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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  29/05/2008
Data da última atualização:  29/05/2008
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROGGIA, S.; GUEDES, J. V. C.; KUSS, R. C. R.; ARNEMANN, J. A.; NAVIA, D.
Afiliação:  Samuel Roggia, Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz; Jerson Vanderlei Carús Guedes, Universidade Federal de Santa Maria; Rejane Cristina Roppa Kuss, Universidade Federal de Santa Maria; Jonas André Arnemann, Universidade Federal de Santa Maria; Denise Navia Magalhães Ferreira, Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.
Título:  Spider mites associated to soybean in Rio Grande do Sul, Brazil.
Ano de publicação:  2008
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuaria Brasileira, Brasília, DF, v. 43, n. 3, p. 295-301, mar. 2008.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The objective of this work was to study the occurrence and geographic distribution of phytophagous mites associated to soybean in Rio Grande do Sul, Brazil. Samplings were performed from January to May 2005 on genetically modified soybean (glyphosate-tolerant) crops, in 27 municipalities of six regions ? Alto Vale do Uruguai, Campanha, Depressão Central, Planalto Médio, Missões and Serra do Sudeste. Five phytophagous mite species belonging to the family Tetranychidae ? Mononychellus planki, Tetranychus desertorum, T. gigas, T. ludeni and T. urticae ? occurred in 21, 12, 5, 3 and 14 municipalities, respectively. A map of Rio Grande do Sul with the geographic distribution of each species is presented, as well as an illustrated dichotomous key to help the identification of the spider mites found.
Palavras-Chave:  glyphosate-tolerant soybean; Mononychellus planki; soja tolerante ao glifosato.
Thesagro:  Glycine Max; Soja; Taxonomia.
Thesaurus Nal:  taxonomy; Tetranychus.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/AI-SEDE/43228/1/43n03a02.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia (CENARGEN)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE43228 - 1UPEAP - PP630.72081P474
CENARGEN30324 - 1UPCAP - --630.5
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Biblioteca(s):  Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  19/12/2023
Data da última atualização:  19/12/2023
Autoria:  SOUSA, A. M. B. DE; ABREU, V. K. G.; FERREIRA, A. G. N.; SANTOS NETO, M.; DUTRA, R. P.; PEREIRA, A. L. F.
Afiliação:  ANTONIA MAYARA BRILHANTE DE SOUSA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; VIRGÍNIA KELLY GONÇALVES ABREU, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; ADRIANA GOMES NOGUEIRA FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; MARCELINO SANTOS NETO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; RICHARD PEREIRA DUTRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO; ANA LÚCIA FERNANDES PEREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO MARANHÃO.
Título:  Propolis as a natural alternative for food preservation: an integrative review of its antioxidant and antibacterial effect.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Cadernos de Ciência & Tecnologia, v. 40, e27280, 2023.
DOI:  http://dx.doi.org/10.35977/0104-1096.cct2023.v40.27280
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Própolis como alternativa natural para a conservação de alimentos: uma revisão integrativa de seus effeitos antioxidantes e antibacterianos.
Conteúdo:  ABSTRACT - The presence of several bioactive compounds in propolis has been reported in the literature. These compounds have been described as directly related to their antioxidant and antibacterial activities. Thus, the use of propolis in the food production can be considered as an alternative for food preservation. The present study is an integrative review that was conducted in the following phases: elaboration of the orienting question for the research; literature search; data selection and extraction; data analysis; synthesis of results; and interpretation. For the literature review, some studies were obtained from the following databases: ScienceDirect, Web of Science, Scopus, and PubMed. For the elaboration of the research question, the PICo strategy was used, in which: P refers to the problem (propolis); I refers to the variable of interest (antioxidant and antibacterial effects); and Co refers to the research context (food preservation). Initially, 3421 studies were identified, out of which 15 were used for this review. For the antioxidant and antibacterial effects of propolis on different types of food, it was observed that 80% of the studies evaluated the antioxidant effect, while 33% evaluated the antibacterial effect. Most of these studies showed positive results. Therefore, propolis can be a viable alternative for the industry, as a way to increase food shelf life. RESUMO - A presença de vários compostos bioativos em própolis tem sido relatada na literatura. Es... Mostrar Tudo
Thesagro:  Alimento; Produção de Alimentos; Própolis.
Thesaurus NAL:  Antioxidant activity; Bioactive compounds; Food industry; Food preservation; Food production.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1160054/1/Propolis-natural-alternative-food-2023.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Unidades Centrais (AI-SEDE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
AI-SEDE66959 - 1UPEAP - DD
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