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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Pesca e Aquicultura. |
Data corrente: |
07/03/2017 |
Data da última atualização: |
07/03/2017 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
MATOS, F. T. de; WEBBER, D. C.; FONTOURA, A. C.; PINHO, E.; ROUBACH, R.; BUENO, G. W.; FLORÊNCIO, D.; BARROS, D. J. |
Afiliação: |
FLAVIA TAVARES DE MATOS, CNPASA; DANIEL CHAVES WEBBER, CNPASA; ALEXANDRE CESAR FONTOURA, estagiário; EMILIO PINHO, estagiário; RODRIGO ROUBACH, INPA; GUILHERME WOLFF BUENO, UNESP; DEUSIANO FLORENCIO, UFT; DAYANE JULIATE BARROS, UFT. |
Título: |
Monitoramento de qualidade de água das atividades aquícolas em reservatórios continentais brasileiros. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Palmas: Embrapa Pesca e Aquicultura, 2016. |
Páginas: |
66 p. |
Série: |
(Embrapa Pesca e Aquicultura. Documentos, 32). |
ISSN: |
2318-1400 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Introdução. Impactos da aquicultura na qualidade de água de reservatórios. O processo de eutrofização. Particularidades dos ciclos biogeoquímicos em reservatórios. O fósforo nas águas. Dinâmica do nitrogênio nos ecossistemas aquáticos. Parâmetros de qualidade de água, periodicidade e pontos de coleta para monitoramento da aquicultura em reservatórios continentais segundo a legislação. Processos hidrodinâmicos em reservatórios continentais. Metodologia para avaliação da área de influência de atividade aquícola - Estudo de Caso do Reservatório da PCH Lagoa Grande. Coletas de Água em Campo. Análises laboratoriais. Interpretação de dados de qualidade de água da aquicultura em reservatórios continentais. Análise Temporal de Qualidade de Água. Análise Espacial de Qualidade de Água. Índices de qualidade de água comumente utilizados para reservatórios. Índice de Estado Trófico - IET. Índice de Qualidade de Água para Reservatórios ? IQAR. Índice da Comunidade Zooplanctônica para Reservatórios (ICZ RES). Considerações finais. Referências. |
Palavras-Chave: |
Eutroficação; Geoprocessamento; Monitoramento ambiental; Reservatório continental brasileiro. |
Thesagro: |
Aquicultura; Qualidade da água. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/157277/1/CNPASA-2016-dc32.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Pesca e Aquicultura (CNPASA) |
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Biblioteca |
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Tipo/Formato |
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Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Mandioca e Fruticultura. |
Data corrente: |
23/04/2019 |
Data da última atualização: |
06/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
RODRIGUEZ, M. A. D.; BARQUERO, M.; HECK, D.; MIZUBUTI, E. S. G.; STAVER, C. P. |
Afiliação: |
MIGUEL ANGEL DITA RODRIGUEZ, CNPMF; MARCIA BARQUERO, Bioversity International; DANIEL HECK, UFV; EDUARDO S. G. MIZUBUTI, UFV; CHARLES P. STAVER, Bioversity International. |
Título: |
Fusarium Wilt of Banana: current knowledge on epidemiology and research needs toward sustainable disease management |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Frontiers in Plant Science, v.9, Article 1468, October, 2018. |
ISSN: |
1664-462X |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Banana production is seriously threatened by Fusarium wilt (FW), a disease caused by the soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc). In the mid-twentieth century FW, also known as ?Panama disease?, wiped out the Gros Michel banana industry in Central America. The devastation caused by Foc race 1 was mitigated by a shift to resistant Cavendish cultivars, which are currently the source of 99% of banana exports. However, a new strain of Foc, the tropical race 4 (TR4), attacks Cavendish clones and a diverse range of other banana varieties. Foc TR4 has been restricted to East and parts of Southeast Asia for more than 20 years, but since 2010 the disease has spread westward into five additional countries in Southeast and South Asia (Vietnam, Laos, Myanmar, India, and Pakistan) and at the transcontinental level into the Middle East (Oman, Jordan, Lebanon, and Israel) and Africa (Mozambique). The spread of Foc TR4 is of great concern due to the limited knowledge about key aspects of disease epidemiology and the lack of effective management models, including resistant varieties and soilmanagement approaches. In this reviewwe summarize the current knowledge on the epidemiology of FWof banana, highlighting knowledge gaps in pathogen survival and dispersal, factors driving disease intensity, soil and plant microbiome and the dynamics of the disease. Comparisons with FW in other crops were also made to indicate possible differences