves and branches, soaked into WVNim (WVMix) at 120ºC for 40 h. WVs from WVMix, WVEuc and WVCam demonstrated significant potential chemical products, while WVNim for pharmaceutical purposes. WVs can be used to partially substitute fertilizers and chemicals, most especially WVMix. Soil bacteria tests suggest a concentration of 0.8% or less for WVs application in soils. No WVs tested presented risk for environmental and human health due to absence of carcinogenic poly-aromatic hydrocarbons (PAHs). |
Palavras-Chave: |
Ácido pirolenhoso; Controlled pyrolysis; Pirólise controlada; Pyroligneous acid. |
Thesagro: |
Biomassa. |
Thesaurus Nal: |
Biomass. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198040/1/2019-Marina-IJAERS-Elucidating.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Florestas (CNPF) |
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Origem |
Tipo/Formato |
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URL |
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Registros recuperados : 148 | |
11. | | SOUZA, I. R. P. de; RODRIGUES, J. A. S.; SCHAFFERT, R. E. Coloração diferencial de floroglucinol-HCL em híbridos isogênicos de sorgo normal e BMR6. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 25.; SIMPOSIO BRASILEIRO SOBRE A LAGARTA-DO-CARTUCHO, SPODOPTERA FRUGIPERDA, 1., 2004, Cuiabá, MT. Da agricultura familiar ao agronegócio: tecnologia, competitividade e sustentabilidade: [resumos expandidos]. Sete Lagoas: ABMS: Embrapa Milho e Sorgo; Cuiabá: Empaer, 2004. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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14. | | SOUZA, I. R. P. de; RODRIGUES, J. A. S.; KARAM, D.; BARROS, B. de A. Detecção molecular de potyvirus causador de mosaico em plantas daninhas na cultura do milho. In: CONGRESSO NACIONAL DE MILHO E SORGO, 30.; SIMPÓSIO SOBRE LEPDÓPTEROS COMUNS A MILHO, SOJA E ALGODÃO, 1., 2014, Salvador. Eficiência nas cadeias produtivas e o abastecimento global: resumos expandidos. Sete Lagoas: Associação Brasileira de Milho e Sorgo, 2014. 1 CD-ROM.Tipo: Artigo em Anais de Congresso |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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19. | | GOMES, E. A.; CASTANHEIRA, A. L.; SOUZA, I. R. P. de. Metabolismo, fisiologia e variabilidade genética de espiroplasmas, com ênfase em Spiroplasma kunkelii. In: OLIVEIRA, C. M. de; SABATO, E. de O. (Ed.). Doenças em milho: insetos-vetores, molicutes e vírus. Brasília, DF: Embrapa, 2017. cap. 4, p. 55-70. il. color. Texto em português e inglês. Título equivalente: Metabolism, physiology and genetic variability od spiroplasmas, with emphasis on Spiroplasma kunkelii.Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo. |
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