Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.
Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos; Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  11/05/2023
Data da última atualização:  23/10/2023
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SANTOS, K. M. O. dos; CHAVES, A. C. S. D.; KOBLITZ, M. C. B.; EGITO, A. S. do; OLIVEIRA, M. D.
Afiliação:  KARINA MARIA OLBRICH DOS SANTOS, CTAA; ANA CAROLINA SAMPAIO DORIA CHAVES, CTAA; MARIA GABRIELA BELLO KOBLITZ, UNIRIO; ANTONIO SILVIO DO EGITO VASCONCELOS, CNPC; MARIA ELIEIDY OLIVEIRA, Universidade Federal da Paraíba.
Título:  South American fermented dairy-based products.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  In: ADEBO, O. A.; CHINMA, C. E.; OBADINA. A; O.; GOMES, A. S.; PANDA, S. K.; GAN, R.-,Y. (ed.). Indigenous fermented Food for tropics. Academic Press, 2023. cap. 13, p. 215-225.
DOI:  https://doi.org/10.1016/B978-0-323-98341-9.00011-6
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Fermented dairy products are traditionally manufactured in South America as a cultural heritage of European colonization. Fermentation processes of milk by autochthonous microbial communities, mainly lactic acid bacteria (LAB), selected based on local environment, practices and technological conditions, result in a variety of dairy products with specific sensorial characteristics. However, historically, milk was mostly processed into distinct types of artisanal cheese. The Brazilian artisanal cheeses are widely used all over the country, and an increase in their production has been observed in the last years, which is associated with a growing valorization among consumers and market. This chapter presents an overview of the recent literature about traditional fermented dairy products, with a focus on microbiological, biochemical, nutritional, and technological aspects of the artisanal cheeses produced in Brazil. The main biochemical transformations and metabolites produced by LAB during fermentation of milk are described and the distinctive technological steps that characterize the cheese-making process of the relevant production regions. Among the metabolites produced by LAB, bioactive peptides with antibacterial, antihypertensive, and antioxidant properties are highlighted, as well as their potential impact on the safety and health-promoting aspects of ripened cheese. Finally, recent advances in the characterization of the core microbiota of artisanal cheeses are presented... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bacteria milk; Cheese artisanal; Queijo artesanal.
Thesagro:  Ácido Lático; Bactéria; Leite; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus Nal:  Food technology; Lactic acid.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC40635 - 1UPCPL - DD
CTAA15486 - 1UPCPL - DD
Voltar






Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  13/07/2011
Data da última atualização:  06/05/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  SONG, G.; HAYES, M. H. B.; NOVOTNY, E. H.; SIMPSON, A. J.
Afiliação:  GUIXUE SONG, UNIVERSIDADE DE LIMERICK; MICHAEL H. B. HAYES, UNIVERSIDADE DE LIMERICK; ETELVINO HENRIQUE NOVOTNY, CNPS; ANDRE J. SIMPSON, UNIVERSIDADE DE TORONTO.
Título:  Isolation and fractionation of soil humin using alkaline urea and dimethylsulphoxide plus sulphuric acid.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  Naturwissenschaften, v. 98, p. 7-13, 2011.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s00114-010-0733-4
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Humin, the most recalcitrant and abundant organic fraction of soils and of sediments, is a significant contributor to the stable carbon pool in soils and is important for the global carbon budget. It has significant resistance to transformations by microorganisms. Based on the classical operational definition, humin can include any humic-type substance that is not soluble in water at any pH. We demonstrate in this study how sequential exhaustive extractions with 0.1 M sodium hydroxide (NaOH) + 6 M urea, followed by dimethylsulphoxide (DMSO) + 6% (v/v) sulphuric acid (H2SO4) solvent systems, can extract 70–80% of the residual materials remaining after prior exhaustive extractions in neutral and aqueous basic media. Solid-state 13C NMR spectra have shown that the components isolated in the base + urea system were compositionally similar to the humic and fulvic acid fractions isolated at pH 12.6 in the aqueous media. The NMR spectra indicated that the major components isolated in the DMSO + H2SO4 medium had aliphatic hydrocarbon associated with carboxyl functionalities and with lesser amounts of carbohydrate and peptide and minor amounts of lignin-derived components. The major components will have significant contributions from long-chain fatty acids, waxes, to cuticular materials. The isolates in the DMSO + H2SO4 medium were compositionally similar to the organic components that resisted solvation and remained associated with the soil clays. It is concluded that the base + ure... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Soil humin.
Thesaurus NAL:  soil organic matter.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS15855 - 1UPCAP - DD2011.00072
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional