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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
17/10/2011 |
Data da última atualização: |
17/10/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Anais de Congresso |
Autoria: |
SANTOS, A. C. R.; REZENDE, J. C. de; PASQUAL, M.; CARVALHO, C. H. S. de. |
Afiliação: |
ANA CAROLINA RAMIA SANTOS, Bolsista CBP&D/Café; JULIANA COSTA DE REZENDE, EPAMIG; MOACIR PASQUAL, UFLA; CARLOS HENRIQUE S DE CARVALHO, SAPC. |
Título: |
Reguladores de crescimento no desenvolvimento de embriões somáticos de Coffea arabica. |
Ano de publicação: |
2009 |
Fonte/Imprenta: |
In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Inovação científica, competitividade e mudanças climáticas: anais. Vitória: Consórcio Pesquisa Café, 2009. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Na cultura de tecidos a adição de reguladores de crescimento ao meio nutritivo é de suma importância. Objetivando avaliar o efeito de IBA e de BAP na fase final de desenvolvimento de embriões somáticos de Coffea arabica, foi conduzido um experimento no Laboratório de Cultura de Tecidos da Fundação Procafé, em Varginha, MG. Os tratamentos constituíram-se de variações no meio de crescimento (PRM) de Teixeira et al. (2004) descritos a seguir: meio PRM (tratamento 1), meio PRM sem BAP (tratamento 2), meio PRM acrescido de 1,47?M de IBA (tratamento 3) e meio PRM sem BAP acrescido de 1,47?M de IBA (tratamento 4). Para as análises estatísticas, foi isolado o efeito do BAP e do IBA e os tratamentos foram arranjados em um esquema fatorial 2 x 2 (presença e ausência de BAP, presença e ausência de IBA). Utilizou-se delineamento experimental inteiramente casualizado, com 20 repetições. Os frascos foram mantidos em sala de crescimento com irradiância em torno de 32 ?mol m-2 s-1, temperatura de 25°C±2°C e fotoperíodo de 16 horas. A avaliação do experimento foi realizada três meses após a instalação, por meio do comprimento da parte aérea, porcentagem de plântulas normais e porcentagem de plântulas com raízes. Verificou-se que, no protocolo empregado, não há necessidade da adição de IBA e BAP para a conversão de embriões somáticos em estádio cotiledonar para plântulas de Coffea arabica. |
Palavras-Chave: |
Citocinina. |
Thesagro: |
Auxina; Café. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/43427/1/Reguladores-de-crescimento.pdf
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Marc: |
LEADER 02109nam a2200181 a 4500 001 1903166 005 2011-10-17 008 2009 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aSANTOS, A. C. R. 245 $aReguladores de crescimento no desenvolvimento de embriões somáticos de Coffea arabica.$h[electronic resource] 260 $aIn: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 6., 2009, Vitória. Inovação científica, competitividade e mudanças climáticas: anais. Vitória: Consórcio Pesquisa Café$c2009 520 $aNa cultura de tecidos a adição de reguladores de crescimento ao meio nutritivo é de suma importância. Objetivando avaliar o efeito de IBA e de BAP na fase final de desenvolvimento de embriões somáticos de Coffea arabica, foi conduzido um experimento no Laboratório de Cultura de Tecidos da Fundação Procafé, em Varginha, MG. Os tratamentos constituíram-se de variações no meio de crescimento (PRM) de Teixeira et al. (2004) descritos a seguir: meio PRM (tratamento 1), meio PRM sem BAP (tratamento 2), meio PRM acrescido de 1,47?M de IBA (tratamento 3) e meio PRM sem BAP acrescido de 1,47?M de IBA (tratamento 4). Para as análises estatísticas, foi isolado o efeito do BAP e do IBA e os tratamentos foram arranjados em um esquema fatorial 2 x 2 (presença e ausência de BAP, presença e ausência de IBA). Utilizou-se delineamento experimental inteiramente casualizado, com 20 repetições. Os frascos foram mantidos em sala de crescimento com irradiância em torno de 32 ?mol m-2 s-1, temperatura de 25°C±2°C e fotoperíodo de 16 horas. A avaliação do experimento foi realizada três meses após a instalação, por meio do comprimento da parte aérea, porcentagem de plântulas normais e porcentagem de plântulas com raízes. Verificou-se que, no protocolo empregado, não há necessidade da adição de IBA e BAP para a conversão de embriões somáticos em estádio cotiledonar para plântulas de Coffea arabica. 650 $aAuxina 650 $aCafé 653 $aCitocinina 700 1 $aREZENDE, J. C. de 700 1 $aPASQUAL, M. 700 1 $aCARVALHO, C. H. S. de
