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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  07/06/2022
Data da última atualização:  07/06/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROMANELLI, P. R.; MATOS, A. M. R. N. DE; FERREIRA, F. P.; CALDART, E. T.; CARMO, J. L. M. DO; SANTOS, N. G. DOS; SILVA, N. R. DA; LOEFFLER, B. B.; SANCHES, J. F. Z.; ROMANELLI, M. S.; MINHO, A. P.; CAVALCANTE, A. C. R.; PIERRE, E. J.; SOBEZAK, C. C.; FREIRE, R. L.; BREGANÓ, R. M.; NAVARRO, I. T.
Afiliação:  PAULO ROBERTO ROMANELLI, UEL; ANDRESSA MARIA RORATO NASCIMENTO DE MATOS, UEL; FERNANDA PINTO-FERREIRA, UEL; ELOIZA TELES CALDART, UEL; JOÃO LUCAS MOURA DO CARMO, UEL; NATHALIA GOMES DOS SANTOS, UEL; NATALIA RIBEIRO DA SILVA, UEL; BARBARA BARCELLOS LOEFFLER, UEL; JOÃO FERNANDO ZAMARIOLA SANCHES, UEL; MICHELINE SAHYUN ROMANELLI, Universidade Filadélfia – UNIFIL; ALESSANDRO PELEGRINE MINHO, CPPSE; ANTONIO CEZAR ROCHA CAVALCANTE, CNPC; ELZIRA JORGE PIERRE, Agência de Defesa Agropecuária do Paraná – ADAPAR; CLAUDIO CESAR SOBEZAK, Agência de Defesa Agropecuária do Paraná – ADAPAR; ROBERTA LEMOS FREIRE, UEL; REGINA MITSUKA-BREGANÓ, UEL; ITALMAR TEODORICO NAVARRO, UEL.
Título:  Anti-Toxoplasma gondii and anti-Neospora caninum antibodies in sheep from Paraná state, South Brazil: prevalence and associated factors.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Parasitologia Veterinária, v.30, n.1, 2021, e023220.
Páginas:  9 p.
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1984-29612021021
Idioma:  Português
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the seroprevalence and factors associated with the presence of antiToxoplasma gondii and anti-Neospora caninum antibodies in sheep from Paraná state. The detection of antibodies for T. gondii and N. caninum was performed by homemade and commercial indirect ELISA, respectively. Multiple logistic regression analysis was used to verify the factors associated with the seroprevalence. Antibodies anti-T. gondii and anti-N. caninum were observed in 42.7% and in 17.6% of the animals, respectively. The protective factors associated to seropositive were ?some level of confinement? (full or semi-extensive confinement) (OR=0.53) for T. gondii and ?use of skilled labor? (OR=0.64) for N. caninum. The risk factors were ?presence of cats? (OR=1.75) for T. gondii and ?feeding of dogs with sheep placental remains? (OR=1.79) for N. caninum. In addition, to presenting a significant and simultaneous seroprevalence for both agents (9.9% of the animals), the results also indicate that deficiencies in management and environmental sanitation, the presence of reservoirs, and types of exploitation enhance the seropositivity. Thus, studies like this might support sanitary programs and public policies for the prevention of T. gondii and N. caninum in the sheep herds of Paraná state.
Thesagro:  Elisa; Neospora Caninum; Toxoplasma Gondii.
Thesaurus Nal:  Seroprevalence; Sheep.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1143824/1/AntiToxoplasmaGondii.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC40312 - 1UPCAP - DD
CPPSE25651 - 1UPCAP - DDPROCI-2022.00026ROM2022.00074
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1.Imagem marcado/desmarcadoGOMES, E. R.; SOUSA, V. F. de; BROETTO, F. Monitoramento de solução do solo cultivado e conservação. In: ZABOTTO, A. R. (Org.). Estudos sobre impactos ambientais: uma abordagem contemporânea. Botucatu: FEPAF, 2019. Cap. 9. p. 144-152.
Tipo: Capítulo em Livro Técnico-Científico
Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMORO, E.; CRUSCIOL, C. A. C.; CANTARELLA, H.; NASCENTE, A. S.; MORO, A. L.; BROETTO, F. Acidez do solo afetando concentração de micronutrientes, atividade da enzima nitrato redutase e produtividade em plantas de arroz de terras altas. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v. 34, n. 6, p. 3397-3410, 2013. Suplemento 1.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 1
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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3.Imagem marcado/desmarcadoNOGUEIRA, E.; GOMES, E. R.; SOUSA, V. F. de; SILVA, L. R. A. da; BROETTO, F. Coeficiente de cultivo e lâminas de irrigação do maracujazeiro amarelo nas condições semiáridas. In: INOVAGRI INTERNATIONAL MEETING, 2., 2014, Fortaleza, CE. Anais... 11 p.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Cocais.
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4.Imagem marcado/desmarcadoMORO, E.; CRUSCIOL, C. A. C.; NASCENTE, A. S.; CANTARELLA, H.; BROETTO, F.; MORO, A. L. Nitrate reductase, micronutrients and upland rice development as influenced by soil pH and nitrogen sources. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 48, n. 22 p. 2642-2651, 2017.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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5.Imagem marcado/desmarcadoMORO, E.; CRUSCIOL, C. A. C.; MORO, A. L.; BROETTO, F.; NASCENTE, A. S.; CARNEIRO, J. P. C. Manejo da adubação nitrogenada na atividade da nitrato redutase e acúmulo de biomassa por plantas do arroz de terras altas. Colloquium Agrariae, Presidente Prudente, v. 11, n. 1, p. 11-22, jan/jun. 2015.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 5
Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.
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6.Imagem marcado/desmarcadoSAATH, R.; GIOMO, G. S.; BORÉM, F. M.; BIAGGIONI, M. A. M.; ROSA, S. D. V. F. da; BROETTO, F. Sensory quality alterations and activity of lea proteins during the coffee beans storage. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 24., 2012, Costa Rica. Programme & abstracts. [S.l.]: Association for Science and Information on Coffee, 2012. p. 137
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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7.Imagem marcado/desmarcadoSAATH, R.; BROETTO, F.; BIAGGIONI, M. A. M.; BORÉM, F. M.; ROSA, S. D. V. F. da; TAVEIRA, J. H. da S. Activity of some isoenzymatic systems in stored coffee grains. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 38, n. 1, p.15-24, jan./fev. 2014.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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