|
|
Registros recuperados : 38 | |
4. | | GURAK, P.; BARBOSA, A.; MATTA, V.; ROCHA LEÃO, M. H.; CABRAL, L. Avaliação físico-química do suco de uva concentrado por osmose inversa. In: CONGRESSO ÍBERO-AMERICANO EM CIÊNCIAS E TECNOLOGIA DE MEMBRANA, 6.; ESCOLA LATINO AMERICANA SOBRE MEMBRANAS E PROCESSOS COM MEMBRANAS, 2., 2007, Campina Grande. Livro de resumos... Campina Grande: UFCG; Rio de Janeiro: COPPE/UFRJ, 2007. p. 08. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
5. | | GURAK, P. D.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. Avaliação da qualidade físico-química de sucos de uva integral comercializados no Rio de Janeiro. Higiene Alimentar, São Paulo, v. 21, n. 150, p. 332, abr. 2007. Edição dos artigos do III Congresso Latinoamericano, IX Brasileiro de Higienistas de Alimentos, II Encontro Nacional de Centros de Controle de Zoonose, I Encontro Nacional do Sistema Brasileiro de Inspeção de Produtos de Origem Animal,... Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
12. | | PAGANI, M. M.; RIBEIRO, A. O.; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; MATTA, V. M.; CABRAL, L. M. C. Clarification and concentration of acerola juice by integrated membrane separation processes. In: CONGRESO INTERNACIONAL DE CIENCIA Y TECNOLOGÍA DE LOS ALIMENTOS, 3., 2009, Córdoba, Argentina. Actas. Córdoba, Argentina: Ministerio de Ciencia y Tecnología de la Provincia de Córdoba, 2009. v. 2. p. 230. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
14. | | PAGANI, M. M.; RIBEIRO, O. A.; MICELI, D. C. C.; ROCHA-LEÃO, M. H. M.; CABRAL, L. M. C. Estudo da estabilidade das microcápsulas obtidas através da secagem por atomização da fração retida do suco de acerola microfiltrado. In: SIMPÓSIO LATINO AMERICANO DE CIÊNCIA DE ALIMENTOS, 8., 2009, Campinas. Ciência de alimentos no mundo globalizado: novos desafios, novas perspectivas. Campinas: Unicamp, 2009. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
16. | | GURAK, P. D.; SANTANA, I.; GIL, A. P.; FREITAS, S. P.; ROCHA-LEÃO, M. H.; CABRAL, L. Grapes: cultivation, varieties and nutritional uses. In: MURPHY, R. P.; STEIFLER, C. K. (Ed.). Grapes: cultivation, varieties and nutritional uses. New York: Nova Science Publishers, c2012. cap. 10, p. 201-263. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
18. | | GURAK, P. D.; MONTEIRO, F. S.; CABRAL, L. M. C.; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H. M. da. Avaliação de parâmetros físico-químicos de néctares de uva e nectares de uva light. In: ENAAL, 15.; CONGRESSO LATINO AMERICANO DE ANALISTAS DE ALIMENTOS, 15., 2007, Fortaleza. Anais... Fortaleza: LACEN: UFC, 2007. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
19. | | GURAK, P. D.; SILVA, M. C. da; MATTA, V. M. da; ROCHA-LEÃO, M. H.; CABRAL, L. M. C. Avaliação de parâmetros físico-químicos de sucos de uva integral, néctares de uva e néctares de uva light. Revista de Ciências Exatas, Seropédica, v. 27, n. 1-2, 2008. Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
| |
Registros recuperados : 38 | |
|
|
| Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Solos. Para informações adicionais entre em contato com cnps.biblioteca@embrapa.br. |
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Solos. |
Data corrente: |
09/10/2018 |
Data da última atualização: |
31/10/2018 |
Tipo da produção científica: |
Capítulo em Livro Técnico-Científico |
Autoria: |
MONTEIRO, J. M. G.; SCHULER, A. E.; PRADO, R. B.; FIDALGO, E. C. C.; TURETTA, A. P. D.; MARTINS, A. L. da S.; OLIVEIRA, A. P. de; DONAGEMMA, G. K. |
Afiliação: |
JOYCE MARIA GUIMARAES MONTEIRO, CNPS; AZENETH EUFRAUSINO SCHULER, CNPS; RACHEL BARDY PRADO, CNPS; ELAINE CRISTINA CARDOSO FIDALGO, CNPS; ANA PAULA DIAS TURETTA, CNPS; ALBA LEONOR DA SILVA MARTINS, CNPS; ALINE PACOBAHYBA DE OLIVEIRA, CNPS; GUILHERME KANGUSSU DONAGEMMA, CNPS. |
Título: |