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Clima Temperado. |
Data corrente: |
15/03/2022 |
Data da última atualização: |
15/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BENATI, J. A.; BARRETO, C. F.; NAVROSKI, R.; FARIAS, R. de M.; MARTINS, C. R.; MALGARIM, M. B. |
Afiliação: |
JORGE ATÍLIO BENATI; CAROLINE FARIAS BARRETO; RENAN NAVROSKI; ROSELI DE MELLO FARIAS; CARLOS ROBERTO MARTINS, CPACT; MARCELO BARBOSA MALGARIM. |
Título: |
Effect of salicylic acid in post-harvest quality of "BRS Kampai" peaches submitted to different cold storage periods. |
Ano de publicação: |
2021 |
Fonte/Imprenta: |
Australian Journal of Crop Science, v. 15, n. 2, p. 196-200, 2021. |
ISSN: |
1835-2707 |
DOI: |
10.21475/ajcs.21.15.02.p2549 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Fast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 and 20 days and an extra day of commercialization simulation. MenosFast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 a... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
BRS Kampai. |
Thesagro: |
Armazenamento; Pêssego; Prunus; Prunus Persica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232563/1/Artigo-Effect-of-salicylic-acid-in.pdf
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Marc: |
LEADER 02362naa a2200265 a 4500 001 2140926 005 2022-03-15 008 2021 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1835-2707 024 7 $a10.21475/ajcs.21.15.02.p2549$2DOI 100 1 $aBENATI, J. A. 245 $aEffect of salicylic acid in post-harvest quality of "BRS Kampai" peaches submitted to different cold storage periods.$h[electronic resource] 260 $c2021 520 $aFast ripening of fruits is one of the main hindrances to peach preservation. Even though the use of cold storage has extended commercialization periods, fruit quality is affected during storage. This study aimed at evaluating the influence of application of salicylic acid (SA) during cold storage, followed by commercialization simulation, regarding physical and chemical characteristics of ?BRS Kampai? peaches, which were harvested in the 2017 crop. The experiment was conducted in a completely randomized factorial design (4×3: SA concentrations × storage days), with four replications of ten fruits each. SA was applied at the following concentrations: 0, 2, 4 and 6 mM. Afterwards, fruits were submitted to cold storage at 1±0.5ºC and 80-85% relative humidity. Analyses were carried out on harvest day, on the 10th cold storage day, followed by a day at room temperature (20ºC) and on the 20th cold storage day, followed by a day at room temperature. Fruits were evaluated in terms of their mass loss, epidermis color, chromatic hue, pulp firmness, soluble solids (SS), pH and titratable acidity (TA). Both application of SA and cold storage contributed to decrease mass loss and TA, besides increasing the SS/TA relation. Fruits which were stored for 20 days and kept at room temperature for a day exhibited the highest values of SS and the lowest values of both brightness and pulp firmness. SA was efficient to maintain the quality of ?BRS Kampai? peaches submitted to cold storage for 10 and 20 days and an extra day of commercialization simulation. 650 $aArmazenamento 650 $aPêssego 650 $aPrunus 650 $aPrunus Persica 653 $aBRS Kampai 700 1 $aBARRETO, C. F. 700 1 $aNAVROSKI, R. 700 1 $aFARIAS, R. de M. 700 1 $aMARTINS, C. R. 700 1 $aMALGARIM, M. B. 773 $tAustralian Journal of Crop Science$gv. 15, n. 2, p. 196-200, 2021.
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Embrapa Clima Temperado (CPACT) |
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