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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Alimentos e Territórios.
Data corrente:  25/04/2024
Data da última atualização:  25/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  ROCHA, L. A. DA; NASCIMENTO, M. M. DO; LIMA, M. S. DE; HAVERROTH, M.; MING, L. C.; ARAGÃO JÚNIOR, A. C. DE; TORRES, N. S.; FERREIRA, A. B.
Afiliação:  LARYSSA ALENCAR DA ROCHA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; MATHEUS MATOS DO NASCIMENTO, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; MARILENE SANTOS DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; MOACIR HAVERROTH, CNAT; LIN CHAU MING, UNIVERSIDADE ESTADUAL PAULISTA; ANTÔNIO CARNAÚBA DE ARAGÃO JÚNIOR, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; NATÁLIA SOUZA TORRES, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE; ALMECINA BALBINO FERREIRA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE.
Título:  Physicochemical characterization of seeds and aril of Renealmia aromatica (Aubl.) Griseb.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 13, n. 4, e4313445469, 2024.
Páginas:  17 p.
DOI:  10.55905/oelv22n4-158
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The Amazon has great biodiversity, being inhabited by indigenous peoples since time immemorial, as well as being home to traditional farmers, settlers, riverine dwellers, people responsible, in large part, for the conservation of biodiversity through the cultivation and storage of grains, tubers, roots and seeds. Among the numerous species cultivated and managed by the Amazonian peoples, we approach, in this work, the species Renealmia aromatica (Aubl.) Griseb., belonging to the Zingiberaceae family. The objective of this article is to present physicochemical aspects of the fruits of Renealmia aromatica (Aubl.) Griseb. aiming to emphasize its alimentary potential and nutritional value.This work consisted of harvesting the fruits of mother plants located in the experimental garden of the Universidade Federal do Acre – UFAC. The analyzes were carried out at the Unidade de Tecnologia de Alimentos – Utal of UFAC – Campus Rio Branco. The variables analyzed were protein, ascorbic acid (vitamin C), titratable acidity, moisture and ash (fixed mineral residue) according to the methods for physicochemical analysis of foods from the Instituto Adolfo Lutz. In the aril and in the seed, protein contents of 7.97% and 6.67% were found, respectively. As for lipids, the highest concentration was observed in the seeds, with a content of 6.76%. The aril showed a satisfactory level of vitamin C (182,81 mg/100g). With a high concentration of lipid, the seeds had a total caloric value of 335,56 kc... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Arilo; Óleo comestível; Planta alimentícia; Renealmia aromatica.
Thesagro:  Condimento; Planta Medicinal; Semente.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163892/1/RenealmiaAromata.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Alimentos e Territórios (CNAT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNAT126 - 1UPCAP - DDROC
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Amazônia Ocidental. Para informações adicionais entre em contato com cpaa.biblioteca@embrapa.br.

Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Amazônia Ocidental.
Data corrente:  23/01/2013
Data da última atualização:  25/03/2015
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 2
Autoria:  MUNIZ, C. R.; FREIRE, F. das C. O.; VIANA, F. M. P.; CARDOSO, J. E.; CORREIA, D.; JALINK, H.; KEMA, G. H. J.; SILVA, G. F. da; GUEDES, M. I. F.
Afiliação:  CELLI RODRIGUES MUNIZ, CNPAT; FRANCISCO DAS CHAGAS O FREIRE, CNPAT; FRANCISCO MARTO PINTO VIANA, CNPAT; JOSE EMILSON CARDOSO, CNPAT; DIVA CORREIA, CNPAT; WAGENINGEN UNIVERSITY GREENHOUSE HORTICULTURE; PLANT RESEARCH INTERNATIONAL; GILVAN FERREIRA DA SILVA, CPAA; UNIVERSIDADE ESTADUAL DO CEARÁ.
Título:  Polyclonal antibody-based ELISA in combination with specific PCR amplification of internal transcribed spacer regions for the detection and quantitation of Lasiodiplodia theobromae, causal agent of gummosis in cashew nut plants.
Ano de publicação:  2012
Fonte/Imprenta:  Annals of Applied Biology, v. 160, n. 3, p. 217-224, 2012.
ISSN:  0003-4746
DOI:  10.1111/j.1744-7348.2012.00534.x
Idioma:  Português
Conteúdo:  Members of Botryosphaeriaceae family are associated with serious diseases in different plants across the world. In cashew nut plants (Anacardium occidentale), the fungus Lasiodiplodia theobromae causes a severe group of symptoms related to gummosis that results in decreased nut production. The aim of this work was to develop an indirect enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) with sufficient sensitivity and specificity to detect the fungus both in vitro and in planta (artificially and naturally infected) and to increase the detection specificity within the fungi group using primers specific for the internal transcribed spacer (ITS) sequences. A collection of L. theobromae isolates was obtained, and antisera against the fungus were raised in rabbits. Cross-reactivity against Neofusicoccum sp., Colletotrichum gloeosporioides, Phomopsis anacardii and Pestalotiopsis guepinii was examined. Naturally and artificially infected vegetal material were employed in the ELISAs. The fungi ITS sequences were determined, and single nucleotide polymorphisms were identified and used for primer design. For the naturally infected plants, there was an approximately fourfold variation in the absorbance values. Some positive readings for asymptomatic samples were detected. For the artificially infected samples, an ELISA-based weekly timecourse analysis was conducted, and the values for samples from 0 and 7 days were lower than the threshold value. Beginning on day 14, the infection could be dete... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Anacardium occidentale L; Cashew agri-industry; Endophytic fungi; Immunodetection.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Amazônia Ocidental (CPAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAA24975 - 1UPCAP - PPS8992S8992
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