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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café; Embrapa Rondônia; Embrapa Semiárido.
Data corrente:  26/02/2013
Data da última atualização:  27/02/2018
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FERRÃO, L. F. V.; CAIXETA, E. T.; SOUZA, F. de F.; ZAMBOLIM, E. M.; CRUZ, C. D.; ZABOLIM, L.; SAKIYAMA, N. S.
Afiliação:  LUÍS FELIPE V. FERRÃO, Instituto de Biotecnologia Aplicada á Agropecuária(BIOAGRO) Laboratório BIOCAFÉ, Universidade Federal de Viçosa,MG; EVELINE TEIXEIRA CAIXETA, SAPC; FLAVIO DE FRANCA SOUZA, CPATSA; EUNIZE M.ZAMBOLIM, Instituto de Biotecnologia Aplicada áAgropecuária(BIOAGRO), Laboratório BIOCAFÉ, Universidade Federal de Viçosa, MG; COSME D.CRUZ, Departamento de Biologia Geral, Universidade Federal de Viçosa, MG; LAÉRCIO ZAMBOLIM, Departamento de Fitopatologia, Univerdade Federal de Viçosa, MG; NEY S. SAKIYAMA, Departamento de Fitotecnia, Universidade Federal de Viçosa, MG.
Título:  Comparative study of different molecular markers for classifying and establishing genetic relationshps in Coffea Canephora.
Ano de publicação:  2013
Fonte/Imprenta:  Plant Systematics and Evolution, Springer Verlag, New York, v. 299, p. 225-238, 2013.
Idioma:  Inglês
Português
Conteúdo:  The genetic variability characterization of the accessions of the germplasm collection, using molecular markers, is being applied as a complementary strategy to the traditional approaches to redefine the plant genetic resources. In this study, we compared the informativeness and efficiency of the molecular markers RAPD, AFLP and SSR in the analysis of 94 accessions of Coffea canephora germplasm held by the breeding program of the Brazilian Agricultural Research Corporation (Embrapa), Rondonia State, Brazil. For this, we considered the marker?s discriminatory power and level of polymorphism detected and also the genetic relationships and clustering (dendrogram) analysis. The RAPD marker yielded low-quality data and problems in the discrimination of some accessions, being less recommended for genetic studies of C. canephora . The SSRs had a higher level of information content and yielded high-quality data, while AFLP was the most efficient marker system because of the simultaneous detection of abundant polymorphism markers per few reactions. Our results indicate that AFLP and SSR, allies to the intrinsic characteristics of each technique, are the most suitable molecular markers for genetic studies of C. canephora .However, the choice of AFLP or SSR in the species characterization should be made in agreement with some characteristics that are discussed in this work.
Palavras-Chave:  AFLP; Coffee; Melhoramento genético; RAPD; Robusta coffee; SSR.
Thesagro:  Café.
Thesaurus Nal:  genetic relationships.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/173275/1/Flvio-2013.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/216288/1/Ferrao-et-al-2013-1.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1439 - 1UPCAP - DD
CPAF-RO16560 - 1UPEAP - DD
CPATSA57230 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  15/09/2011
Data da última atualização:  20/09/2011
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  FONSECA, F. A. da; SOARES JÚNIOR, M. S.; CALIARI, M.; BASSINELLO, P. Z.; EIFERT, E. da C.; GARCIA, D. M.
Afiliação:  FLÁVIA ARAÚJO DA FONSECA, SENAI-GO; MANOEL SOARES SOARES JÚNIOR, UFG; MÁRCIO CALIARI, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF; EDUARDO DA COSTA EIFERT, CNPAF; DIVA MENDONÇA GARCIA, INSTITUTO FEDERAL DE EDUCAÇÃO TECNOLÓGICA DE GOIÁS, URUTAÍ.
Título:  Changes occurring during the parboiling of upland rice and in the maceration water at different temperatures and soaking times.
Ano de publicação:  2011
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Science & Technology, v. 46, p. 1912-1920, 2011.
DOI:  10.1111/j.1365-2621.2011.02701.x
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to investigate the influence of temperature and soaking time on the quality of grains from two upland rice cultivars. Response surface methodology and a central compound rotational design were used. The data obtained for the cultivars BRS Primavera and BRS Sertaneja varied, respectively, between 27.7-55.0% and 26.0-51.7% for the Husk-Splitting Index; between 0.8-5.0% and 0.0-4.0% for the incidence of ?banana? grains; between 0.0-2.0% and 0.0-1.2% for non-gelatinised grains; and between 0.2-0.7% and 0.2-0.8% for soluble solids in the maceration water. Because BRS Primavera grains had a narrower shape, they absorbed the water faster and consequently presented a greater amount of physical defects, although the losses to the water were smaller than BRS Sertaneja.
Thesagro:  Arroz; Maceração; Oryza sativa; Parboilização; Tecnologia de alimento.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF30873 - 1UPCAP - PP2011.0402011.040
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