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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos; Embrapa Meio-Norte.
Data corrente:  19/12/2023
Data da última atualização:  19/12/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  NUNES, J. de O.; POMPEU, R. C. F. F.; BUENO, L. G.; TAVARES, R. de K. O.; CLARK, M. V. G.; SAGRILO, E.; OLIVEIRA JUNIOR, J. O. L. de; SOUZA, H. A. de.
Afiliação:  JENEFER DE OLIVEIRA NUNES, Universidade Estadual Vale do Acaraú; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; LUICE GOMES BUENO GALVANI, CNPC; RITA DE KÁSSIA OLIVEIRA TAVARES, Universidade Estadual Vale do Acaraú; MARCUS VINICIUS GUIMARÃES CLARK, Universidade Federal do Piauí; EDVALDO SAGRILO, CPAMN; JOSE OSCAR LUSTOSA DE OLIVEIRA JUNIOR, CPAMN; HENRIQUE ANTUNES DE SOUZA, CPAMN.
Título:  Response of Urochloa mosambicensis genotypes to phosphorus fertilization in soil with low phosphorus levels.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.24, - 14, 20230028, 2023
DOI:  https://doi.org/10.1590/S1519-994020230028
Idioma:  Inglês
Português
Notas:  Título em português: Resposta de genótipos de Urochloa mosambicensis à adubação fosfatada em solo com baixo nível de fósforo.
Conteúdo:  Abstract: Phosphorus (P) is one of the main nutrients capable of increasing yields of tropical grasses. The definition of adequate P fertilizer rates can contribute to improving forage production of pastures. However, the efficiency in the response of different genotypes of Urochloa mosambicensis (Hack.) Dandy (Bushveld herringbone grass) to P fertilizer rates is not known. This study aimed to quantify the response of U. mosambicensis genotypes to P fertilizer levels and classify the genotypes as to efficiency and responsiveness. The experiment was carried out in pots, under controlled conditions, in a completely randomized design, in a 2 x 9 factorial with five replications. The factors consisted of equivalent P rates of 10 and 90 kg ha-1 of P2O5 (triple superphosphate) and eight genotypes of U. mosambicensis (UmCO-1 (2), UmCO-2 (2), UmCO-4 (1), UmCO-8 (1), UmCO-11 (2), UmCO-12 (2), UmCO-13 (2) and UmCO-14 (2)), in addition to a control, Urochloa brizantha syn. Brachiaria brizantha cv. BRS Piatã. Each experimental unit consisted of one pot. Biometric attributes and dry mass yield were evaluated over four cutting cycles. There was no effect of the P fertilization x genotypes interaction for the variables evaluated. However, the highest fertilizer rate increased dry mass yield and tiller population density in all genotypes and cuttings evaluated. The genotype UmCO-4 (1) and the cultivar BRS Piatã proved to be responsive to and efficient in P use. The highest P rate promoted g... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bushveld herringbone grass; Capim-corrente; Dry mass yield; Mineral nutrition; Nutrição mineral; Nutritional efficiency; Rendimento de massa seca; Responsiveness; Responsividade.
Thesagro:  Adubação; Capim Urochloa; Eficiência Nutricional; Fertilizante Fosfatado; Fósforo; Gramínea Forrageira; Melhoramento Vegetal; Nutrição Vegetal; Urochloa Mosambicensis.
Thesaurus Nal:  Brazil; Forage grasses; Nutrient use efficiency; Plant breeding; Plant nutrition; Semiarid soils.
Categoria do assunto:  G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1159947/1/CNPC-2023-Response-of-Urochloa-mosambicensis.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPC40705 - 1UPCAP - DD
CPAMN34108 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria de Alimentos. Para informações adicionais entre em contato com ctaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  09/12/2020
Data da última atualização:  07/01/2021
Tipo da produção científica:  Capítulo em Livro Técnico-Científico
Autoria:  SILVEIRA, M. F. da; COMETTANT RABANAL, R.; VIEIRA, C. P.; CONTE-JUNIOR, C. A.; SOARES, A. G.; FREITAS-SILVA, O.; CABRAL, L. M. C.
Afiliação:  Michelle Fernandes da Silveira, UFRJ; Raúl Comettant Rabanal, UFRRJ; Carla Paulo Vieira, UFRJ; Carlos Adam Conte-Junior, UFRJ; ANTONIO GOMES SOARES, CTAA; OTNIEL FREITAS SILVA, CTAA; LOURDES MARIA CORREA CABRAL, CTAA.
Título:  Carboxymethyl cellulose and sodium alginate edible coating to preserve the physicochemical and microbial quality of strawberry (fragaria ananassa)
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  In: ULHÕA, J. L. R. (Org.). Ciências Biológicas e da terra: princípios fundamentais. Piracanjuba: Editora Conhecimento Livre, 2020, cap. 17. p. 178-193
ISBN:  978-65-86072-60-0
DOI:  10.37423/200702029
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Strawberry is a highly perishable fruit due to postharvest pathological problems, mainly caused by Botrytis cinerea fungus. Thus, edible coatings can be a technological alternative to chemical additives in strawberry preservation, because coatings from natural sources have been considered an environmentally friendly technology, used to preserve and extend the postharvest shelf life of fruits. Therefore, the aim of this study was to evaluate the capacity of two edible coatings (sodium alginate and carboxymethyl cellulose) to keep the physicochemical and microbial quality and extend shelf life of strawberries. The produced coat was obtained from the spreading of film-forming solution on glass petri dishes and strawberries were immersed in the coating solution and stored at refrigeration temperature (2.0?4.5°C). Thermogravimetric analysis, film thickness and weight loss percentage of the coated and control samples were performed. The films exhibited thickness from 0.015 to 0.060 mm. Thermogravimetric analysis showed similar decomposition behavior for the films produced. In addition, the films showed suitable thermic stability. Weight loss percentage were not significantly diferente (p>0.05) in coated strawberries compared to the control. Edible coating prevented Botrytis sp. injuries when stored up to 5 days at refrigeration temperature. Therefore, strawberry coated presented higher microbial quality characteristics than control and it can be a potential alternative to fruit in... Mostrar Tudo
Thesagro:  Biofilme; Morango; Pós-Colheita; Preservação de Alimento; Produto de Origem Vegetal; Revestimento; Tecnologia de Alimento.
Thesaurus NAL:  Coatings; Edible films; Food preservation; Food technology; Vegetables.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA15069 - 1UPCPL - DD
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