|
|
Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
11/02/2021 |
Data da última atualização: |
11/02/2021 |
Tipo da produção científica: |
Circular Técnica |
Autoria: |
SANTANA, F. M.; LAU, D.; SBALCHEIRO, C. C.; SUSSEL, A. A. B.; VENANCIO, W. S.; SCHIPANSK, C. A.; CHAGAS, D. F. |
Afiliação: |
FLAVIO MARTINS SANTANA, CNPT; DOUGLAS LAU, CNPT; CHEILA CRISTINA SBALCHEIRO, CNPT; ANGELO APARECIDO BARBOSA SUSSEL, CPAC; WILSON STORY VENANCIO, o, Engenheiro-agrônomo, Dr. em Agronomia, pesquisador da CWR Pesquisa Agrícola Ltda., Ponta Grossa; CARLOS ANDRÉ SCHIPANSK, Engenheiro-agrônomo, M. Sc. em Fitossanidade, gerente técnico e de pesquisa na G12 Agro Pesquisa e Consultoria Agronômica, Guarapuava; DÉBORA FONSECA CHAGAS, Engenheira-agrônoma, pesquisadora na G12 Agro Pesquisa e Consultoria Agronômica, Guarapuava, PR. |
Título: |
Eficiência de fungicidas para controle de brusone de trigo: resultados dos ensaios cooperativos, safra 2019. |
Ano de publicação: |
2020 |
Fonte/Imprenta: |
Passo Fundo, RS: Embrapa Trigo, nov. 2020. |
Série: |
(Embrapa Trigo. Circular Técnica, 55) |
ISSN: |
1518-6490 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A brusone do trigo, causada pelo fungo Pyricularia oryzae Cavara [teleomor-fo: Magnaporthe oryzae (T.T. Hebert) M.E. Barr], tem sido considerada uma doença importante desde o final dos anos 80, causando altas perdas de pro-dutividade em culturas no centro-sul brasileiro. O fungo pode infectar todos os órgãos aéreos da planta, incluindo folhas, colmos e espigas, mas a forma mais destrutiva da doença ocorre quando infecções precoces incidem nas espigas, podendo afetar parcial ou totalmente a ráquis. As espigas infecta-das apresentam branqueamento e produzem grãos ?chochos?, deformados, pequenos e com baixo peso específico, ocasionando redução do rendimento final e da qualidade de grãos, levando a perdas significativas nas lavouras. O patógeno tornou-se amplamente distribuído na maioria das regiões tritícolas brasileiras, principalmente devido à falta de cultivares com alto grau de re-sistência genética e à ausência de fungicidas eficientes (Prestes et al., 2007; Maciel et al., 2014; Torres et al., 2015). |
Palavras-Chave: |
Brusone do trigo; Fungo Pyricularia oryzae Cavara. |
Thesagro: |
Brusone; Doença; Doença de Planta; Doença Fúngica; Fungo; Trigo. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/221153/1/CircTec-Online-55-2021.pdf
|
Marc: |
LEADER 01930nam a2200301 a 4500 001 2129991 005 2021-02-11 008 2020 bl uuuu u0uu1 u #d 022 $a1518-6490 100 1 $aSANTANA, F. M. 245 $aEficiência de fungicidas para controle de brusone de trigo$bresultados dos ensaios cooperativos, safra 2019.$h[electronic resource] 260 $aPasso Fundo, RS: Embrapa Trigo, nov. 2020.$c2020 490 $a(Embrapa Trigo. Circular Técnica, 55) 520 $aA brusone do trigo, causada pelo fungo Pyricularia oryzae Cavara [teleomor-fo: Magnaporthe oryzae (T.T. Hebert) M.E. Barr], tem sido considerada uma doença importante desde o final dos anos 80, causando altas perdas de pro-dutividade em culturas no centro-sul brasileiro. O fungo pode infectar todos os órgãos aéreos da planta, incluindo folhas, colmos e espigas, mas a forma mais destrutiva da doença ocorre quando infecções precoces incidem nas espigas, podendo afetar parcial ou totalmente a ráquis. As espigas infecta-das apresentam branqueamento e produzem grãos ?chochos?, deformados, pequenos e com baixo peso específico, ocasionando redução do rendimento final e da qualidade de grãos, levando a perdas significativas nas lavouras. O patógeno tornou-se amplamente distribuído na maioria das regiões tritícolas brasileiras, principalmente devido à falta de cultivares com alto grau de re-sistência genética e à ausência de fungicidas eficientes (Prestes et al., 2007; Maciel et al., 2014; Torres et al., 2015). 650 $aBrusone 650 $aDoença 650 $aDoença de Planta 650 $aDoença Fúngica 650 $aFungo 650 $aTrigo 653 $aBrusone do trigo 653 $aFungo Pyricularia oryzae Cavara 700 1 $aLAU, D. 700 1 $aSBALCHEIRO, C. C. 700 1 $aSUSSEL, A. A. B. 700 1 $aVENANCIO, W. S. 700 1 $aSCHIPANSK, C. A. 700 1 $aCHAGAS, D. F.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Trigo (CNPT) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
Voltar
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
06/04/2015 |
Data da última atualização: |
31/05/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
JAFFÉ, R.; POPE, N.; CARVALHO, A. T.; MAIA, U. M.; BLOCHTEIN, B.; CARVALHO, C. A. L. de; CARVALHO-ZILSE, G. A.; FREITAS, B. M.; MENEZES, C.; RIBEIRO, M. de F.; VENTURIERI, G. C.; IMPERATRIZ-FONSECA, V. L. |
Afiliação: |
Rodolfo Jaffé, USP; Nathaniel Pope, University of Texas; Airton Torres Carvalho, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; Ulysses Madureira Maia, Universidade Federal Rural do Semi-Árido; Betina Blochtein, PUC-RS; Carlos Alfredo Lopes de Carvalho, UFRB; Gislene Almeida Carvalho-Zilse, INPA; Breno Magalhães Freitas, UFC; CRISTIANO MENEZES, CPATU; MARCIA DE FATIMA RIBEIRO, CPATSA; GIORGIO CRISTINO VENTURIERI, CPATU; Vera Lucia Imperatriz-Fonseca, USP / Universidade Federal Rural do Semi-Árido. |
Título: |
Bees for development: brazilian survey reveals how to optimize stingless beekeeping. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Plos One, v. 10, n. 3, e0121157, Mar. 2015. |
DOI: |
