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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  09/10/2023
Data da última atualização:  09/10/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SOUZA, A. C. de; COSTA, M. C.; FIGUEIREDO, M. A. de; PEREIRA, C. C.; COELHO, S. V. B.; VILELA, A. L. O.; PEREIRA, D. de S.; ROSA, S. D. V. F. da.
Afiliação:  ANA CRISTINA DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MARINA CHAGAS COSTA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; MADELEINE ALVES DE FIGUEIREDO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; CRISTIANE CARVALHO PEREIRA, HELIX SEMENTES E BIOTECNOLOGIA; STEFÂNIA VILAS BOAS COELHO, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; ANA LUIZA OLIVEIRA VILELA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; DIEGO DE SOUZA PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRAS; STTELA DELLYZETE VEIGA F DA ROSA, CNPCa.
Título:  Steps of cryopreservation of coffee seeds: physiological responses and antioxidant systems.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Ciência Rural, v. 54, n. 2, e20220480, 2024.
Páginas:  12 p.
DOI:  https://doi.org/10.1590/0103-8478cr20220480
Idioma:  Português
Notas:  Título em português: Etapas da criopreservação de sementes de café: respostas fisiológicas e de sistemas antioxidantes.
Conteúdo:  ABSTRACT: The cryopreservation of plant germplasm at ultralow temperatures is an alternative technique for the long-term storage of seeds of the genus Coffea sp. However, for this technique to be successful, cell integrity must be maintained at all stages of the process on the basis of scientific research. The present study investigated validated cryopreservation protocols for Coffea arabica L. seeds and evaluate the effects on the physiological and biochemical characteristics of the seeds at each stage of the process. Seeds were dried on silica gel or with saturated saline solution, precooled or not in a biofreezer, immersed in nitrogen, and reheated in a water bath. After each of these steps, the physiological and biochemical quality of the seeds was determined. Pre-cooling is a step that can be dispensed with in the cryopreservation of Coffea arabica seeds, direct immersion in liquid nitrogen being more indicated. Coffea arabica L. seeds tolerate cryopreservation after rapid drying in silica gel up to water contents of 17 or 20% (wb), with greater survival at 17%. The enzyme activities of catalase, polyphenol oxidase and peroxidase are indicators of the quality of C. arabica L. seeds subjected to cryopreservation. RESUMO: A criopreservação de germoplasma vegetal em temperaturas ultrabaixas é uma alternativa para o armazenamento em longo prazo de sementes do gênero Coffea sp. Entretanto, para que essa técnica apresente sucesso, a realização de pesquisas que garantam a manu... Mostrar Tudo
Thesagro:  Antioxidante; Café; Criopreservação; Fisiologia Vegetal; Semente.
Thesaurus Nal:  Coffea canephora var. laurentii; Cryopreservation; Drying; Precooling.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1157148/1/Steps-of-cryopreservation-of-coffee-seeds.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPCa - SAPC1704 - 1UPCAP - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Solos.
Data corrente:  13/07/2015
Data da última atualização:  14/04/2016
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MILNE, E.; BANWART, S. A.; NOELLEMEYER, E.; ABSON, D. J.; BALLABIO, C.; BAMPA, F.; BATIONO, A.; BATJES, N. H.; BERNOUX, M.; BHATTACHARYYA, T.; BLACK, H.; BUSCHIAZZO, D. E.; CAI, Z.; CERRI, C. E.; KUN, C.; COMPAGNONE, C.; CONANT, R.; COUTINHO, H. L. C.; BROGNIEZ, D. de; BALIEIRO, F. de C.; DUFFY, C.; FELLER, C.; FIDALGO, E. C. C.; SILVA, C. F. da; FUNK, R.; GAUDIG, G.; GICHERU, P. T.; GOLDHABER, M.; GOTTSCHALK, P.; GOULET, F.; GOVERSE, T.; GRATHWOHL, P.; JOOSTEN, H.; KAMONI, P. T.; KIHARA, J.; KRAWCZYNSKI, R.; SCALA JUNIOR, N. la; LEMANCEAU, P.; LI, L.; LI, Z.; LUGATO, E.; MARON, P. A.; MARTIUS, C.; MELILLO, J.; MONTANARELLA, L.; NIKOLAIDIS, N.; NZIGUHEBA, G.; PAN, G.; PASCUAL, U.; PAUSTIAN, K.; PIÑEIRO, G.; POWLSON, D.; QUIROGA, A.; RICHTER, D.; SIGWALT, A.; SIX, J.; SMITH, J.; SMITH, P.; STOCKING, M.; TANNEBERGER, F.; TERMANSEN, M.; NOORDWIJK, M. van; WESEMAEL, B. van; VARGAS, R.; VICTORIA, R. L.; WASWA, B.; WERNER, D.; WICHMANN, S.; WICHTMANN, W.; ZHANG, X.; ZHAO, Y.; ZHENG, J.; ZHENG, J.
Afiliação:  Eleanor Milne; Stuart A. Banwart; Elke Noellemeyer; David J. Abson; Cristiano Ballabio; Francesca Bampa; Andre Bationo; Niels H. Batjes; Martial Bernoux; Tapas Bhattacharyya; Helaina Black; Daniel E. Buschiazzo; Zucong Cai; Carlos Eduardo Cerri; Kun Cheng; Claude Compagnone; Rich Conant; Helio L. C. Coutinho; Delphine de Brogniez; FABIANO DE CARVALHO BALIEIRO, CNPS; Christopher Duffy; Christian Feller; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; Cristiane Figueira da Silva; Roger Funk; Greta Gaudig; Patrick T. Gicheru; Marty Goldhaber; Pia Gottschalk; Frederic Goulet; Tessa Goverse; Peter Grathwohl; Hans Joosten; Peter T. Kamoni; Job Kihara; Rene Krawczynski; Newton la Scala Junior; Philippe Lemanceau; Lianqing Li; Zichuan Li; Emanuele Lugato; Pierre-Alain Maron; Christopher Martius; Jerry Melilo; Luca Montanarella; Nikolaos Nikolaidis; Generose Nziguheba; Genxing Pan; Unai Pascual; Keith Paustian; Gervasio Piñeiro; David Powlson; Alberto Quiroga; Dan Richter; Annie Sigwalt; Johan Six; Jo Smith; Pete Smith; Michael Stocking; Franziska Tanneberger; Mette Termansen; Meine van Noordwijk; Bas van Wesemael; Rodrigo Vargas; Reynaldo Luis Victoria; Boaz Waswa; David Werner; Sabine Wichmann; Wendelin Wichtmann; Xuhui Zhang; Yongcun Zhao; Jinwei Zheng; Jufeng Zheng.
Título:  Soil carbon, multiple benefits.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  Environmental Development, v. 13, p. 33-38, Jan. 2015.
DOI:  10.1016/j.envdev.2014.11.005
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  In March 2013, 40 leading experts from across the world gathered at a workshop, hosted by the European Commission, Directorate General Joint Research Centre, Italy, to discuss the multiple benefits of soil carbon as part of a Rapid Assessment Process (RAP) project commissioned by Scientific Committee on Problems of the Environment (SCOPE). This collaboration led to the publication of the SCOPE Series Volume 71 "Soil Carbon: Science, Management and Policy for Multiple Benefits"; which brings together the essential scientific evidence and policy opportunities regarding the global importance of soil carbon. This short communication summarises the key messages of the assessment including research and policy implications.
Palavras-Chave:  Carbono do solo.
Categoria do assunto:  P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Solos (CNPS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPS18952 - 1UPCAP - DD2015.00175
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