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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
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Data corrente: |
29/09/1999 |
Data da última atualização: |
03/11/1999 |
Tipo da produção científica: |
Documentos |
Autoria: |
RODRIGUES, H. da R. |
Título: |
Manual de rotulagem. |
Ano de publicação: |
1999 |
Fonte/Imprenta: |
Rio de Janeiro: Embrapa Agroindustria de Alimentos, 1999. |
Páginas: |
39p. |
Série: |
(Embrapa Agroindustria de Alimentos. Documentos, 33). |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Rotulagem de alimentos embalados ( Portaria MS n0 42 , de 13.01.98): O que é Rotulagem e qual a sua importância ? O que não pode constar do Rótulo ? Que outros cuidados devem ser tomados na Rotulagem ? Que idioma deve ser usado no Rótulo ? Onde deve ser feita a Rotulagem ? Que informações devem constar obrigatoriamente do Rótulo ? Como deve ser distribuída a informação obrigatória ? Rotulagem nutricional de alimentos embalados (Portaria MS n0 41, de 13.01.98 ): O que é Declaração de Nutrientes ( DN ) e quando pode ser usada ? Quando for usada, que informações devem constar obrigatoriamente da DN ? Como calcular o valor da energia e dos nutrientes ? Como declarar ? Como deve ser apresentada a DN ? INFORMAÇÃO NUTRICIONAL COMPLEMENTAR ( Portaria MS n0 27, de 13.01.98 ): O que é Informação Nutricional Complementar (INC) ? O que compreende a INC ? Qual o objetivo da INC ? Quais as premissas a serem seguidas ? Quais os termos que podem ser utilizados para fazer menção ao conteúdo dos nutrientes e/ou do valor energético. Alimentos para fins especiais ( Portaria MS n 0 29, de 13.01.98 ): O que são alimentos para fins especiais ? Como se classificam tais alimentos ? Quais as normas de rotulagem específicas para tais alimentos. Alimentos para controle de peso ( Portaria MS n o 30, de 13.01.98 ): O que são alimentos para controle de peso ? Como se classificam tais alimentos ? Quais a normas de rotulagem específicas para tais alimentos. Alimentos para praticantes de atividade física ( Portaria MS no 222, de 24.03.98 ): O que são alimentos para praticantes de atividade física e como se classificam ?. Quais as normas de rotulagem específicas para tais alimentos ? Alimentos de transição para lactentes e crianças de primeira infância ( Portaria MS no 34, de 13.08.98 ): O que são alimentos de transição para lactentes e crianças de primeira infância ? Como se classificam tais alimentos ? Quais as normas de Rotulagem para tais alimentos ? Complementos alimentares para gestantes ou nutrizes ( Portaria MS no 223, de 24.03.98 ): O que são complementos alimentares para gestantes ou nutrizes ? Quais as normas de Rotulagem para tais alimentos ? Alimentos à base de cereais para alimentação infantil ( Portaria MS no 36, de 13.01.98 ): O que são alimentos à base de cereais para alimentação infantil ? Como são designados tais produtos ? Quais as normas de Rotulagem para tais alimentos. Suplementos vitamínicos e/ou minerais ( Portaria MS no 32, de 13.01.98 ): O que são suplementos vitamínicos e/ou minerais ? Como se classificam tais alimentos ? Quais as normas de Rotulagem específicas para tais alimentos ? Alimentos adicionados de nutrientes essenciais ( Portaria MS no 31, de 13.01.98 ): O que são alimentos adicionados de nutrientes essenciais ? Como se classificam tais alimentos ? Quais as normas de Rotulagem específicas para tais alimentos. Adoçantes de mesa ( Portaria MS n o 38, de 13.01.98 ): O que são adoçantes de mesa ? Como são designados ? Quais as normas de Rotulagem para tais produtos. Composto líquido pronto para consumo ( Portaria MS no 868 , de 03.11.98 ): O que são compostos líquidos prontos para consumo ? Como são designados ? Quais as normas de Rotulagem para tais produtos ? Fórmulas infantis para lactentes e fórmulas infantis de seguimento ( Portaria MS no 977, de 05.12.98 ): O que são fórmulas infantis para lactentes ? O que são fórmulas infantis de seguimento ? Como se classificam tais produtos ? Como são designados tais produtos ? Quais as normas de Rotulagem para tais produtos ? Definições. Tabelas: 1. Nomes genéricos dos ingredientes. 2. Ingestão Diária Recomendada (IDR ); 3. Condições para declarações de nutrientes e/ou valor energético. MenosRotulagem de alimentos embalados ( Portaria MS n0 42 , de 13.01.98): O que é Rotulagem e qual a sua importância ? O que não pode constar do Rótulo ? Que outros cuidados devem ser tomados na Rotulagem ? Que idioma deve ser usado no Rótulo ? Onde deve ser feita a Rotulagem ? Que informações devem constar obrigatoriamente do Rótulo ? Como deve ser distribuída a informação obrigatória ? Rotulagem nutricional de alimentos embalados (Portaria MS n0 41, de 13.01.98 ): O que é Declaração de Nutrientes ( DN ) e quando pode ser usada ? Quando for usada, que informações devem constar obrigatoriamente da DN ? Como calcular o valor da energia e dos nutrientes ? Como declarar ? Como deve ser apresentada a DN ? INFORMAÇÃO NUTRICIONAL COMPLEMENTAR ( Portaria MS n0 27, de 13.01.98 ): O que é Informação Nutricional Complementar (INC) ? O que compreende a INC ? Qual o objetivo da INC ? Quais as premissas a serem seguidas ? Quais os termos que podem ser utilizados para fazer menção ao conteúdo dos nutrientes e/ou do valor energético. Alimentos para fins especiais ( Portaria MS n 0 29, de 13.01.98 ): O que são alimentos para fins especiais ? Como se classificam tais alimentos ? Quais as normas de rotulagem específicas para tais alimentos. Alimentos para controle de peso ( Portaria MS n o 30, de 13.01.98 ): O que são alimentos para controle de peso ? Como se classificam tais alimentos ? Quais a normas de rotulagem específicas para tais alimentos. Alimentos para praticantes de atividade física ( P... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Agroindustria Alimentos; Alimento funcional; Alimentois preparado; Alimentos; Brasil; Child feedling; Especificacao tecnica; Especificacao tecnica Alimento infantil; Especificacoes tecnicas; Feeding; Food; Food labelling; Label; Labelling; Labelling controls; Law; Legislacao - Rotulagem; Legislation; Lobelling; Package; Packge; Packing; Product labelling; Rio de Janeiro; Rotulaagem; Rotulagem de alimento; Rotulagem de alimentos; Rotulo; rotulo especificacoes tecnicas; Technics specification. |
Thesagro: |
Alimento; Embalagem; Etiquetagem; Legislação; Nutrição; Rotulagem. |
Thesaurus Nal: |
Brazil; foods; nutrition; prepared foods. |
Categoria do assunto: |
-- X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
Marc: |
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Embrapa Cerrados (CPAC) |
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Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
03/03/2022 |
Data da última atualização: |
17/03/2022 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 1 |
Autoria: |
BONATTI, M.; ERISMANN, C.; ASKHABALIEVA, A.; BORBA, J.; POPE, K.; REYNALDO, R.; EUFEMIA, L.; TURETTA, A. P. D.; SIEBER, S. |
Afiliação: |
MICHELLE BONATTI, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research/Humboldt University of Berlin; CARLA ERISMANN, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research/Humboldt University of Berlin; AYNA ASKHABALIEVA, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research; JULIANO BORBA, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research; KAMILA POPE, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research; RENATA REYNALDO, UFRJ; LUCA EUFEMIA, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research/Humboldt University of Berlin; ANA PAULA DIAS TURETTA, CNPS; STEFAN SIEBER, Leibniz Centre for Agricultural Landscape Research/Humboldt University of Berlin. |
Título: |
Social learning as an underlying mechanism for sustainability in neglected communities: the Brazilian case of the Bucket Revolution project. |
Ano de publicação: |
2022 |
Fonte/Imprenta: |
Environment, Development and Sustainability, 2022. |
DOI: |
https://doi.org/10.1007/s10668-022-02167-z |
Idioma: |
Inglês |
Notas: |
On-line first. |
Conteúdo: |
In neglected communities, waste and organic residues are not only a vector of several problems, like diseases and water pollution, but also a contributor to increasing forms of vulnerability and marginalization. At the same time, these communities also have presented innovative local initiatives and transformative learning about natural resources management that can be a vehicle for achieving more sustainable food systems. In the south of Brazil, community-based organic residue management has shown an extraordinary potential to improve food security and livelihoods for (~1600) community members of a vulnerable urban territory. In this context, the overall objective of this article is (a) To better understand what Social Learning (SL) processes related to successful organic residues management in neglected communities exist and (b) To identify what knowledge systems are created in one empirical case. The study case is based on a communitarian waste management project, the Bucket Revolution Project (BRP). The analytical framework builds upon social learning theory and its triple-loop process focusing on four specific phenomena. The applied mixed-methods approach was made in four steps: 1. a focus group to investigate collective community issues; 2. semi-structured interviews to investigate specific and individual issues in the context of the BRP; 3. social media analysis to better understand the BRP narratives; and finally 4. participant observation in community and institutional meetings. Mainly using MaxQda software and coding indicators of SL, the data show that "Diversity of knowledge integration" is the most identified SL indicator in the interviews (52%). For BRP, identity development, community conditions improvement, and environment understanding are three key components of the knowledge