10.1371/journal.pone.0121157 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Stingless bees are an important asset to assure plant biodiversity in many natural ecosystems, and fulfill the growing agricultural demand for pollination. However, across developing countries stingless beekeeping remains an essentially informal activity, technical knowledge is scarce, and management practices lack standardization. Here we profited from the large diversity of stingless beekeepers found in Brazil to assess the impact of particular management practices on productivity and economic revenues from the commercialization of stingless bee products. Our study represents the first large-scale effort aiming at optimizing stingless beekeeping for honey/colony production based on quantitative data. Survey data from 251 beekeepers scattered across 20 Brazilian States revealed the influence of specific management practices and other confounding factors over productivity and income indicators. Specifically, our results highlight the importance of teaching beekeepers how to inspect and feed their colonies, how to multiply them and keep track of genetic lineages, how to harvest and preserve the honey, how to use vinegar traps to control infestation by parasitic flies, and how to add value by labeling honey containers. Furthermore, beekeeping experience and the network of known beekeepers were found to be key factors influencing productivity and income. Our work provides clear guidelines to optimize stingless beekeeping and help transform the activity into a powerful tool for sustainable development. MenosStingless bees are an important asset to assure plant biodiversity in many natural ecosystems, and fulfill the growing agricultural demand for pollination. However, across developing countries stingless beekeeping remains an essentially informal activity, technical knowledge is scarce, and management practices lack standardization. Here we profited from the large diversity of stingless beekeepers found in Brazil to assess the impact of particular management practices on productivity and economic revenues from the commercialization of stingless bee products. Our study represents the first large-scale effort aiming at optimizing stingless beekeeping for honey/colony production based on quantitative data. Survey data from 251 beekeepers scattered across 20 Brazilian States revealed the influence of specific management practices and other confounding factors over productivity and income indicators. Specifically, our results highlight the importance of teaching beekeepers how to inspect and feed their colonies, how to multiply them and keep track of genetic lineages, how to harvest and preserve the honey, how to use vinegar traps to control infestation by parasitic flies, and how to add value by labeling honey containers. Furthermore, beekeeping experience and the network of known beekeepers were found to be key factors influencing productivity and income. Our work provides clear guidelines to optimize stingless beekeeping and help transform the activity into a powerful tool for ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Abelha sem ferrão; Insect; Meliponicultura. |
Thesagro: |
Abelha; Apicultura; Desenvolvimento Sustentável; Inseto; Polinização. |
Categoria do assunto: |
O Insetos e Entomologia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/121827/1/journal.pone.0121157.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/121822/1/Marcia-cpatsa-2015.pdf
|
Marc: |
LEADER 02542naa a2200361 a 4500 001 2012744 005 2022-05-31 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1371/journal.pone.0121157$2DOI 100 1 $aJAFFÉ, R. 245 $aBees for development$bbrazilian survey reveals how to optimize stingless beekeeping.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aStingless bees are an important asset to assure plant biodiversity in many natural ecosystems, and fulfill the growing agricultural demand for pollination. However, across developing countries stingless beekeeping remains an essentially informal activity, technical knowledge is scarce, and management practices lack standardization. Here we profited from the large diversity of stingless beekeepers found in Brazil to assess the impact of particular management practices on productivity and economic revenues from the commercialization of stingless bee products. Our study represents the first large-scale effort aiming at optimizing stingless beekeeping for honey/colony production based on quantitative data. Survey data from 251 beekeepers scattered across 20 Brazilian States revealed the influence of specific management practices and other confounding factors over productivity and income indicators. Specifically, our results highlight the importance of teaching beekeepers how to inspect and feed their colonies, how to multiply them and keep track of genetic lineages, how to harvest and preserve the honey, how to use vinegar traps to control infestation by parasitic flies, and how to add value by labeling honey containers. Furthermore, beekeeping experience and the network of known beekeepers were found to be key factors influencing productivity and income. Our work provides clear guidelines to optimize stingless beekeeping and help transform the activity into a powerful tool for sustainable development. 650 $aAbelha 650 $aApicultura 650 $aDesenvolvimento Sustentável 650 $aInseto 650 $aPolinização 653 $aAbelha sem ferrão 653 $aInsect 653 $aMeliponicultura 700 1 $aPOPE, N. 700 1 $aCARVALHO, A. T. 700 1 $aMAIA, U. M. 700 1 $aBLOCHTEIN, B. 700 1 $aCARVALHO, C. A. L. de 700 1 $aCARVALHO-ZILSE, G. A. 700 1 $aFREITAS, B. M. 700 1 $aMENEZES, C. 700 1 $aRIBEIRO, M. de F. 700 1 $aVENTURIERI, G. C. 700 1 $aIMPERATRIZ-FONSECA, V. L. 773 $tPlos One$gv. 10, n. 3, e0121157, Mar. 2015.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Expressão de busca inválida. Verifique!!! |
|
|