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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril; Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  21/09/2021
Data da última atualização:  22/10/2021
Tipo da produção científica:  Resumo em Anais de Congresso
Autoria:  ROSA, M. A. B. da; SOUZA, J. M. S. de; SANTOS, J. A. P. dos; MACEDO, T. de F.; PEREIRA, D. H.; TARDIN, F. D.
Afiliação:  MARIA ANTONIA BORTOLUCCI DA ROSA, Universidade Federal do Mato Grosso; JULIANA MARIA SILVA DE SOUZA, Universidade Federal do Mato Grosso; JANAINE APARECIDA POLI DOS SANTO, Universidade Federal do Mato Grosso; TAINARA DE FREITAS MACEDO, Universidade Federal do Mato Grosso; DALTON HENRIQUE PEREIRA, Universidade Federal do Mato Grosso; FLAVIO DESSAUNE TARDIN, CNPMS.
Título:  Ensilability potential of commercial and experimental sorghum cultivars (Sorghum bicolor), produced in harvest in northern Mato Grosso.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE ZOOTECNIA, 56., 2021, Florianópolis. Animal science: challenges in production and sustainability: proceedings... Brasília, DF: Sociedade Brasileira de Zootecnia, 2021.
Páginas:  p. 81.
Idioma:  Inglês
Notas:  Evento virtual.
Conteúdo:  The demand for sorghum cultivars of better quality and productivity stimulated the emergence of innumerable genotypes with specific characteristics of size, cycle, and aptitude, which have a marked influence on the nutritional value of the produced silage. Given this scenario, an experiment was carried out at Embrapa Agrossilvipastoril and Federal University of Mato Grosso, in Sinop/MT, to evaluate 15 different sorghum genotypes, focusing on plant characteristics that can influence the silage fermentation process. Thus, eight Embrapa experimental hybrids (foragers 15F30005 and 15F30006, saccharines CMSXS 5027, 5030, 5043 and 5045 and biomasses 2019B008 and CMSXS 7501 bmr) and seven commercial ones (BRS 658, BRS 659, Volumax, BRS 511, BRS Ponta Negra, BRS 716 and AGRI-002E), were planted on 11/20/19. The plots consisted of two rows of 5 m long, spaced 0.70 m apart. Similar cultural treatments were carried out for all plots. After harvesting and processing, dry matter content (DM), buffer capacity (BC), soluble carbohydrates (SC) were evaluated and based on them, the fermentation coefficient (FC) was calculated. After analysis of variance (ANOVA), the data of the genotypes were grouped and evaluated by the method proposed by Scott-Knott (P <0.05), showing a difference between the genotypes for all characteristics, demonstrating that the genetic variability between the materials can influence the ensilability characteristics of plants. By means test, four groups were formed for... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Cultivar; Cultivar hibrida; Ensilability.
Thesagro:  Ensilagem; Fermentação; Silagem; Sorghum Bicolor; Sorgo; Sorgo Açucareiro; Sorgo Forrageiro; Sorgo Granífero.
Thesaurus Nal:  Fermentation; Silage; Sorghum bicolor subsp. bicolor.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
G Melhoramento Genético
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/226230/1/Ensilability-potential.pdf
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/228632/1/2021-cpamt-fdt-ensilability-potencial-commercial-experimental-sorghum-cultivars-produced-harvest-northern-mato-grosso.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29606 - 1UPCRA - DD
CPAMT1671 - 1UPCRA - DD
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Agroindústria Tropical. Para informações adicionais entre em contato com cnpat.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  16/11/2023
Data da última atualização:  17/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  BARROS, M. DE O.; MATTOS, A. L. A.; ALMEIDA, J. S. DE; ROSA, M. de F.; BRITO, E. S. de.
Afiliação:  MATHEUS DE OLIVEIRA BARROS, Federal University of Ceará; ADRIANO LINCOLN ALBUQUERQUE MATTOS, CNPAT; JESSICA SILVA DE ALMEIDA, Federal University of Ceará; MORSYLEIDE DE FREITAS ROSA, CNPAT; EDY SOUSA DE BRITO, CNAT.
Título:  Effect of ball-milling on starch crystalline structure, gelatinization temperature, and rheological properties: towards enhanced utilization in thermosensitive systems.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Foods, v. 12, n. 2924, 2023.
Páginas:  14 p.
DOI:  10.3390/foods12152924
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Starch?s crystalline structure and gelatinization temperature might facilitate or hinder its use. Ball milling has frequently been mentioned in the literature as a method for reducing starch size and as a more environmentally friendly way to change starch, such as by increasing surface area and reactivity, which has an impact on other starch properties. In this study, starch samples were milled for varying durations (1, 5, 10, 20, and 30 h) and at different starch-to-ball mass ratios (1:6 and 1:20). Microscopy and XRD revealed that prolonged milling resulted in effective fragmentation and a decrease in crystallinity of the starch granules. Increasing milling times resulted in an increase in amylose content. Rheology and thermal studies revealed that gelatinization temperatures dropped with milling duration and that viscosity and thixotropy were directly influenced. The samples milled for 10, 20, and 30 h at a ratio of 1:20 were the most fragmented and upon drying formed a transparent film at ambient temperature, because of the lower gelatinization temperature. Starch ball milling could lead to the use of this material in thermosensitive systems.
Palavras-Chave:  Amido de milho; Ball milling; Moagem de bolas; Temperatura de gelatinização.
Thesagro:  Milho.
Thesaurus NAL:  Corn starch; Gelatinization temperature.
Categoria do assunto:  --
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNAT52 - 1UPCAP - DDBAR
CNPAT17139 - 1UPCAP - DD
CNPAT17219 - 1UPCAP - DD
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