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Registros recuperados : 111 | |
85. | | MARINI, F. S.; SILVA, E. D. da; SANTOS, A. da S. dos; SILVA, M. J. R. da; BARBOSA, L. de O.; LIMA, R. de. Programa de rescate, selección y almacenamiento de semillas nativas para el mantenimiento de la biodiversidad agrícola en el estado de Paraíba. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE AGROECOLOGÍA, 4., 2013, Lima. Potenciación agroecológica de la pequeña agricultura para la soberanía alimentaria y la resiliencia frente al cambio climático y la crisis económica. Lima: SOCLA, 2013. p. 19. Resumos. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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86. | | SILVA, M. J. R. da; BARBOSA, L. de O.; NASCIMENTO, S. D. do; MARINI, F. S.; SANTOS, A. da S. dos. Diálogo de saberes na implantação do campo de multiplicação e produção de sementes crioulas para a agricultura familiar. In: CONGRESSO CEARENSE DA AGROENERGIA, 2., 2010, Juazeiro do Norte. agroecologia rumo ao desenvolvimento sustentável. Anais... Juazeiro do Norte, CE: UFC, 2010, 2010. Artigo em anais. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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87. | | SOUZA, F. A.; SANTOS, A. da S. dos; SA, C. O. de; TAVARES, E. D.; CURADO, F. F.; OLIVEIRA, T. C. de. Contribuições do Núcleo de Agroecologia da Embrapa Tabuleiros Costeiros na construção da Política Estadual de Agroecologia e Produção Orgânica de Sergipe. Cadernos de Agroecologia, v. 19, n. 1, 2024. Edição dos Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia, Rio de Janeiro, 2023. 6 p. Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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88. | | SA, C. O. de; ANJOS, J. L. dos; CURADO, F. F.; MANOS, M. G. L.; JESUS, J. R.; SANTOS, A. da S. dos; MENEZES, R. Produce of chickens integrated in diversified urban and peri-urban yards for food and nutrition security of families and reduced food waste. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON GLOBAL FOOD SECURITY, 4., 2020. Abstracts... Oxford, 2020. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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89. | | MENDES NETTO, R. S. M.; ALMEIDA, J. A.; OLIVEIRA, J. V. C.; AMORIM, L. O. do; SILVA, D. G. da; SANTOS, A. da S. dos. Excesso de peso, fatores socioeconômicos e dietéticos em assentamentos rurais. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, v. 25, n. 1, p. 1-12, jan./jun. 2018. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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90. | | SANTANA, A. S.; SANTOS, V. de J.; SANTOS, A. R. C. dos; SANTANA, G. L. de; SANTOS, A. da S. dos; TAVARES, E. D.; CURADO, F. F. Experiências de transição agroecológica no Assentamento Santa Maria das Lages, Poço Verde, SE. In: CONGRESSO NACIONAL RESIDÊNCIA AGRÁRIA, 1., 2015, Brasília. Universidade, movimentos sociais e produção de conhecimento no campo brasileiro: anais. Santa Maria, RS: UFSM, 2015. p. 103 - 110 Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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91. | | ALMEIDA, J. A.; SANTOS, A. da S. dos; NASCIMENTO, M. A. de O.; OLIVEIRA, J. V. C.; SILVA, D. G. da; MENDES NETTO, R. S. Fatores associados ao risco de insegurança alimentar e nutricional em famílias de assentamentos rurais. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 22, n. 2, p. 479-488, 2017. Títitulo em inglês: Factors associated with food insecurity risk and nutrition in rural settlements of families. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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93. | | RIBEIRO, Claudio A.; LIMA, P. H. C.; CURADO, F. F.; SANTOS, A. da S. dos; LIMA, JOSELTON S.; AMARAL, HELOISA M. Oficinas comunitárias para elaboração de catálogo de sementes crioulas no agreste alagoano. Cadernos de Agroecologia, v. 19, n. 1, 2024. Edição dos Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia, Rio de Janeiro, 2023. 6 p. Biblioteca(s): Embrapa Alimentos e Territórios. |
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94. | | OLIVEIRA, L. C. L. de; DIAS, E.; CURADO, F. F.; OLIVEIRA, A. E.; MUNIZ, E. L. S.; SANTOS, A. da S. dos. Perspectivas da pesquisa e gestão dos bancos de sementes comunitários, Paraíba: síntese do seminário do Pólo da Borborema. Perspectives of the research and management of community seed banks, Paraíba: synthesis of the seminary of the Pólo da Borborema. Cadernos de Agroecologia, v. 13, n. 1, 2018. ANAIS CONGRESSO LATINO-AMERICANO DE AGROECOLOGIA, 6.; CONGRESSO BRASILEIRO DE AGROECOLOGIA, 10.; SEMINÁRIO DE AGROECOLOGIA DO DISTRITO FEDERAL E ENTORNO, 5., 2017, Brasília, DF. Agroecologia na transformação dos sistemas agroalimentares... Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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95. | | ESPINDOLA, J. A. A.; MACHADO, C. T. de T.; QUEIROGA, J. L. de; SA, T. D. de A.; SANTOS, A. da S. dos; SILVA, A. F. Portfólio Agroecologia e Produção Orgânica: espaço de construção do conhecimento agroecológico na Embrapa. Cadernos de Agroecologia, v. 19, n. 1, 2024. Edição dos Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia, Rio de Janeiro, 2023. 6 p. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente. |
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96. | | ESPINDOLA, J. A. A.; MACHADO, C. T. de T.; QUEIROGA, J. L. de; SA, T. D. de A.; SANTOS, A. da S. dos; SILVA, A. F. Portfólio Agroecologia e Produção Orgânica: espaço de construção do conhecimento agroecológico na Embrapa. Cadernos de Agroecologia, v. 19, n. 1, 2024. 6 p. Edição dos Anais do XII Congresso Brasileiro de Agroecologia, Rio de Janeiro, 2023. Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia; Embrapa Alimentos e Territórios; Embrapa Semiárido. |