system enhanced through an underlying process of social learning. Furthermore, the study also shows that there are endogenous and exogenous social learning processes at work. MenosIn neglected communities, waste and organic residues are not only a vector of several problems, like diseases and water pollution, but also a contributor to increasing forms of vulnerability and marginalization. At the same time, these communities also have presented innovative local initiatives and transformative learning about natural resources management that can be a vehicle for achieving more sustainable food systems. In the south of Brazil, community-based organic residue management has shown an extraordinary potential to improve food security and livelihoods for (~1600) community members of a vulnerable urban territory. In this context, the overall objective of this article is (a) To better understand what Social Learning (SL) processes related to successful organic residues management in neglected communities exist and (b) To identify what knowledge systems are created in one empirical case. The study case is based on a communitarian waste management project, the Bucket Revolution Project (BRP). The analytical framework builds upon social learning theory and its triple-loop process focusing on four specific phenomena. The applied mixed-methods approach was made in four steps: 1. a focus group to investigate collective community issues; 2. semi-structured interviews to investigate specific and individual issues in the context of the BRP; 3. social media analysis to better understand the BRP narratives; and finally 4. participant observation in community and institutio... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Community-based food systems; Endogenous social learning; Socio-ecological innovation; Transformative learning; Triple-loop learning. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/232092/1/Social-learning-as-an-underlying-mechanism-for-sustainability-2022.pdf
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Marc: |
LEADER 02969naa a2200301 a 4500 001 2140500 005 2022-03-17 008 2022 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1007/s10668-022-02167-z$2DOI 100 1 $aBONATTI, M. 245 $aSocial learning as an underlying mechanism for sustainability in neglected communities$bthe Brazilian case of the Bucket Revolution project.$h[electronic resource] 260 $c2022 500 $aOn-line first. 520 $aIn neglected communities, waste and organic residues are not only a vector of several problems, like diseases and water pollution, but also a contributor to increasing forms of vulnerability and marginalization. At the same time, these communities also have presented innovative local initiatives and transformative learning about natural resources management that can be a vehicle for achieving more sustainable food systems. In the south of Brazil, community-based organic residue management has shown an extraordinary potential to improve food security and livelihoods for (~1600) community members of a vulnerable urban territory. In this context, the overall objective of this article is (a) To better understand what Social Learning (SL) processes related to successful organic residues management in neglected communities exist and (b) To identify what knowledge systems are created in one empirical case. The study case is based on a communitarian waste management project, the Bucket Revolution Project (BRP). The analytical framework builds upon social learning theory and its triple-loop process focusing on four specific phenomena. The applied mixed-methods approach was made in four steps: 1. a focus group to investigate collective community issues; 2. semi-structured interviews to investigate specific and individual issues in the context of the BRP; 3. social media analysis to better understand the BRP narratives; and finally 4. participant observation in community and institutional meetings. Mainly using MaxQda software and coding indicators of SL, the data show that "Diversity of knowledge integration" is the most identified SL indicator in the interviews (52%). For BRP, identity development, community conditions improvement, and environment understanding are three key components of the knowledge system enhanced through an underlying process of social learning. Furthermore, the study also shows that there are endogenous and exogenous social learning processes at work. 653 $aCommunity-based food systems 653 $aEndogenous social learning 653 $aSocio-ecological innovation 653 $aTransformative learning 653 $aTriple-loop learning 700 1 $aERISMANN, C. 700 1 $aASKHABALIEVA, A. 700 1 $aBORBA, J. 700 1 $aPOPE, K. 700 1 $aREYNALDO, R. 700 1 $aEUFEMIA, L. 700 1 $aTURETTA, A. P. D. 700 1 $aSIEBER, S. 773 $tEnvironment, Development and Sustainability, 2022.
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Embrapa Solos (CNPS) |
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