Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  20/11/2017
Data da última atualização:  20/11/2017
Autoria:  WURZ, D. A.; BRIGHENTI, A. F.; MARCON FILHO, J. L.; ALLEBRANDT, R.; BEM, B. P. de; RUFATO, L.; KRETZSCHMAR, A. A.
Afiliação:  Douglas André Würz, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Alberto Fontanella Brighenti, Estação Experimental de São Joaquim/Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina; José Luiz Marcon Filho, Viticultura Vinícola Legado; Ricardo Allebrandt, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Betina Pereira de Bem, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Leo Rufato, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina; Aike Anneliese Kretzschmar, Centro de Ciências Agrárias/Universidade do Estado de Santa Catarina.
Título:  Agronomic performance of 'Cabernet Sauvignon' with leaf removal management in a high-altitude region of Southern Brazil.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 10, p. 869-876, out. 2017.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Desempenho agronômico de 'Cabernet Sauvignon' com manejo de desfolha em região de elevada altitude no Sul do Brasil.
Conteúdo:  The objective of this work was to compare the effect of different times of leaf removal on the vegetative-productive efficiency and on the chemical and physical characteristics of 'Cabernet Sauvignon' clusters in a high-altitude region of the state of Santa Catarina, Brazil. The experiment was conducted in the 2015 and 2016 vintages, in a commercial vineyard, located in the municipality of São Joaquim, in the state of Santa Catarina, at 1,230-m altitude. The treatments consisted of different times leaf removal in the cluster zone, in the following phenological stages: full bloom, buckshot berries, pea-sized berries, veraison, and 15 days after veraison, besides a control without leaf removal. The evaluated variables were subjected to the analysis of variance and compared with the Scott-Knott test, at 5% probability. In a high-altitude region, leaf removal provides more adequate indices for plant vegetative:yield balance. It also increases yield when performed during the pea-sized berry and veraison stages, increases the fertility index when performed during the pea-sized berry stage, and improves the chemical composition of 'Cabernet Sauvignon' grape when performed up to the pea-sized berry stage. The obtained results show the importance of early leaf removal to obtain must with potential for the production of quality wines.
Palavras-Chave:  Altitude wines; Desfolha precoce; Early leaf removal; Grape ripening; Manejo da videira; Maturação da uva; Vine management; Viticultura de altitude.
Thesagro:  Vitis Vinifera.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/166952/1/Agronomic-performance-of-Cabernet-Sauvignon.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE61899 - 1UPEAP - PP630.72081P474
Voltar






Ordenar por: RelevânciaAutorTítuloAnoImprime registros no formato resumido      Imprime registros no formato resumido
Registros recuperados : 95
Primeira ... 12345 ... Última
Registros recuperados : 95
Primeira ... 12345 ... Última
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional