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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café; Embrapa Cerrados. |
Data corrente: |
14/09/2022 |
Data da última atualização: |
14/09/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, P. C. da; RIBEIRO JUNIOR, W. Q.; RAMOS, M. L. G.; ROCHA, O. C.; VEIGA, A. D.; SILVA, N. H.; BRASILEIRO, L. de O.; SANTANA, C. C.; SOARES, G. F.; MALAQUIAS, J. V.; VINSON, C. C. |
Afiliação: |
PATRÍCIA CARVALHO DA SILVA; WALTER QUADROS RIBEIRO JUNIOR, CPAC; MARIA LUCRECIA GEROSA RAMOS; OMAR CRUZ ROCHA, CNPCa; ADRIANO DELLY VEIGA, CPAC; NATHALIA HENRIQUES SILVA; LEMERSON DE OLIVEIRA BRASILEIRO; CHARLES CARDOSO SANTANA; GUILHERME FILGUEIRAS SOARES; JUACI VITORIA MALAQUIAS, CPAC; CHRISTINA CLEO VINSON. |
Título: |
Physiological Changes of Arabica Coffee under Different Intensities and Durations of Water Stress in the Brazilian Cerrado. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Plants, v. 11, 2022. |
Páginas: |
17 p. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Abstract: Coffee farmers have faced problems due to drought periods, with irrigation being necessary. In this sense, this study aimed to evaluate the responses to different levels and durations of water deficit in arabica coffee genotypes in the Cerrado region. The experiment consisted of three Coffea arabica genotypes and five water regimes: full irrigation (FI 100 and FI 50?full irrigation with 100% and 50% replacement of evapotranspiration, respectively), water deficit (WD 100 and WD 50?water deficit from June to September, with 100% and 50% replacement of evapotranspiration, respectively) and rainfed (without irrigation). The variables evaluated were gas exchange, relative water content (RWC) and productivity. The results showed that during stress, plants under the FI water regime showed higher gas exchange and RWC, differently from what occurred in the WD and rainfed treatments; however, after irrigation, coffee plants under WDs regained their photosynthetic potential. Rainfed and WD 50 plants had more than 50% reduction in RWC compared to FIs. The Iapar 59 cultivar was the most productive genotype and the E237 the lowest. Most importantly, under rainfed conditions, the plants showed lower physiological and productive potential, indicating the importance of irrigation in Coffea arabica in the Brazilian Cerrado. Keywords: Coffea arabica; genotypes; coffee physiology; drought |
Thesagro: |
Café; Coffea Arábica; Fisiologia; Genótipo; Seca. |
Thesaurus Nal: |
Coffea arabica var. arabica; Coffee beans; Drought; Genotype. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1146415/1/Walter-Physiological-changes-of-arabica-coffee.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Registros recuperados : 130 | |
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Biblioteca(s): Embrapa Solos. |
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Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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20. | | CARVALHO, A. V.; CAVALCANTE, M. de A.; SANTANA, C. L.; ALVES, R. M. Características físicas, químicas e atividade antioxidante de frutos de matrizes de cajazeira no estado do Pará. Alimentos e Nutrição, Araraquara, v. 22, n. 1, p. 45-53, jan./mar. 2011.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental. |
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