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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Cocais. |
Data corrente: |
24/11/2011 |
Data da última atualização: |
24/11/2011 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
ROCHA, H. C. R. da; SOUZA, M. das D. da C.; ALVARENGA, C. D.; GIUSTOLIN, T. A.; BRANT, R. da S. |
Afiliação: |
HELISELLE CRISTINE RAMIRES DA ROCHA, Universidade Estadual de Montes Claros.; MARIA DAS DORES DA CRUZ SOUZA, Universidade Estadual de Montes Claros.; CLARICE DINIZ ALVARENGA, Universidade Estadual de Montes Claros.; TERESINHA AUGUSTA GIUSTOLIN, Universidade Estadual de Montes Claros.; RENATA DA SILVA BRANT, CPACP. |
Título: |
Teor de óleo essencial de dois cortes de capim citronela cultivado em consórcio com algodoeiro colorido. |
Ano de publicação: |
2011 |
Fonte/Imprenta: |
Horticultura Brasileira, v.29, n. 2, suplemento, jul. 2011. |
Páginas: |
7 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Resumo expandido. |
Conteúdo: |
A pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o teor do óleo essencial de dois cortes de capim citronela em cultivo consorciado. Para isso foram utilizados dois sistemas de consórcios (tratamentos): algodão colorido consorciado com capim citronela 3x1 e algodão colorido consorciado com capim citronela 1x1. A variedade de algodão colorido utilizada foi a BRS Rubi e as mudas de capim citronela foram produzidas no Horto de Plantas Medicinais da Unimontes. O delineamento experimental utilizado foi o em blocos casualizados com dois tratamentos e 16 repetições. O experimento foi mantido em regime de sequeiro. Foram realizadas duas colheitas das folhas de capim citronela. A primeira foi feita no momento da colheita da fibra do algodão e a segunda seis meses após, na rebrota. Foram retiradas amostras das folhas colhidas e levadas para serem secas em estufa com circulação forçada de ar a 35ºC. Em seguida, foi feita a extração do óleo essencial pelo método de hidrodestilação em aparelho modificado de Clevenger. Em ambas as colheitas, não houve diferença para o teor médio de óleo essencial em folhas de capim citronela nos sistemas consorciados estudados. |
Palavras-Chave: |
Algodoeiro colorido; Capim citronela. |
Thesagro: |
Cultivo múltiplo; Óleo essencial; Rebrota. |
Thesaurus Nal: |
Cymbopogon nardus. |
Categoria do assunto: |
F Plantas e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 01990naa a2200265 a 4500 001 1907079 005 2011-11-24 008 2011 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aROCHA, H. C. R. da 245 $aTeor de óleo essencial de dois cortes de capim citronela cultivado em consórcio com algodoeiro colorido.$h[electronic resource] 260 $c2011 300 $a7 p. 500 $aResumo expandido. 520 $aA pesquisa foi realizada com o objetivo de avaliar o teor do óleo essencial de dois cortes de capim citronela em cultivo consorciado. Para isso foram utilizados dois sistemas de consórcios (tratamentos): algodão colorido consorciado com capim citronela 3x1 e algodão colorido consorciado com capim citronela 1x1. A variedade de algodão colorido utilizada foi a BRS Rubi e as mudas de capim citronela foram produzidas no Horto de Plantas Medicinais da Unimontes. O delineamento experimental utilizado foi o em blocos casualizados com dois tratamentos e 16 repetições. O experimento foi mantido em regime de sequeiro. Foram realizadas duas colheitas das folhas de capim citronela. A primeira foi feita no momento da colheita da fibra do algodão e a segunda seis meses após, na rebrota. Foram retiradas amostras das folhas colhidas e levadas para serem secas em estufa com circulação forçada de ar a 35ºC. Em seguida, foi feita a extração do óleo essencial pelo método de hidrodestilação em aparelho modificado de Clevenger. Em ambas as colheitas, não houve diferença para o teor médio de óleo essencial em folhas de capim citronela nos sistemas consorciados estudados. 650 $aCymbopogon nardus 650 $aCultivo múltiplo 650 $aÓleo essencial 650 $aRebrota 653 $aAlgodoeiro colorido 653 $aCapim citronela 700 1 $aSOUZA, M. das D. da C. 700 1 $aALVARENGA, C. D. 700 1 $aGIUSTOLIN, T. A. 700 1 $aBRANT, R. da S. 773 $tHorticultura Brasileira$gv.29, n. 2, suplemento, jul. 2011.
