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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros; Embrapa Unidades Centrais. MenosEmbrapa Amapá; Embrapa Amazônia Ocidental; Embrapa Amazônia Oriental; Embrapa Cerrados; Embrapa Meio-Norte; Embrapa Pantanal; Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido; Embrapa Tabuleiros Costeiros... Mostrar Todas |
Data corrente: |
17/06/2002 |
Data da última atualização: |
22/05/2023 |
Tipo da produção científica: |
Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento |
Autoria: |
SALOMAO, A. N. |
Título: |
Avaliacao da tolerancia de sementes de joa (Zizyphus joazeiro) a exposicao ao nitrogenio liquido. |
Ano de publicação: |
2001 |
Fonte/Imprenta: |
Brasilia: Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia, 2001. |
Páginas: |
16 p. |
Série: |
Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 1). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
A tolerância de sementes - endocarpos - de Zozyphus joazeiro (Mart.) à temperatura zubzero de -196ºC foi avaliada. As sementes foram expostas diretamente ao nitrogênio líquido por 24 horas e descongeladas lentamente à temperatura ambiente. As sementes não se mostraram sensíveis ao nitrogênio líquido e apresentaram maiores percentagem e velocidade de germinação que a testemunha. Os resultados sugerem que as sementes são tolerantes ao congelamento e que a criopreservação pode ser uma alternativa para a conservação de germoplasma da espécie. |
Palavras-Chave: |
Biological conservation; Biological preservation; Brasil; Brasília; Conservação biológica; Conservacao de germoplasma; Distrito Federal; Drug plants; Germinacao de semente; Joa; Joá - semente; Juá - semente; Liquid nitrogen; Nitrogenio liquido; Seed; Semente de Joá; Species; Tolerancia; Zizyphus joazeiro. |
Thesagro: |
Congelamento; Conservação; Criopreservação; Embebição; Espécie; Germinação; Germoplasma; Juá; Nitrogênio; Planta Medicinal; Semente; Ziziphus Joazeiro. |
Thesaurus Nal: |
freezing; germination; germplasm; germplasm conservation; nitrogen; seeds. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/180569/1/54220001.pdf
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Marc: |
LEADER 02153nam a2200577 a 4500 001 1180569 005 2023-05-22 008 2001 bl uuuu u0uu1 u #d 100 1 $aSALOMAO, A. N. 245 $aAvaliacao da tolerancia de sementes de joa (Zizyphus joazeiro) a exposicao ao nitrogenio liquido. 260 $aBrasilia: Embrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia$c2001 300 $a16 p. 490 $aEmbrapa Recursos Geneticos e Biotecnologia. Boletim de Pesquisa e Desenvolvimento, 1). 520 $aA tolerância de sementes - endocarpos - de Zozyphus joazeiro (Mart.) à temperatura zubzero de -196ºC foi avaliada. As sementes foram expostas diretamente ao nitrogênio líquido por 24 horas e descongeladas lentamente à temperatura ambiente. As sementes não se mostraram sensíveis ao nitrogênio líquido e apresentaram maiores percentagem e velocidade de germinação que a testemunha. Os resultados sugerem que as sementes são tolerantes ao congelamento e que a criopreservação pode ser uma alternativa para a conservação de germoplasma da espécie. 650 $afreezing 650 $agermination 650 $agermplasm 650 $agermplasm conservation 650 $anitrogen 650 $aseeds 650 $aCongelamento 650 $aConservação 650 $aCriopreservação 650 $aEmbebição 650 $aEspécie 650 $aGerminação 650 $aGermoplasma 650 $aJuá 650 $aNitrogênio 650 $aPlanta Medicinal 650 $aSemente 650 $aZiziphus Joazeiro 653 $aBiological conservation 653 $aBiological preservation 653 $aBrasil 653 $aBrasília 653 $aConservação biológica 653 $aConservacao de germoplasma 653 $aDistrito Federal 653 $aDrug plants 653 $aGerminacao de semente 653 $aJoa 653 $aJoá - semente 653 $aJuá - semente 653 $aLiquid nitrogen 653 $aNitrogenio liquido 653 $aSeed 653 $aSemente de Joá 653 $aSpecies 653 $aTolerancia 653 $aZizyphus joazeiro
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Registro original: |
Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN) |
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Biblioteca |
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Origem |
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Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
17/12/2021 |
Data da última atualização: |
27/07/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
