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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Unidades Centrais. |
Data corrente: |
17/01/2024 |
Data da última atualização: |
17/01/2024 |
Autoria: |
CARLINI, N. R. B. S.; BULHÕES, F. M.; SANT'ANNA, V. |
Afiliação: |
NATALY ROBERTA BEZERRA SANTANA CARLINI, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO DO SERTÃO PERNAMBUCANO; FLÁVIA MURADAS BULHÕES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; VOLTAIRE SANT’ANNA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL. |
Título: |
Grape byproduct flour: perceptions in the juice and wine industries about residue destination. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27269, 2023. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27269 |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
Título em português: Farinha de resíduo de uva: percepção de indústrias de sucos e vinhos sobre o destino do resíduo. |
Conteúdo: |
ABSTRACT - Grape pomace flour, an important functional ingredient, is rarely found in the market and there is no known data in the literature to evaluate the reasons why. Therefore, the objective of this work was to analyze the perception of entrepreneurs and technicians regarding the transformation of grape pomace into products for human consumption and to evaluate the current destination given to this residue. The research was qualitative and was carried out from 2019 to 2020 through in-depth interviews with nine key informants from companies located in the Vale dos Vinhedos region, in Southern Brazil. The results showed that few companies produce flour/powders and seed oil from grape pomace, and that most of them destinate the residue for composting and animal feed. Moreover, the results show that grape pomace flour is perceived as a great potential raw material to develop new products for human consumption, but that the main obstacles for this use were the company’s focus on beverage production, a lack of knowledge of specific technologies for this type of production, the large investments required for this new production chain, reduced labor in family-farming companies, and market uncertainties. Additionally, the concern of the companies to comply with environmental legislation was a strong motivator for the destination of the generated grape pomace. The present work brings important information for the grape-producing chain and the scientific community to evaluate the destination of the generated residues, aiming for the adoption of an ecoinnovative approach to grape pomace. RESUMO - A farinha de bagaço de uva, importante ingrediente funcional, raramente é encontrada no mercado e não há dados conhecidos na literatura que avaliem os motivos disso. Assim, o objetivo deste trabalho foi analisar a percepção de empresários e técnicos quanto ao à transformação do bagaço em produtos para consumo humano e avaliar a atual destinação dada a esse resíduo. A pesquisa foi qualitativa e realizada de 2019 a 2020 por meio de entrevistas, em profundidade, com nove informantes-chave de empresas localizadas na região do Vale dos Vinhedos, no Sul do Brasil. Os resultados mostraram que poucas empresas produzem farinhas/pós e óleo de semente de uva a partir do bagaço de uva, e que a maioria destina o resíduo para compostagem e alimentação animal. Além disso, os resultados mostram que a farinha de bagaço de uva é percebida como uma matéria-prima de grande potencial para o desenvolvimento de novos produtos para consumo humano, mas que os principais obstáculos para esse uso são a falta de conhecimento de tecnologias específicas para esse tipo de produção, os grandes investimentos requeridos nessa nova cadeia produtiva, a redução de mão de obra nas empresas de agricultura familiar e as incertezas do mercado. Adicionalmente, a preocupação das empresas com o cumprimento da legislação ambiental foi um forte motivador para a destinação do bagaço de uva gerado. O presente trabalho traz informações importantes para a cadeia produtiva da uva e a comunidade científica avaliarem a destinação dos resíduos gerados para a adoção de uma abordagem ecoinovadora do bagaço de uva. MenosABSTRACT - Grape pomace flour, an important functional ingredient, is rarely found in the market and there is no known data in the literature to evaluate the reasons why. Therefore, the objective of this work was to analyze the perception of entrepreneurs and technicians regarding the transformation of grape pomace into products for human consumption and to evaluate the current destination given to this residue. The research was qualitative and was carried out from 2019 to 2020 through in-depth interviews with nine key informants from companies located in the Vale dos Vinhedos region, in Southern Brazil. The results showed that few companies produce flour/powders and seed oil from grape pomace, and that most of them destinate the residue for composting and animal feed. Moreover, the results show that grape pomace flour is perceived as a great potential raw material to develop new products for human consumption, but that the main obstacles for this use were the company’s focus on beverage production, a lack of knowledge of specific technologies for this type of production, the large investments required for this new production chain, reduced labor in family-farming companies, and market uncertainties. Additionally, the concern of the companies to comply with environmental legislation was a strong motivator for the destination of the generated grape pomace. The present work brings important information for the grape-producing chain and the scientific community to evaluate the ... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Agricultura Familiar; Bagaço; Cadeia Produtiva; Indústria Alimentícia; Resíduo; Subproduto; Uva. |
Thesaurus Nal: |
Family farms; Food industry; Grape pomace. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160930/1/Grape-byproduct-flour-2023.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE) |
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URL |
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| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Trigo. Para informações adicionais entre em contato com cnpt.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas; Embrapa Trigo. |
Data corrente: |
14/12/2022 |
Data da última atualização: |
14/12/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 2 |
Autoria: |
LAU, D.; SAMPAIO, M. V.; SALVADORI, J. R.; PEREIRA, P. R. V. da S.; SANTOS, C. D. R. dos; ENGEL, E.; PANIZZI, A. R.; MARSARO JUNIOR, A. L. |
Afiliação: |
DOUGLAS LAU, CNPT; MARCUS VINICIUS SAMPAIO, Universidade Federal de Uberlândia; JOSÉ ROBERTO SALVADORI, Universidade de Passo Fundo; PAULO ROBERTO VALLE DA S PEREIRA, CNPF; CARLOS DIEGO RIBEIRO DOS SANTOS, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; EDUARDO ENGEL, Universidade de São Paulo; ANTONIO RICARDO PANIZZI, CNPT; ALBERTO LUIZ MARSARO JUNIOR, CNPT. |
Título: |
Historical and contemporary perspectives on the biological control of aphids on winter cereals by parasitoids in South America. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Neotropical Entomology, 12 Dec. 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s13744-022-01013-1 |
Idioma: |
Inglês |
Palavras-Chave: |
Biological control in Latin America; Cereais de inverno; Controle biológico na América Latina; Natural enemy; Parasitoides; Winter Cereals. |
Thesagro: |
Controle Biológico; Praga de Planta; Pulgão. |
Thesaurus NAL: |
Food webs; Pest control; Subtropics; Winter wheat. |
Categoria do assunto: |
-- O Insetos e Entomologia |
Marc: |
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