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Registro original: |
Embrapa Cocais (CPACP) |
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Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Amazônia Oriental. |
Data corrente: |
14/12/2015 |
Data da última atualização: |
26/05/2022 |
Autoria: |
ANDREAE, M. O.; ACEVEDO, O. C.; ARAUJO, A.; ARTAXO, P.; BARBOSA, C. G. G.; BARBOSA, H. M. J.; BRITO, J.; CARBONE, S.; CHI, X.; CINTRA, B. B. L.; SILVA, N. F. da; DIAS, N. L.; DIAS-JÚNIOR, C. Q.; DITAS, F.; DITZ, R.; GODOI, A. F. L.; GODOI, R. H. M.; HEIMANN, M.; HOFFMANN, T.; KESSELMEIER, J.; KÖNEMANN, T.; KRÜGER, M. L.; LAVRIC, J. V.; MANZI, A. O.; MORAN-ZULOAGA, D.; NÖLSCHER, A. C.; NOGUEIRA, D. S.; PIEDADE, M. T. F.; PÖHLKER, C.; PÖSCHL, U.; RIZZO, L. V.; RO, C.-U.; RUCKTESCHLER, N.; SÁ, L. D. A.; SÁ, M. D. O.; SALES, C. B.; SANTOS, R. M. N. dos; SATURNO, J.; SCHÖNGART, J.; SÖRGEL, M.; SOUZA, C. M. de; SOUZA, R. A. F. de; SU, H.; TARGHETTA, N.; TÓTA, J.; TREBS, I.; TRUMBORE, S.; EIJCK, A. van; WALTER, D.; WANG, Z.; WEBER, B.; WILLIAMS, J.; WINDERLICH, J.; WITTMANN, F.; WOLFF, S.; YÁÑEZ-SERRANO, A. M. |
Afiliação: |
M. O. ANDREAE, Max Planck Institute for Chemistry / University of California San Diego; O. C. ACEVEDO, Universidade Federal Santa Maria; ALESSANDRO CARIOCA DE ARAUJO, CPATU; P. ARTAXO, USP; C. G. G. BARBOSA, UFPR; H. M. J. BARBOSA, USP; J. BRITO, USP; S. CARBONE, USP; X. CHI, Max Planck Institute for Chemistry; B. B. L. CINTRA, INPA; N. F. DA SILVA, INPA; N. L. DIAS, UFPR; C. Q. DIAS-JÚNIOR, IFPA / INPA; F. DITAS, Max Planck Institute for Chemistry; R. DITZ, Max Planck Institute for Chemistry; A. F. L. GODOI, UFPR; R. H. M. GODOI, UFPR; M. HEIMANN, Max Planck Institute for Biogeochemistry; T. HOFFMANN, Johannes Gutenberg University; J. KESSELMEIER, Max Planck Institute for Chemistry; T. KÖNEMANN, Max Planck Institute for Chemistry; M. L. KRÜGER, Max Planck Institute for Chemistry; J. V. LAVRIC, Max Planck Institute for Biogeochemistry; A. O. MANZI, INPA; D. MORAN-ZULOAGA, Max Planck Institute for Chemistry; A. C. NÖLSCHER, Max Planck Institute for Chemistry; D. SANTOS NOGUEIRA, CENSIPAM; M. T. F. PIEDADE, INPA; C. PÖHLKER, Max Planck Institute for Chemistry; U. PÖSCHL, Max Planck Institute for Chemistry; L. V. RIZZO, USP; C.-U. RO, Inha University; N. RUCKTESCHLER, Max Planck Institute for Chemistry; L. D. A. SÁ, INPE; M. D. O. SÁ, INPA; C. B. SALES, INPA / CESP/UEA; R. M. N. D. SANTOS, UEA; J. SATURNO, Max Planck Institute for Chemistry; J. SCHÖNGART, Max Planck Institute for Chemistry / INPA; M. SÖRGEL, Max Planck Institute for Chemistry; C. M. DE SOUZA, INPA / UFAM/ICSEZ-Parintins; R. A. F. DE SOUZA, UEA; H. SU, Max Planck Institute for Chemistry; N. TARGHETTA, INPA; J. TÓTA, UEA / UFOPA; I. TREBS, Max Planck Institute for Chemistry; S. TRUMBORE, Max Planck Institute for Biogeochemistry; A. VAN EIJCK, Johannes Gutenberg University; D. WALTER, Max Planck Institute for Chemistry; Z. WANG, Max Planck Institute for Chemistry; B. WEBER, Max Planck Institute for Chemistry; J. WILLIAMS, Max Planck Institute for Chemistry; J. WINDERLICH, Max Planck Institute for Chemistry / Max Planck Institute for Biogeochemistry; F. WITTMANN, Max Planck Institute for Chemistry; S. WOLFF, Max Planck Institute for Chemistry / INPA; A. M. YÁÑEZ-SERRANO, Max Planck Institute for Chemistry / INPA. |
Título: |
The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) in the remote Amazon basin: overview of first results from ecosystem ecology, meteorology, trace gas, and aerosol measurements. |
Ano de publicação: |
2015 |
Fonte/Imprenta: |
Atmospheric Chemistry and Physics Discuss, v. 15, n. 18, p. 11599-11726, 2015. |
DOI: |
10.5194/acpd-15-11599-2015 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
The Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measurements comprise continuous monitoring of carbon dioxide, carbon monoxide, methane, and ozone at 5 to 8 different heights, complemented by a variety of additional species measured during intensive campaigns (e.g., VOC, NO, NO2, and OH reactivity). Aerosol optical, microphysical, and chemical measurements are made above the canopy as well as in the canopy space. They include light scattering and absorption, aerosol fluorescence, number and volume size distributions, chemical composition, cloud condensation nuclei (CCN) concentrations, and hygroscopicity. Initial results from ecological, meteorological, and chemical studies at the ATTO site are presented in this paper. MenosThe Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measureme... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Monitoramento. |
