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Biblioteca(s):  Embrapa Agrobiologia.
Data corrente:  31/08/2020
Data da última atualização:  02/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NAVES, A. de P.; SILVA, A. O.; BARBOSA, M. V.; PINTIM F. A.; SANTOS, J. V. dos; SAGGIN JUNIOR, O. J.; GUIMARÃES, P. T. G.; CARNEIRO, M. A. C.
Afiliação:  Andrêssa de Paula Naves, UFLA; Aline Oliveira Silva, UFLA; Marisângela Viana Barbosa, UFLA; Flávio Araújo Pinto, UFLA; Jessé Valentim dos Santos, UFLA; ORIVALDO JOSE SAGGIN JUNIOR, CNPAB; Paulo Tácito Gontijo Guimarães, EPAMIG; Marco Aurélio Carbone Carneiro, UFLA.
Título:  Biochemical parameters of an Oxisol submitted to high dosesof gypsum in the coffee culture.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Coffee Science, V. 15, e151756, 2020.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  he objective of this study was to determine the influence of increasing doses of agricultural gypsum on the quality of the soil biochemical parameters in coffee cultivation (Coffea arabica L.) over two climatic seasons in the Brazilian Cerrado. Soil samples were collected in two seasons (dry and rainy season), at 0.00 ? 0.10 m depth of an Oxisol, submitted to doses 0 (GSA); 3.5 (G3.5); 7.0 (G7.0) and 14 (G14) t ha-1 of agricultural gypsum in the coffee planting line. The biochemical parameters evaluated were: total organic carbon (TOC); microbial biomass carbon (MBC); soil basal respiration (SBR); absolute enzymatic activities [Urease, acid phosphatase, hydrolysis of fluorescein diacetate (FDA)], and enzymatic activity per unit of MBC. The significant effect (p ≤ 0.05) of gypsum doses was observed for MBC and SBR, which were higher in the treatment with G7.0 application. TOC, the enzymatic activities of Phosphatase and the FDA showed no differences between treatments. On the other hand, the specific enzymatic activities by MBC were used to describe the differences between the doses of gypsum applied, generally with greater activity in treatments G7.0 and G14. The accumulated coffee productivity was higher in G14 treatment. The results presented confirmed that the biochemical parameters of the soil are key in the evaluation of changes in soil use, and that the increase in gypsum favors activity and microbial biomass.
Palavras-Chave:  Soil bioindicators.
Thesagro:  Coffea Arábica.
Thesaurus Nal:  Soil enzymes.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrobiologia (CNPAB)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAB41419 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Data corrente:  20/08/2013
Data da última atualização:  08/03/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  CIDADE, F. W.; VIGNA, B. B. Z.; SOUZA, F. H. D. de; VALLS, J. F. M.; DALL´AGNOL, M.; ZUCCHI, M.; SOUZA-CHIES, T. T. de; SOUZA, A. P.
Afiliação:  BIANCA BACCILI ZANOTTO VIGNA, CPPSE; FRANCISCO HUMBERTO DUBBERN DE SOUZA, CPPSE; JOSE FRANCISCO MONTENEGRO VALLS, CENARGEN; UNICAMP-CAMPINAS; UNICAMP-CAMPINAS.
Título:  Genetic variation in polyploid forage grass: assessing the molecular genetic variability in the Paspalum genus.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  BMC Genetics, v. 14, 2013.
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Cross-species; Genetic diversity; Germaplasm evaluation.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/179865/1/1471-2156-14-50.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CENARGEN34701 - 1UPCAP - DDSP 20460SP 20460
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