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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Caprinos e Ovinos. |
Data corrente: |
01/12/2005 |
Data da última atualização: |
14/12/2023 |
Autoria: |
PEREIRA FILHO, J. M.; DANTAS, A. F.; SILVA, A. M. de A.; BORBUREMA, J. B.; SANTOS, E. M. dos; ANDRADE, I. S.; SANTOS, J. R. S. dos; MELO, D. A. de. |
Título: |
Composição física da perna de cordeiros Santa Inês mantidos em regime de pasto e submetidos a diferentes níveis de suplementação. |
Ano de publicação: |
2005 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 42., 2005, Goiânia. A produção animal e o foco no agronegócio: anais. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2005. 5 f. CD ROM. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho teve como objetivo avaliar o crescimento tecidual da perna de ovinos Santa Inês mantidos em regime de pasto e submetidos a três níveis de suplementação. Foram utilizados 24 ovinos da raça Santa Inês, machos castrados, com peso vivo médio de 15 kg +t 1,44 e idade variando de três a quatro meses. O suplemento foi constituindo por milho moído, farejo de soja e sal mineral. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com três tratamentos (suplementação alta = 1,5% do PV, suplementação média = 1,0% do PV e sem suplementação) e oito repetições. Ocorreu efeito significativo entre todos os tratamentos para o peso da perna, gordura intermuscular, total de gordura, músculo semitendinoso, músculo bíceps, e músculo quadríceps. O efeito da suplementação foi melhor caracteriza no peso da perna e no total de gordura. O maior percentual de osso ocorreu no animais não suplementados, refletindo crescimento normal do tecido ósseo, e possivelmente inadequado para músculos e demais tecidos. Os resultados indicam a necessidade de suplementação, sendo que altos índices de suplementação promovem excesso de gordura na carcaça, nem sempre desejável, enquanto que níveis médios de suplementação pode possibilitar crescimento adequado de músculo e baixo de gordura, o que pode ser desejável e econômico. |
Palavras-Chave: |
Santa Inês; Suplementação. |
Thesagro: |
Cordeiro; Gordura; Músculo; Osso; Ovino; Pastagem Nativa. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC) |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
13/12/2018 |
Data da última atualização: |
13/12/2018 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
BRUNES, L. C.; MAGNABOSCO, C. de U.; BALDI, F. S.; COSTA, M. F. O. e; QUEIROZ, L. C. R. de; LOBO, R. B.; GUIMARAES, N. C.; LOPES, F. B. |
Afiliação: |
LUDMILLA COSTA BRUNES; CLAUDIO DE ULHOA MAGNABOSCO, CPAC; FERNANDO SEBASTIAN BALDI; MARCOS FERNANDO OLIVEIRA E COSTA, CNPAF; LUÍS CÂNDIDO RIBEIRO DE QUEIROZ; RAYSILDO BARBOSA LÔBO; NAYANNY CORRÊA GUIMARÃES; FERNANDO BRITO LOPES. |
Título: |
Estimates of genetic parameters for carcass and reproductive traits in Nelore cattle. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 55.; CONGRESSO BRASILEIRO DE ZOOTECNIA, 28., 2018, Goiânia. Construindo saberes, formando pessoas e transformando a produção animal: anais eletrônicos. Goiânia: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2018. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The search for a more efficient beef cattle production system has led to the use of considerable number of traits as selection criteria. As such, the success of breeding programs relies on accurate estimates of genetic parameters of economic important traits. Thereby, the aim of this study was to estimate the genetic parameters for rib eye area (REA), backfat thickness (BF), rump fat thickness (RFT), days open (DO) and calving interval (CI) measured on 4,100 Nelore cattle. The data set is Vera Cruz Ranch, a cattle ranch that participates in the Brazilian National Association of Breeders and Researchers (ANCP). Heritabilities and correlations were estimated using univariate and bivariate linear mixed model. The model included contemporary groups (year and season of birth, sex and management group), cow age at calving (in classes and as linear and quadratic covariate) as fixed effects, and genetic and residual components as random effects. The estimates of heritability for REA (0.38), BF (0.34), RFT (0.34), DO (0.18), and CI (0.21) indicate that they could be improved by direct selection. Rib eye area shows moderate correlation (0.36 and 0.38) with BF and RFT. The backfat thickness measured in the rib and the rump showed a high genetic correlation with each other (0.81). REA presented a correlation of -0.09 and -0.14 with CI and OD, respectively. Similarly, the genetic correlations between CI, DO and BF (-0.11 and -0.20); and CI, DO and RFT (-0.10 and -0.16) were negative. Although the genetic correlation between carcass and reproductive efciency traits is low there are still genes that affect both traits as such the genetic selection for one might decrease the other. On the other hand, the correlation between CI and DO was of high magnitude (0.43), confirming the simultaneous influence of a group of genes on both traits. Genetic selection for carcass and reproductive traits efficiency traits is feasible, however, it is necessary to include both groups as a selection criterion. This is because, genetic selection for carcass will present low response in reproductive efficiency characteristics and vice versa. MenosThe search for a more efficient beef cattle production system has led to the use of considerable number of traits as selection criteria. As such, the success of breeding programs relies on accurate estimates of genetic parameters of economic important traits. Thereby, the aim of this study was to estimate the genetic parameters for rib eye area (REA), backfat thickness (BF), rump fat thickness (RFT), days open (DO) and calving interval (CI) measured on 4,100 Nelore cattle. The data set is Vera Cruz Ranch, a cattle ranch that participates in the Brazilian National Association of Breeders and Researchers (ANCP). Heritabilities and correlations were estimated using univariate and bivariate linear mixed model. The model included contemporary groups (year and season of birth, sex and management group), cow age at calving (in classes and as linear and quadratic covariate) as fixed effects, and genetic and residual components as random effects. The estimates of heritability for REA (0.38), BF (0.34), RFT (0.34), DO (0.18), and CI (0.21) indicate that they could be improved by direct selection. Rib eye area shows moderate correlation (0.36 and 0.38) with BF and RFT. The backfat thickness measured in the rib and the rump showed a high genetic correlation with each other (0.81). REA presented a correlation of -0.09 and -0.14 with CI and OD, respectively. Similarly, the genetic correlations between CI, DO and BF (-0.11 and -0.20); and CI, DO and RFT (-0.10 and -0.16) were negative. Alt... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Carcaça; Gado Nelore; Parâmetro Genético; Reprodução Animal; Reprodutor. |
Categoria do assunto: |
G Melhoramento Genético |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/188389/1/Carcaca-e-eficiencia-reprodutiva-ingles-24-04.pdf
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Marc: |
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