PRESTES, A. A.; VARGAS, M. O.; HELM, C. V.; ESMERINO, E. A.; SILVA, R.; PRUDENCIO, E. S. |
Afiliação: |
AMANDA ALVES PRESTES, Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Alimentos, Universidade Federal de Santa Catarina; MARYELLA OSÓRIO VARGAS, Universidade Federal de Santa Catarina; CRISTIANE VIEIRA HELM, CNPF; ERICK ALMEIDA ESMERINO, Instituto federal do Rio de Janeiro; RAMON SILVA, Instituto federal do Rio de Janeiro; ELANE SCHWINDEN PRUDENCIO, Universidade Federal de Santa Catarina. |
Título: |
How to improve the functionality, nutritional value and health properties of fermented milks added of fruits bioactive compounds: a review. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Food Science and Technology, v. 42, e17721, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1590/fst.17721 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Fermented milks, with diverse manufacturing, fermentations and specific strains, have been consumed around the world, with a millennial knowledge of their production. These dairy products have a potential nutritional value, taking food industries to invest, nowadays, in dairy products with a functional and healthy appeal due to the changes in the habits and diet of the population. The addition of natural ingredients from vegetables and fruits into fermented milks is a tendency nowadays. The inclusion of natural additives may change the texture, composition, sensory attributes and increase of the shelf life since some compounds are related to have a high antioxidant activity, which decreases the development of deteriorating microorganisms. These called bioactive compounds are synthesized by plants and also may contribute to the fermented milk formulation, in special from fruits, which increase the sensory acceptance. Several classes of fruits bioactive compounds are associated to several health benefits and are a base of many studies about functional fermented milks, reported in this review. This theory background becomes essential for future studies and dairy products development. |
Palavras-Chave: |
Alimento funcional; Atividade antioxidante; Functional food. |
Thesaurus NAL: |
Antioxidant activity; Dairy products; Natural additives; Prebiotics. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1138019/1/FST-2022-HowImproveMilksAddedFruitsBioactive.pdf
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Marc: |
LEADER 02074naa a2200277 a 4500 001 2138019 005 2022-07-27 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1590/fst.17721$2DOI 100 1 $aPRESTES, A. A. 245 $aHow to improve the functionality, nutritional value and health properties of fermented milks added of fruits bioactive compounds$ba review.$h[electronic resource] 260 $c2022 520 $aFermented milks, with diverse manufacturing, fermentations and specific strains, have been consumed around the world, with a millennial knowledge of their production. These dairy products have a potential nutritional value, taking food industries to invest, nowadays, in dairy products with a functional and healthy appeal due to the changes in the habits and diet of the population. The addition of natural ingredients from vegetables and fruits into fermented milks is a tendency nowadays. The inclusion of natural additives may change the texture, composition, sensory attributes and increase of the shelf life since some compounds are related to have a high antioxidant activity, which decreases the development of deteriorating microorganisms. These called bioactive compounds are synthesized by plants and also may contribute to the fermented milk formulation, in special from fruits, which increase the sensory acceptance. Several classes of fruits bioactive compounds are associated to several health benefits and are a base of many studies about functional fermented milks, reported in this review. This theory background becomes essential for future studies and dairy products development. 650 $aAntioxidant activity 650 $aDairy products 650 $aNatural additives 650 $aPrebiotics 653 $aAlimento funcional 653 $aAtividade antioxidante 653 $aFunctional food 700 1 $aVARGAS, M. O. 700 1 $aHELM, C. V. 700 1 $aESMERINO, E. A. 700 1 $aSILVA, R. 700 1 $aPRUDENCIO, E. S. 773 $tFood Science and Technology$gv. 42, e17721, 2022.
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Embrapa Florestas (CNPF) |
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