Soil and water management for ecosystem services provision in agricultural landscapes: the challenge of monitoring. |
Ano de publicação: |
2019 |
Fonte/Imprenta: |
In: NEHREN, U.; SCHLÜTER, S.; RAEDIG, C.; SATTLER, D.; HISSA, H. (Ed.). Strategies and tools for a sustainable rural Rio de Janeiro. Cham: Springer, 2019. cap. 5, p. 53-67. |
DOI: |
10.1007/978-3-319-89644-1_5 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Soil and water conservation management includes practices that help to preserve the quality of soil, water, and biodiversity, to promote sustainable agriculture and to provide ecosystem services (ES). In the state of Rio de Janeiro, some agriculture conservation practices such as minimal tillage, crop rotation, agroforestry systems, rotational grazing, and fallow can contribute to value and provide ES and also increase productivity and income of the family farmers. However, it is necessary to identify the impacts of these practices on the provision of ES, and monitoring is an important means of analysis. This chapter presents a review of studies on the conservation management practices in the state of Rio de Janeiro and their impacts on ES. Moreover, it highlights aspects to be considered in monitoring of ecosystem service indicators. The main challenges of the monitoring approach include participatory efforts and multidisciplinary criteria used at appropriate scales in order to provide adequate and useful answers to society. |
Palavras-Chave: |
Avaliação de serviços ecossistêmicos; Boas práticas agriculturais. |
Thesagro: |
Qualidade da Água; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Ecosystem services; Good agricultural practices; Soil quality; Water quality. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
Marc: |
LEADER 02159naa a2200313 a 4500 001 2097089 005 2018-10-31 008 2019 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1007/978-3-319-89644-1_5$2DOI 100 1 $aMONTEIRO, J. M. G. 245 $aSoil and water management for ecosystem services provision in agricultural landscapes$bthe challenge of monitoring.$h[electronic resource] 260 $c2019 520 $aSoil and water conservation management includes practices that help to preserve the quality of soil, water, and biodiversity, to promote sustainable agriculture and to provide ecosystem services (ES). In the state of Rio de Janeiro, some agriculture conservation practices such as minimal tillage, crop rotation, agroforestry systems, rotational grazing, and fallow can contribute to value and provide ES and also increase productivity and income of the family farmers. However, it is necessary to identify the impacts of these practices on the provision of ES, and monitoring is an important means of analysis. This chapter presents a review of studies on the conservation management practices in the state of Rio de Janeiro and their impacts on ES. Moreover, it highlights aspects to be considered in monitoring of ecosystem service indicators. The main challenges of the monitoring approach include participatory efforts and multidisciplinary criteria used at appropriate scales in order to provide adequate and useful answers to society. 650 $aEcosystem services 650 $aGood agricultural practices 650 $aSoil quality 650 $aWater quality 650 $aQualidade da Água 650 $aSolo 653 $aAvaliação de serviços ecossistêmicos 653 $aBoas práticas agriculturais 700 1 $aSCHULER, A. E. 700 1 $aPRADO, R. B. 700 1 $aFIDALGO, E. C. C. 700 1 $aTURETTA, A. P. D. 700 1 $aMARTINS, A. L. da S. 700 1 $aOLIVEIRA, A. P. de 700 1 $aDONAGEMMA, G. K. 773 $tIn: NEHREN, U.; SCHLÜTER, S.; RAEDIG, C.; SATTLER, D.; HISSA, H. (Ed.). Strategies and tools for a sustainable rural Rio de Janeiro. Cham: Springer, 2019. cap. 5, p. 53-67.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Solos (CNPS) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|