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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  17/01/2024
Data da última atualização:  17/01/2024
Autoria:  CARLINI, N. R. B. S.; BULHÕES, F. M.; SANT'ANNA, V.
Afiliação:  NATALY ROBERTA BEZERRA SANTANA CARLINI, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO, CIÊNCIA E TECNOLOGIA DO SERTÃO DO SERTÃO PERNAMBUCANO; FLÁVIA MURADAS BULHÕES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL; VOLTAIRE SANT’ANNA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DO RIO GRANDE DO SUL.
Título:  Grape byproduct flour: perceptions in the juice and wine industries about residue destination.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27269, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27269
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Farinha de resíduo de uva: percepção de indústrias de sucos e vinhos sobre o destino do resíduo.
Conteúdo:  ABSTRACT - Grape pomace flour, an important functional ingredient, is rarely found in the market and there is no known data in the literature to evaluate the reasons why. Therefore, the objective of this work was to analyze the perception of entrepreneurs and technicians regarding the transformation of grape pomace into products for human consumption and to evaluate the current destination given to this residue. The research was qualitative and was carried out from 2019 to 2020 through in-depth interviews with nine key informants from companies located in the Vale dos Vinhedos region, in Southern Brazil. The results showed that few companies produce flour/powders and seed oil from grape pomace, and that most of them destinate the residue for composting and animal feed. Moreover, the results show that grape pomace flour is perceived as a great potential raw material to develop new products for human consumption, but that the main obstacles for this use were the company’s focus on beverage production, a lack of knowledge of specific technologies for this type of production, the large investments required for this new production chain, reduced labor in family-farming companies, and market uncertainties. Additionally, the concern of the companies to comply with environmental legislation was a strong motivator for the destination of the generated grape pomace. The present work brings important information for the grape-producing chain and the scientific community to evaluate the ... Mostrar Tudo
Thesagro:  Agricultura Familiar; Bagaço; Cadeia Produtiva; Indústria Alimentícia; Resíduo; Subproduto; Uva.
Thesaurus Nal:  Family farms; Food industry; Grape pomace.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160930/1/Grape-byproduct-flour-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE67056 - 1UPEAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Florestas; Embrapa Trigo.
Data corrente:  14/12/2022
Data da última atualização:  14/12/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  LAU, D.; SAMPAIO, M. V.; SALVADORI, J. R.; PEREIRA, P. R. V. da S.; SANTOS, C. D. R. dos; ENGEL, E.; PANIZZI, A. R.; MARSARO JUNIOR, A. L.
Afiliação:  DOUGLAS LAU, CNPT; MARCUS VINICIUS SAMPAIO, Universidade Federal de Uberlândia; JOSÉ ROBERTO SALVADORI, Universidade de Passo Fundo; PAULO ROBERTO VALLE DA S PEREIRA, CNPF; CARLOS DIEGO RIBEIRO DOS SANTOS, Universidade Federal do Rio Grande do Sul; EDUARDO ENGEL, Universidade de São Paulo; ANTONIO RICARDO PANIZZI, CNPT; ALBERTO LUIZ MARSARO JUNIOR, CNPT.
Título:  Historical and contemporary perspectives on the biological control of aphids on winter cereals by parasitoids in South America.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Neotropical Entomology, 12 Dec. 2022.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s13744-022-01013-1
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Biological control in Latin America; Cereais de inverno; Controle biológico na América Latina; Natural enemy; Parasitoides; Winter Cereals.
Thesagro:  Controle Biológico; Praga de Planta; Pulgão.
Thesaurus NAL:  Food webs; Pest control; Subtropics; Winter wheat.
Categoria do assunto:  --
O Insetos e Entomologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Trigo (CNPT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPF58432 - 1UPCAP - DD
CNPT45454 - 1UPCAP - DD
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