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97. | | PINTO, Z. V.; CIPRIANO, M. A. P.; GALVAO, J. A. H.; BETTIOL, W.; PATRICIO, F. R. A.; SANTOS, A. da S. dos. Podridão de raízes causada por Pythium aphanidermatum, em cultivares de alface produzidas em sistema hidropônico. Summa Phytopathologica, Botucatu, v. 37, n. 4, p. 180-186, 2011. Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente; Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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99. | | SANTOS, A. da S. dos; SILVA, E. D.; MARINI, F. S.; SILVA, M. J. R.; FRANCISCO, P. S.; VIEIRA, T. T.; CURADO, F. F. Rede de bancos de sementes comunitários como estratégia para conservação da agrobiodiversidade no Estado da Paraíba. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2012. Anais. Belém, PA. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Tabuleiros Costeiros. |
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Registros recuperados : 111 | |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
11/02/2021 |
Data da última atualização: |
12/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 5 |
Autoria: |
SILVA, C. B. da; DUARTE, D. S.; SOUZA, A. V. de; ASSIS, O. B. G. de; BRITTO, D. de. |
Afiliação: |
Cristina Barbosa da Silva; Dirliane Santos Duarte; ANA VALERIA VIEIRA DE SOUZA, CPATSA; ODILIO BENEDITO GARRIDO DE ASSIS, CNPDIA; DOUGLAS DE BRITTO, CPATSA. |
Título: |
Synthesis of chitosan polysaccharide nanoparticles for skin grape extract stabilization. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Brazilian Journal of Development, v. 6, n. 4, p. 17913-17930, 2020. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Nanoparticles obtained by chitosan and tripolyphosphatehas been largely studied due to its entrapment characteristics. However, several parameters can influence the synthesis and encapsulationprocesses. In this way, this work proposed to study the nanoparticle formation with chitosan and tripolyphosphate in function of the acid concentration (1.0; 0.5 and0.1%) and the kind of the acid (hydrochloric and acetic). Conductometric and Potentiometric techniques showed that the reactional system was very dependent on the pH variation. The best condition, both for HCl and acetic acid, was achieved for systems with lower pH variation. For such systems, Dynamic Light Scattering technique showed formation of nanoparticle with the lowest size (135±7 nm) and higher stability (zeta potential near 30 mV). Also, by Scanning Electronic Microscopy, such systems exhibited good morphological aspect, with nanoparticles having spherical shape and lower level of agglomeration. The cryoprotection with sucrose solution before freeze-drying was fundamental to get samples with the improved re-suspension ability and preserved nanoparticle character. By UV-visible spectrophotometry, both HCl and acetic acid-based systems resulted in nanoparticles with good polyphenols encapsulation efficiency (~70%). The release profile was pH-dependent. In this way, the chitosan and tripolyphosphate ionic gelification need an accurate pH control both in the synthesis and in the encapsulation-release processes. |
Palavras-Chave: |
Casca de uva; Encapsulamento; Hidrogel; Nanopartículas; Polieletrólito; Polifenóis; Quitosana; Reticulação iônica. |
Thesagro: |
Uva. |
Thesaurus NAL: |
Grapes. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221168/1/Synthesis-of-chitosan-polysaccharide-nanoparticle-2020.pdf
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Marc: |
LEADER 02306naa a2200289 a 4500 001 2130000 005 2021-02-12 008 2020 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSILVA, C. B. da 245 $aSynthesis of chitosan polysaccharide nanoparticles for skin grape extract stabilization.$h[electronic resource] 260 $c2020 520 $aNanoparticles obtained by chitosan and tripolyphosphatehas been largely studied due to its entrapment characteristics. However, several parameters can influence the synthesis and encapsulationprocesses. In this way, this work proposed to study the nanoparticle formation with chitosan and tripolyphosphate in function of the acid concentration (1.0; 0.5 and0.1%) and the kind of the acid (hydrochloric and acetic). Conductometric and Potentiometric techniques showed that the reactional system was very dependent on the pH variation. The best condition, both for HCl and acetic acid, was achieved for systems with lower pH variation. For such systems, Dynamic Light Scattering technique showed formation of nanoparticle with the lowest size (135±7 nm) and higher stability (zeta potential near 30 mV). Also, by Scanning Electronic Microscopy, such systems exhibited good morphological aspect, with nanoparticles having spherical shape and lower level of agglomeration. The cryoprotection with sucrose solution before freeze-drying was fundamental to get samples with the improved re-suspension ability and preserved nanoparticle character. By UV-visible spectrophotometry, both HCl and acetic acid-based systems resulted in nanoparticles with good polyphenols encapsulation efficiency (~70%). The release profile was pH-dependent. In this way, the chitosan and tripolyphosphate ionic gelification need an accurate pH control both in the synthesis and in the encapsulation-release processes. 650 $aGrapes 650 $aUva 653 $aCasca de uva 653 $aEncapsulamento 653 $aHidrogel 653 $aNanopartículas 653 $aPolieletrólito 653 $aPolifenóis 653 $aQuitosana 653 $aReticulação iônica 700 1 $aDUARTE, D. S. 700 1 $aSOUZA, A. V. de 700 1 $aASSIS, O. B. G. de 700 1 $aBRITTO, D. de 773 $tBrazilian Journal of Development$gv. 6, n. 4, p. 17913-17930, 2020.
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Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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