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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Cerrados; Embrapa Unidades Centrais.
Data corrente:  24/08/2018
Data da última atualização:  22/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FONSECA, C. E. L. da; MORAIS, F. M. de; GONCALVES, H. M.; AQUINO, F. de G.; ROCHA, F. S.
Afiliação:  CARLOS EDUARDO LAZARINI DA FONSECA, CPAC; FERNANDA MONTEIRO DE MORAIS, CPAC; HELENICE MOURA GONCALVES, CPAC; FABIANA DE GOIS AQUINO, CPAC; FERNANDO SOUZA ROCHA, CPAC.
Título:  Repeatability of fruit traits from two Hancornia speciosa populations from the core region of the Brazilian Cerrado.
Ano de publicação:  2018
Fonte/Imprenta:  Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 53, n. 6, p. 710-716, June 2018.
Idioma:  Inglês
Notas:  Título em português: Repetibilidade de características de frutos de duas populações de Hancornia speciosa da região do Cerrado do Brasil.
Conteúdo:  The objective of this work was to estimate the repeatability coefficients of mangaba (Hancornia speciosa) fruit traits, in order to define the number of fruit needed for an accurate selection of superior genotypes, as well as to conjecture about the nature of the phenotypic variation of these traits. Evaluations were performed for 160 fruit of 16 genotypes from two native H. speciosa populations of Goiás Velho and Padre Bernardo, in the state of Goiás, Brazil. Repeatability was estimated by the analysis of variance, principal component analyses based on covariance and on the correlation matrix, and structural analysis based on the correlation matrix. Repeatability estimates for fruit weight, diameter, and length, as well as seed number and weight, were of low magnitude, from 0.02 to 0.62, indicating low heritability. Repeatability estimates for ºBrix, titratable acidity, and ºBrix/acidity ratio were higher, from 0.34 to 0.91, indicating a low to potentially moderate heritability. The number of fruit for an effective selection of the best genotypes for titratable acidity, ºBrix, ºBrix/acidity ratio, and fruit weight is four for a 0.85 accuracy level. However, seven fruit would allow 0.90 accuracy for the same traits, and 0.85 accuracy for fruit length and diameter. The number and weight of seed per fruit are not effective for predicting the real value of a genotype.
Palavras-Chave:  Coefficient of determination; Coeficiente de determinação; Eficiência seletiva; Medida repetida; Repeated measures.
Thesagro:  Cerrado; Mangaba.
Thesaurus Nal:  Savannas.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/181927/1/Repeatability-of-fruit-traits-from-two-Hancornia.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Cerrados (CPAC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
AI-SEDE62936 - 1UPEAP - DD
CPAC36247 - 1UPCAP - PPS2265S2265
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Acesso ao texto completo restrito à biblioteca da Embrapa Arroz e Feijão. Para informações adicionais entre em contato com cnpaf.biblioteca@embrapa.br.

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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  08/06/1993
Data da última atualização:  19/02/2024
Autoria:  FARIA, J. C. de.
Afiliação:  JOSIAS CORREA DE FARIA, CNPAF.
Título:  Techniques for evaluating beans for multiple disease resistance and inheritance of resistance to Uromyces and Fusarium in sequential inoculations.
Ano de publicação:  1982
Fonte/Imprenta:  Madison: University of Wisconsin, 1982.
Páginas:  200 p.
Idioma:  Inglês
Notas:  Tese Doutorado.
Conteúdo:  Large populations of bean (Phaseolus vulgaris L.) plants were tested simultaneously or sequentially for resistance to up to three pathogens: Fusarium solani f. sp. phaseoli, Xanthomonas campestris pv. phaseoli and Uromyces phaseoli var. typica, or Xanthomonas campestris pv. phaseoli, Uromyces phaseoli var. typica and Isariopsis griseola.
Palavras-Chave:  Resistência múltipla.
Thesagro:  Doença; Feijão; Fungo; Inoculação; Phaseolus Vulgaris.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPAF1023 - 1UPCTS - PPT 031/82FAR1982.0031
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