and commonalities. Our current understanding of the role of main biotic and abiotic factors on disease intensity is reviewed, highlighting research needs and futures directions. Finally, a set of practices and their impact on disease intensity are discussed and proposed as an integrative management approach that could eventually be used by a range of users, including plant protection organizations, researchers, extension workers and growers. MenosBanana production is seriously threatened by Fusarium wilt (FW), a disease caused by the soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc). In the mid-twentieth century FW, also known as ?Panama disease?, wiped out the Gros Michel banana industry in Central America. The devastation caused by Foc race 1 was mitigated by a shift to resistant Cavendish cultivars, which are currently the source of 99% of banana exports. However, a new strain of Foc, the tropical race 4 (TR4), attacks Cavendish clones and a diverse range of other banana varieties. Foc TR4 has been restricted to East and parts of Southeast Asia for more than 20 years, but since 2010 the disease has spread westward into five additional countries in Southeast and South Asia (Vietnam, Laos, Myanmar, India, and Pakistan) and at the transcontinental level into the Middle East (Oman, Jordan, Lebanon, and Israel) and Africa (Mozambique). The spread of Foc TR4 is of great concern due to the limited knowledge about key aspects of disease epidemiology and the lack of effective management models, including resistant varieties and soilmanagement approaches. In this reviewwe summarize the current knowledge on the epidemiology of FWof banana, highlighting knowledge gaps in pathogen survival and dispersal, factors driving disease intensity, soil and plant microbiome and the dynamics of the disease. Comparisons with FW in other crops were also made to indicate possible differences and commonalities. Our current understand... Mostrar Tudo |
Thesagro: |
Banana; Doença de Planta; Fusarium. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/196170/1/Fusarium-Wilt-of-Banana.pdf
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Marc: |
LEADER 02559naa a2200217 a 4500 001 2108408 005 2019-12-06 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1664-462X 100 1 $aRODRIGUEZ, M. A. D. 245 $aFusarium Wilt of Banana$bcurrent knowledge on epidemiology and research needs toward sustainable disease management$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aBanana production is seriously threatened by Fusarium wilt (FW), a disease caused by the soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. cubense (Foc). In the mid-twentieth century FW, also known as ?Panama disease?, wiped out the Gros Michel banana industry in Central America. The devastation caused by Foc race 1 was mitigated by a shift to resistant Cavendish cultivars, which are currently the source of 99% of banana exports. However, a new strain of Foc, the tropical race 4 (TR4), attacks Cavendish clones and a diverse range of other banana varieties. Foc TR4 has been restricted to East and parts of Southeast Asia for more than 20 years, but since 2010 the disease has spread westward into five additional countries in Southeast and South Asia (Vietnam, Laos, Myanmar, India, and Pakistan) and at the transcontinental level into the Middle East (Oman, Jordan, Lebanon, and Israel) and Africa (Mozambique). The spread of Foc TR4 is of great concern due to the limited knowledge about key aspects of disease epidemiology and the lack of effective management models, including resistant varieties and soilmanagement approaches. In this reviewwe summarize the current knowledge on the epidemiology of FWof banana, highlighting knowledge gaps in pathogen survival and dispersal, factors driving disease intensity, soil and plant microbiome and the dynamics of the disease. Comparisons with FW in other crops were also made to indicate possible differences and commonalities. Our current understanding of the role of main biotic and abiotic factors on disease intensity is reviewed, highlighting research needs and futures directions. Finally, a set of practices and their impact on disease intensity are discussed and proposed as an integrative management approach that could eventually be used by a range of users, including plant protection organizations, researchers, extension workers and growers. 650 $aBanana 650 $aDoença de Planta 650 $aFusarium 700 1 $aBARQUERO, M. 700 1 $aHECK, D. 700 1 $aMIZUBUTI, E. S. G. 700 1 $aSTAVER, C. P. 773 $tFrontiers in Plant Science$gv.9, Article 1468, October, 2018.
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Embrapa Mandioca e Fruticultura (CNPMF) |
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