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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Café. |
Data corrente: |
30/12/2019 |
Data da última atualização: |
30/12/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.; PEREIRA, A. A. |
Afiliação: |
Ivan de Paiva Barbosa, Universidade Federal de Viçosa - UFV; ANTONIO CARLOS BAIAO DE OLIVEIRA, CNPCa; Renato Domiciano Silva Rosado, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Ney Sussumu Sakiyama, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Cosme Damião Cruz, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Antônio Alves Pereira, Universidade Federal de Viçosa - UFV; Antônio Alves Pereira, Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais - EPAMIG/Unidade Sudeste. |
Título: |
Sensory quality of Coffea arabica L. genotypes influenced by postharvest processing. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, n. 4, p. 428-435, 2019. |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The specialty coffee market has grown significantly in the past decades and has several cultivars with productive potential. The objective of this study was to evaluate the sensory profile of the beverage produced from Coffea arabica L. genotypes based on postharvest processing and to identify cultivars with the greatest genetic potential for coffee cultivation in the city of Araponga, Minas Gerais, Brazil. The experiment was a randomized complete block design with two replicates and 11 genotypes with different levels of resistance to rust. The sensory profile demonstrated an interaction between the genotype and the processing technique. Five of the genotypes presented total scores above 85 points according to the SCAA protocol. Moreover, two of these genotypes yielded heightened sensory notes after undergoing dry processing. The selection of coffee genotypes should consider the level of technology involved in the drying of the coffee beans, which preserves the potential quality of the beverage. |
Palavras-Chave: |
Beverage quality; Correlation network; Radar chart; Sensory attributes. |
Thesagro: |
Coffea Arábica. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/207924/1/Sensory-quality-of-coffea-arabica-L.-genotypes.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Café (CNPCa) |
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Registros recuperados : 21 | |
6. | | GONZALES, R. V.; ZAMBOLIM, L.; ALMEIDA, D. P.; CAIXETA, E. T.; ROSADO, R. D. S.; VERDIN-FILHO, A. C. Prospects for achieving multiple disease resistance with Coffea canephora clones. Australasian Plant Pathology, v. 52, n. 5, p. 451-462, 2023.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 4 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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7. | | CORDEIRO, M. H. M.; BRUCKNER, C. H.; ROSADO, R. D. S.; SANTOS, C. E. M. dos; CAIXETA, E. T.; SOUSA, T. V.; CRUZ, C. D. Contribution of male genitors in open-pollination progenies of sour passion fruit. Euphytica, v. 216, n. 9, 2020.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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13. | | SANTOS, I. G. DOS; PEIXOTO, M. A.; CRUZ, C. D.; FERREIRA, R. de P.; NASCIMENTO, M.; ROSADO, R. D. S.; SANT ANNA, I. DE C. A novel approach to determine tropical persistence on alfalfa germplasm. Agronomy Journal, v. 114, p. 3225-3233, 2022.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste. |
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15. | | BARBOSA, I. de P.; OLIVEIRA, A. C. B. de; ROSADO, R. D. S.; SAKIYAMA, N. S.; CRUZ, C. D.; PEREIRA, A. A.; PEREIRA, A. A. Sensory quality of Coffea arabica L. genotypes influenced by postharvest processing. Crop Breeding and Applied Biotechnology, v. 19, n. 4, p. 428-435, 2019.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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16. | | ROSADO, R. D. S.; FIALHO, G. S.; DIAS, B. A. S.; ROSADO, T. B.; MARTINEZ, H. E. P.; LAVIOLA, B. G. Screening Jatropha genotypes for aluminum tolerance using the solution-paper method. Semina. Ciências Agrárias, Londrina, v. 33, n. 4, p. 1273-1280, jul./ago. 2012.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: B - 1 |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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17. | | FIALHO, G. S.; ROSADO, R. D. S.; DIAS, B. A. S.; LAVIOLA, B. G.; MARTINEZ, H. E. P.; SILVA, M. P. Screening pinhão-manso genotypes for aluminum tolerance using the solution-paper method. In: CIOSTA CIGR V CONFERENCE, 33.; WORKSHOP IUFRO, 2009, Reggio Calabria, Italy. [Proceedings...] [Rome]: Artemis, 2009. v. 33. p. 2105-3109.Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica |
Biblioteca(s): Embrapa Agroenergia. |
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18. | | SILVA, G. N.; NASCIMENTO, M.; SANT'ANNA, I. de C.; CRUZ, C. D.; CAIXETA, E. T.; CARNEIRO, P. C. S.; ROSADO, R. D. S.; PESTANA, K. N.; ALMEIDA, D. P. de; OLIVEIRA, M. da S. Artificial neural networks compared with Bayesian generalized linear regression for leaf rust resistance prediction in Arabica coffee. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 52, n. 3, p. 186-193, mar. 2017. Título em português: Redes neurais artificiais comparadas com modelos lineares generalizados sob o enfoque bayesiano para predição de resistência à ferrugem em café arábica.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café; Embrapa Unidades Centrais. |
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19. | | PEDRO, C.; CRUZ, C. D.; DONÇA, M. C. B.; SOMUEQUE, S. I.; GIMO, S. T.; SILVA, M. J. da; FERRAZ, A. G.; ROSADO, R. D. S.; BHERING, L. L. Variability and genetic associations of pigeon pea yield traits in Mozambique. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v. 57, e02703, 2022. Título em português: Variabilidade e associações genéticas das características de produção de feijão-bóer em Moçambique.Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
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20. | | ALMEIDA, D. P. de; CAIXETA, E. T.; MOREIRA, K. F.; OLIVEIRA, A. C. B. de; FREITAS, K. N. P. de; PEREIRA, A. A.; ROSADO, R. D. S.; ZAMBOLIM, L.; CRUZ, C. D. Marker-assisted pyramiding of multiple disease resistance genes in coffee genotypes (coffea arabica). Agronomy, v. 11, n. 9, 1763, 2021.Tipo: Artigo em Periódico Indexado | Circulação/Nível: A - 2 |
Biblioteca(s): Embrapa Café. |
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