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Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Oriental.
Data corrente:  18/11/2015
Data da última atualização:  27/05/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  BATISTA, C. de C. R.; OLIVEIRA, M. S. de; ARAÚJO, M. E.; RODRIGUES, A. M. C.; BOTELHO, J. R. S.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; MACHADO, N. T.; CARVALHO JUNIOR, R. N.
Afiliação:  Camila de Cássia Rodrigues Batista, UFPA; Mozaniel Santana de Oliveira, UFPA; Marilena Emmi Araújo, UFPA; Antonio M. C. Rodrigues, UFPA; José Rafael Santos Botelho, University of Coimbra; ANTONIO PEDRO DA SILVA SOUZA FILHO, CPATU; Nélio T. Machado, UFPA; Raul N. Carvalho Junior, UFPA.
Título:  Supercritical CO2 extraction of açaí (Euterpe oleracea) berry oil: Global yield, fatty acids, allelopathic activities, and determination of phenolic and anthocyanins total compounds in the residual pulp.
Ano de publicação:  2016
Fonte/Imprenta:  Journal of Supercritical Fluids, v. 107, p. 364-369, Jan. 2016.
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Açaí (Euterpe oleracea) is a very popular fruit in the Brazilian Amazon consumed as a nourishing and tasty food. Studies suggest that E. oleracea has therapeutic effects on problems like cancer, hypocholesterolemia, fatty liver, malaria, and neurodegeneration. The supercritical fluid extractions were performed with supercritical CO2 at densities of 700, 800, and 900 kg/m3 while varying three and eight nominal values of temperature and pressure, respectively. The extracts were analyzed for total fatty acid contents and allelopathic effects. In addition, lyophilized açaí berry pulp was analyzed before and after supercritical CO2 extraction to determine phenolic compounds and anthocyanin contents. The açaí extract isotherm of 70 °C showed the highest yields at the pressures applied while the isotherm of 60 °C showed the lowest yields. Thus, the fatty acids profile analysis of açaí extract indicates a low saturated/unsaturated ratio and the amount of MUFA is greater than of PUFA. The extracts had phytotoxic effect for the species Mimosa pudica and some extracts had stimulatory effects on Senna obtusifolia germination. Radicle and hypocotyl growths were shorter for the species M. pudica than for S. obtusifolia. The phenolic compounds and anthocyanin contents in the lyophilized açaí berry pulp after CO2-SE shows potential applications for nutraceutical purposes.
Palavras-Chave:  Extração de fluido.
Thesagro:  Açaí; Ácido Graxo; Alelopatia; Óleo.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Oriental (CPATU)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATU51760 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, L. H. S.; LOPES, A. S.; CARVALHO, A. V.; RODRIGUES, A. M. C.; OLIVEIRA, J. A. R. Avaliação sensorial de snack de uma mistura a base de mandioca e camarão regional. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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2.Imagem marcado/desmarcadoMARTINS, L. H. S.; LOPES, A. S.; CARVALHO, A. V.; RODRIGUES, A. M. C.; OLIVEIRA, J. A. R. Análises físicas e caracterização físico-química de snack de mandioca (Manihot esculenta Crantz) e camarão regional (macrobrachium amazonicum). In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBATISTA, C. de C. R.; OLIVEIRA, M. S. de; ARAÚJO, M. E.; RODRIGUES, A. M. C.; BOTELHO, J. R. S.; SOUZA FILHO, A. P. da S.; MACHADO, N. T.; CARVALHO JUNIOR, R. N. Supercritical CO2 extraction of açaí (Euterpe oleracea) berry oil: Global yield, fatty acids, allelopathic activities, and determination of phenolic and anthocyanins total compounds in the residual pulp. Journal of Supercritical Fluids, v. 107, p. 364-369, Jan. 2016.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Amazônia Oriental.
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