Thesagro: |
Clima. |
Thesaurus NAL: |
Amazonia. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/135576/1/acpdDiscuss.pdf
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Marc: |
LEADER 04427naa a2200829 a 4500 001 2031648 005 2022-05-26 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.5194/acpd-15-11599-2015$2DOI 100 1 $aANDREAE, M. O. 245 $aThe Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) in the remote Amazon basin$boverview of first results from ecosystem ecology, meteorology, trace gas, and aerosol measurements.$h[electronic resource] 260 $c2015 520 $aThe Amazon Basin plays key roles in the carbon and water cycles, climate change, atmospheric chemistry, and biodiversity. It already has been changed significantly by human activities, and more pervasive change is expected to occur in the next decades. It is therefore essential to establish long-term measurement sites that provide a baseline record of present-day climatic, biogeochemical, and atmospheric conditions and that will be operated over coming decades to monitor change in the Amazon region as human perturbations increase in the future. The Amazon Tall Tower Observatory (ATTO) has been set up in a pristine rain forest region in the central Amazon Basin, about 150 km northeast of the city of Manaus. An ecological survey including a biodiversity assessment has been conducted in the forest region surrounding the site. Two 80 m towers have been operated at the site since 2012, and a 325 m tower is nearing completion in mid-2015. Measurements of micrometeorological and atmospheric chemical variables were initiated in 2012, and their range has continued to broaden over the last few years. The meteorological and micrometeorological measurements include temperature and wind profiles, precipitation, water and energy fluxes, turbulence components, soil temperature profiles and soil heat fluxes, radiation fluxes, and visibility. A tree has been instrumented to measure stem profiles of temperature, light intensity, and water content in cryptogamic covers. The trace gas measurements comprise continuous monitoring of carbon dioxide, carbon monoxide, methane, and ozone at 5 to 8 different heights, complemented by a variety of additional species measured during intensive campaigns (e.g., VOC, NO, NO2, and OH reactivity). Aerosol optical, microphysical, and chemical measurements are made above the canopy as well as in the canopy space. They include light scattering and absorption, aerosol fluorescence, number and volume size distributions, chemical composition, cloud condensation nuclei (CCN) concentrations, and hygroscopicity. Initial results from ecological, meteorological, and chemical studies at the ATTO site are presented in this paper. 650 $aAmazonia 650 $aClima 653 $aMonitoramento 700 1 $aACEVEDO, O. C. 700 1 $aARAUJO, A. 700 1 $aARTAXO, P. 700 1 $aBARBOSA, C. G. G. 700 1 $aBARBOSA, H. M. J. 700 1 $aBRITO, J. 700 1 $aCARBONE, S. 700 1 $aCHI, X. 700 1 $aCINTRA, B. B. L. 700 1 $aSILVA, N. F. da 700 1 $aDIAS, N. L. 700 1 $aDIAS-JÚNIOR, C. Q. 700 1 $aDITAS, F. 700 1 $aDITZ, R. 700 1 $aGODOI, A. F. L. 700 1 $aGODOI, R. H. M. 700 1 $aHEIMANN, M. 700 1 $aHOFFMANN, T. 700 1 $aKESSELMEIER, J. 700 1 $aKÖNEMANN, T. 700 1 $aKRÜGER, M. L. 700 1 $aLAVRIC, J. V. 700 1 $aMANZI, A. O. 700 1 $aMORAN-ZULOAGA, D. 700 1 $aNÖLSCHER, A. C. 700 1 $aNOGUEIRA, D. S. 700 1 $aPIEDADE, M. T. F. 700 1 $aPÖHLKER, C. 700 1 $aPÖSCHL, U. 700 1 $aRIZZO, L. V. 700 1 $aRO, C.-U. 700 1 $aRUCKTESCHLER, N. 700 1 $aSÁ, L. D. A. 700 1 $aSÁ, M. D. O. 700 1 $aSALES, C. B. 700 1 $aSANTOS, R. M. N. dos 700 1 $aSATURNO, J. 700 1 $aSCHÖNGART, J. 700 1 $aSÖRGEL, M. 700 1 $aSOUZA, C. M. de 700 1 $aSOUZA, R. A. F. de 700 1 $aSU, H. 700 1 $aTARGHETTA, N. 700 1 $aTÓTA, J. 700 1 $aTREBS, I. 700 1 $aTRUMBORE, S. 700 1 $aEIJCK, A. van 700 1 $aWALTER, D. 700 1 $aWANG, Z. 700 1 $aWEBER, B. 700 1 $aWILLIAMS, J. 700 1 $aWINDERLICH, J. 700 1 $aWITTMANN, F. 700 1 $aWOLFF, S. 700 1 $aYÁÑEZ-SERRANO, A. M. 773 $tAtmospheric Chemistry and Physics Discuss$gv. 15, n. 18, p. 11599-11726, 2015.
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Embrapa Amazônia Oriental (CPATU) |
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